Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 11:13, 10 lut 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Od razu napiszę, rabatę C w wąskim miejscu wydłużył bym do końca skrzyń, jak nie połączył z dużą rabatą.

Huśtawkę bym dał wzdłuż podłużnej rabaty. Nawet można by zrobić duży prostokąt. Obszar huśtawki w żwirku i rośliny w żwirku po bokach (jak na inspiracji). A nawet dodać wielkie donice obok huśtawki, światełka i jest klimat - strefa relaksu.

Jednolity obszar rabaty i huśtawki (prostokąt z dwoma rodzajami ściółki) = łatwe koszenie trawnika.

Korzystając z twojego opisu Marcin wpadłam na taki pomysł aby może ta huśtawkę umieścić w tej kwadratowej rabacie nawiązującej do istniejącej , choć nie jestem do końca przekonana .

Rabaty C wolałabym nie łączyć bo w rogu mam kompostownik i było mi wygodniej chodzić że skrzyń wyrzucać a nie chodzić po rabatach , i to taka moja ogólnie droga do spacerowania
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:05, 10 lut 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)

To chyba jakiś błędny kod, bo wynika z niego, że można ciąć dopiero w drugiej połowie maja...

Kiedy ze 12 lat temu odkryłam to forum, to panowało na nim przekonanie, że wszystkie trawy tnie się dopiero w maju, zwłaszcza rozplenice i miskanty. Uznawano je za wyjątkowo egzotyczne i zastanawiano się, czy ich nie okrywać na zimę.
Miałam to szczęście, że w necie znalazłam film z jakiegoś ogrodu pokazowego z trawami. Prezentowali w nim kiedy i jak robią cięcie trawom. Zaczynali w grudniu. To mnie zachęciło do powtórzenia tego u siebie. Od 10 lat styczniowo- lutowe cięcie nie uśmierciło żadnej trawy. W kwietniu i w maju mam już tak zarośnięte rabaty, że cięcie traw w tym terminie, tylko by je zdewastowało.
maj

kwiecień

April podbija las... 11:00, 10 lut 2025

Do góry
Ponieważ z ogrodu nie ma się czym chwalić to marzenia o cyklamenach objawiło się u mnie odpowiednim kolorem paznokci

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:59, 10 lut 2025

Do góry
antracyt napisał(a)
Asia, szalejesz także z pomidorami
Ja w tym roku nie domawiałam nowych nasion. Mam kilka odmian które mi podeszły w zeszłym roku i latach poprzednich i na nich się skupię. Nasiona mam, nie będę ich marnować. W przyszłym roku wrócę do eksperymentów
Jak tam bakłażany, budzą się już do życia?

A mnie jakoś korci, żeby próbować wciąż nowych Bakłażany właśnie mnie zaskoczyły tempem kiełkowania. Wszystkie nasiona wypuściły ogonki. Przełożyłam je do doniczek i dziś mam nadzieję po pracy zobaczyć liścienie nad ziemią
Edit: są!

Ogród w malinówkach 08:23, 10 lut 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A tutaj widok trzech na raz. Podobają mi się powtórzenia roślin po dwóch stronach ścieżki. W końcu ma ona być wtopiona w rabatę, a nie sztucznie odcinać

Oglądajta, a ja idę się myć

W całości jedna obok drugiej teraz dobrze się ogląda. Sporo powtórzeń dających spójność i ciągłość projektu. Pisałeś, że liściaste nie do końca Ci pasują. Serio żaden dereń biały Cię nie skusi? Ach te kolorowe gałązki zimą... Tawuła co kwitnie na biało?

Liczyłeś sobie ilość traw do cięcia wiosną? Masz wywóz bio czy musisz sam zagospodarować wyciętą materię? U mnie jak na razie w planach jest tylko 7 miskantów na froncie, 3 w rabacie za domem, 5 w brzozowej, 1 jakiś kopułowy chyba na wschodniej, co i tak wydaje mi się dużą ilością. Do tego sporo rozplenic i seslerii. Trochę cięcia będę mieć jak juz podrosną.

Nie pamiętam już, przy garażu robisz jeszcze jakąś rabatę czy tylko sam bluszcz na ścianę?
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:20, 10 lut 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

W zeszłym roku Ania przywiozła mi tego ciemiernika cuchnącegona tyle dużego, że się przyjął. Z siewek niestety się nie przyjęły te cuchnące. U Ciebie widzę jak on zaczyna start. U mnie jeszcze nie widać kwiatostanu, ale to pewnie kwestią czasu.

Oczary czarują długo. Wiele lat myślałam o ich zakupie, udało mi się niedrogo kupić w Krzywaczce. Ale taki okaz jak Ty masz, to koszt od 200zł w górę.
Czy Ty nie chcesz lekko przyciąć im końcówki żeby się zagęszczały?
Boso przez ogródek 00:24, 10 lut 2025

Do góry
AgaBoso napisał(a)
Wczoraj przycięłam hortensje Annabell i Wim's Red nowo zakupionym sekatorem, Dagmara jeszcze raz dziękuję za polecenie.

W szklarni na dwóch grządkach rozsypałam wapno i wzruszyłam ziemię, podlałam. Nie jest taka sucha, a tylko 1x podlałam i 1x wrzuciłam śnieg.

Za miesiąc planuję wysiać nowalijki w szklarni .

Na balkonie bardziej widać wiosnę niż na rabatach co mnie cieszy, niech jeszcze siedzą grzecznie i czekają na wiosnę.

