Ula moje liliowce wszystkie w półcieniu pod drzewami, jedynie te w tamie i donicy są na słońcu. Różnicy w ilości kwitnienia nie obserwuję. W pełnym cieniu też kwitną tu może mają ciut mniej kwiatów, ale to najbardziej zależy od tego ile lat ma kępa.
Jeśli ten rododendron kwitnie jaki jeden z najwcześniejszycvh to prawdopodobnie Andantino. Podglądam taki za płotem u sąsiadki i kiedyś poprosiłam szkółkę w Iłowej o identyfikację.
Ja też zakupiłam, przyszedł rozkrzewiony, z pięknymi pąkami. A mieliśmy młodego szczeniaka. Jak wróciłam z pracy to wszystkie gałęzie były przycięte przy ziemi .
Tak sie obraził, że do dziś nie zakwitł. A to już 4 lata Rośnie zdrowo ale nie kwitnie.
Zdesperowana kupiłam jeszcze dwa - i zakwitły na ciemny fiolet, w dodatku każdy inny (w szkółce musiały być źle oznakowane).
Pewnie jakbym miała mniej skrzyń/warzyw to może bym się o to pokusiła. Ledwo wyrabiam z wilkami w tunelu przy pomidorach, a i tak tam mam zaległości. Czasu na obrywanie przy ogórkach nie mam, lecą na żywioł.
Fajne masz hosty, ale ostatnio mam z hostami takie doświadczenia: od Iwonki dostałyśmy z Madzią sadzonki. Ponieważ hosty są jadalne to ślimaki notorycznie je jadły od wiosny i ledwo rosną. Mam tylko jedną hostę o wysokich i twardych łodygach, której nie ruszają. Jeśli masz jakieś takie o grubych i twardych pędach to mogę zaryzykować próbę posadzenia.
Rudbekie mogłabym przygarnąć do przedogródka
Poza tym, powiem Ci na co poluję, może coś będziesz miała:
- czerwonego liliowca
- floksa fioletowego z ciemnymi łodygami, ewentualnie inn8e floksy fioletowe i białe.
Moje letnie przesadzanki, muszę codziennie podlewać
Namiastka rabaty gaurowej- totalny minimalizm z dwóch sadzonek
Truskawki nawiozłam raz na wiosnę granulowany obornikiem bydlęcym.
Co do porzeczek czarnych to w pierwszej kolejności robię dżem z 2 kg. Potem trochę mrożę do tortów, a reszta idzie na sok. W tym roku kupiłam sokownik parowy i przerabiam w nim.
Sobotni torcik.
W betoniarni nic nie kupiłam. Z betonów planuje jak na razie tylko kule sama zrobić, ale to w przyszłym roku. Chce je połączyć z kulą oświetleniową, coś jak na tym pinie: https://pin.it/1nXO8s8ZY
Przeczytałam niedawno że trzeba poczekać aż będą bardzo dojrzałe i dopiero wtedy zrywać. Najlepiej potrząsnąć gałęzią i zbierać te które odpadały naturalnie. I to działa, nawet te które wydawały mi się kwaśne są przepyszne
Opitoliliśmy wczoraj wisterie która zeżarła magnolię… jeszcze nad tunelem by się trochę przydało
Bardzo podoba mi się ta rabata z tą ceglaną donicą i sama kompozycja w donicy też Taki nie za bardzo rzycający się element architektury, nie za dużo, a daje teki fajny akcent
Witaj Ewciu dziękuję bardzo za miłe słowa. Jeżeli kiedykolwiek zaprosisz róże do swojego ogrodu,to ja polecam Ci na początek róże z grupy mieszańców piżmowych. One fajnie komponują się w ogrodach leśnych i dodatkowo mają same plusy.
Oto kilka z nich.
Dziś kolejny falstart. Mateuszowi i Tomkowi od elewacji zepsuło się auto na autostradzie (słychać było szum przejeżdżających szybko aut).
Ekipa od kostki przełożyła zaczęcie prac o kolejne kilka dni. I tak od 2 miesięcy. Heh.
Kupiłam paczkę styroduru, otwarłam bramę wjazdową i garaż o 7mej, zamknęłam ją przed ósmą...