Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 10:19, 12 paź 2025

Margo2 napisał(a)
Do Ciebie to trzeba by przejeżdżać co najmniej raz w miesiącu, żeby zachwycać się twoim ogrodem w pełni.
Nie będę się teraz zachwycała, bo wszyscy już tyle pięknych słów napisali, że mi ich już zabrakło.
Widziałam cudowne uschnięte kwiatostany żeleźniaka. Nie masz tysiąca siewek wiosną?
Do tej pory miałam tylko tego różowego, ale posadziłam teraz żółtego. Spodobało mi się jego połączenie z maruną, jakie ma u siebie Iza Tamaryszek.
Ale ona walczy z siewkami. Ma ich setki. Ja chyba będę wycinała. Chyba, że wiosną będę dzielnie wywalała, ale ja tak nie umiem. Zawsze mi żal.
Gosiu, zaproszenie otwarte
Żeleźniak z każdym rokiem sieje się bardziej.
Szczęśliwie siewki są tylko wokół kępy.
A jako że mam je posadzone w grupie na razie łatwo mi nad tym zapanować bo lubię plewić.
Tak samo pilnuję stipy, wyczesana po kwitnieniu jest jeszcze do ogarnięcia.
Większy kłopot stanowi werbena patagońska. Tę z żalem usunę wkrótce, wędruje na zbyt duże odległości.

Połączenie żeleźniaka z maruną musi być piękne. Ech brak tych Tamaryszkowych kadrów...
Ja w tym sezonie kępy siewek zostawiłam i rozdałam. Dla reszty nie miałam litości
Bardziej martwi mnie że środek kępy może zanikać. Mam te żeleźniaki dopiero kilka lat.
Będę obserwować.
Iwonka 10:19, 12 paź 2025

Kordina napisał(a)
No właśnie, zostawiam tylko głębokie westchnienie
Kousa śliczne owocki, zjadłabym

Jak to się dzieje, ze tak ładnie wygląda u Ciebie czyściec wełnisty?
ja mojego wywaliłam bo zrobiły się wysokie wiechcie, czy przycinasz moze?
No właśnie wiem, że są jadalne ale jakoś nie miałam odwagi Próbowałaś?
Czyściec wełnisty dostałam lata temu od Sylwii.
W pierwszej miejscówce nie był spektakularny.
Przesadzony w nowe bardzo ładnie przyrasta. Dałam mu nieco lepszą glebę i ścinam po przekwitnięciu.

Mam jeszcze czyściec "szkółkowy" na środkowej rabacie, w kilku grupach.
Ma mniejsze listki i jest kapryśny jeśli idzie o zmiany pogody.
Nie lubi zalania czy przesuszenia.

Na tej fotce widać po lewej czyściec od Sylwii a na środku kupiony. Zdjęcie z lipca.

Iwonka 13:08, 12 paź 2025

Z niedzielnego spaceru
Nie ma złej pogody jesienią, kolorowego dnia

Marcin89 13:11, 12 paź 2025

Iwonka napisał(a)
Z niedzielnego spaceru
Nie ma złej pogody jesienią, kolorowego dnia

Ale pięknie. To Honorine, czy Whirlwind? Akurat czytałem, że masz obydwie odmiany i ja również je kupiłem z miesiąc temu. Podobne są bardzo.

Na długiej, wąskiej rabacie sadziła byś białe obok siebie, a różowe obok siebie, czy przemieszać wszystko?
Patrycja_KG_Lu 08:27, 13 paź 2025

Cudowna harmonia kolorów i roślin, wszystko do siebie idealnie pasuje. Ogród aż tętni życiem i barwami. Nie mogę się doczekać zimy jak będę mieć więcej czasu i poczytam stare wpisy z etapu metamorfozy. Jeszcze nie ogarniam jak są rozmieszczone rabaty. Masz jakąś mapkę z planem/rysunkiem?