Moje cebulowe też już wyglądają z donic
Ogród w malinówkach 22:25, 09 lut 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
No to lecimy po kolei, starałem się zachować konsekwencję w symbolach i kolorach gatunków.

To jest korekta nadal tych samych zestawów roślin dla danej rabaty. Duża zmiana to brak stożków cisowych między brzozami (albo musiały by być całkiem z tyłu albo z przodu by nie zasłaniać innych roślin ani nie być zasłonięte przez trawy, horty, czy brzozy).

Symbole roślin pod każdym rysunkiem, bo męczyło mnie obszerne opisywanie tutaj.

No i odrazu lepiej
Pod platanami mi sie podoba i wykorzystałeś krwawnice

Brzozowa z szałwiami i kocimiętkami też ladna
I już nic nie dokładaj
Ogród w malinówkach 21:55, 09 lut 2025

Do góry
A tutaj widok trzech na raz. Podobają mi się powtórzenia roślin po dwóch stronach ścieżki. W końcu ma ona być wtopiona w rabatę, a nie sztucznie odcinać

Oglądajta, a ja idę się myć
Ogród w malinówkach 21:52, 09 lut 2025

Do góry
No to lecimy po kolei, starałem się zachować konsekwencję w symbolach i kolorach gatunków.

To jest korekta nadal tych samych zestawów roślin dla danej rabaty. Duża zmiana to brak stożków cisowych między brzozami (albo musiały by być całkiem z tyłu albo z przodu by nie zasłaniać innych roślin ani nie być zasłonięte przez trawy, horty, czy brzozy).

Symbole roślin pod każdym rysunkiem, bo męczyło mnie obszerne opisywanie tutaj.
Ogród prawie wymarzony … 21:36, 09 lut 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Z takich kompaktowych mam tylko na razie Caradonnę Compact w wąskich razem z tymi kocimiętkami rozmiarowo pasowałaby Ci do niej

No piekna jest u Ciebie
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:31, 09 lut 2025

Do góry
Ku pamięci. Będę przesadzać i robić nowe sadzonki.

Sedum seduction hot rose
początek z 2024 2 sztuki.

tych klasycznych z zielonymi liścmi mam już bardzo dużo... Duże sadzonki, które spokojnie mogę na 3-4 podzielić.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:24, 09 lut 2025

Do góry
Nie liczę na sukces, bo pora bardzo wczesna na sadzonki, ale jako, że przyciełam róże i stwierdziłąm że wrzucę patyki zanurzone w miodzie do gleby. A i przy okazji przetestuję nową, wąską łopatkę.

Ku pamięci - po lewej 2 różne róże.
Po prawej pomponella... która jakoś nie pasuje mi już nigdzie w ogrodzie.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:22, 09 lut 2025

Do góry
Dziś odrobinę też popracowałam, mimo że forma kiepska po jelitówce a i pogoda się zgorszyłą.

Udało mi się przekopać 4 piwonie - ogromne urosły a dodam że kupowałam podeschnięte, przecenione o 50%. Poniżej gumiaczek w rozmiarze 40tka.
Wykopałam też irysy, kupione kiedys też z przeceny, które utonęły w ziemi i trawie mimo że były dobrze posadzone.
Znów położyłam kawałek tektury i zasypałam kompostem. Pomału, pomału... pomalutku ale do przodu.

Posprzątałam część truskawek. Ciekawa jestem czy na tym samym kawałku, który już ma krzaki dość mocno przerośnięte [stare] będą jakieś owoce. Zupełnie nie wiem gdzie ja będę mieć nowe poletko na truskawki na jesien. W ogóle to poletka mi brak!

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 16:31, 09 lut 2025

Do góry
Miskantowo napisał(a)

Piękna, nie usuwaj jej.

Ciekawe tylko jak wyglada zimą…

Masz juz zimozielone, powplatać szałwie caradonna, one sie nie pokładają, kłosowce, żelaźniaki rózowe, jeżówki i będzie pięknie. One wygladaja jak rzeżby, u mnie jak był snueg w styczniu

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 16:15, 09 lut 2025

Do góry
annbra napisał(a)
Twojej skarpie nic nie brakuje, sa jakies kwiaty oprócz rozchodników?
Mnie podoba sie jeszcze ta, skandynawskiej projektantki, moim zadniem przepiekna, jak obejrzysz usunę zdjęcia

Piękna, nie usuwaj jej.

Ciekawe tylko jak wyglada zimą…
Do raju daleko - u Ewy 15:19, 09 lut 2025

Do góry
Kilka oznak zbliżającej się wiosny.

Czosnki

Przebisniegi

Krokusy

Jedna prymulka w donicy

Do raju daleko - u Ewy 15:16, 09 lut 2025

Do góry
Wyszłam zrobić zdjęcia w ogrodzie. Ciemierniki wszystkie leża, bo mróz był w nocy.
Ale zobaczcie w jakim stanie są róże w lutym. Jeste w szoku.

Anna i Ogród 2 14:10, 09 lut 2025

Do góry
Nie przypuszczałam że pelargonie można tak łatwo wysiać i że tak ładnie będą rosnąć. Dokupiłam kolejne nasionka.

Papryki siane w zbliżonych terminach a różnica we wzroście spora. Wszystko zależy od odmiany.
Jedna taka (wczoraj musiałam już przepiłować)

A reszta taka
Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 14:03, 09 lut 2025

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies