Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 10:39, 15 paź 2025

Ewa777 napisał(a)
Jestem z tym Pomorzan, co okrywali hortensje przez wiele lat
Teraz mam za duże krzewy, żeby się w to bawić, a zabawnie wcale nie było

Uprościłam zagadnienie na podstawie kilkuletnich obserwacji hortensji ogrodowych rosnących i zimujących bez okrywania na trasie rowerowej Osłonino-Władysławowo
Może to zasługa bezpośredniej bliskości Zatoki?
Utrwaliło mi się, że stare odmiany są mniej wrażliwe, na takie też zdecydowałam się usuwając z ogrodu inne, najnowsze odmiany

vita 10:56, 15 paź 2025

Joku napisał(a)
Ciekawa jestem czy kolorowy pomidor smakuje tak samo jak czerwone pomidory. Dodam, ze ja nie jem pomidorów . Ale wszystko przede mną .
Vita, jak się miewa twój dywanik z imperaty Red Baron? Może jakieś zdjęcie?

Wszystko zależy od odmiany pomidora, nie smakują mi kolorowe, zwłaszcza 'czarne'.
Niezbyt wielu odmian też próbowałam. Pomidory z Tajlandii ogromny niewypał. Ani smaczne, ani duże, z bardzo grubą skórką. Testowałam smakowo toskańskie odmiany typu Bawole Serce, przywiozłam nasiona. Czerwone owoce i pyszne w smaku.

Dywaniki z imperaty totalnie zarośnięte chwastem, he he.
Jedynie zadbany dywanik wokół zegara.

vita 11:13, 15 paź 2025

Joku napisał(a)
Jakoś nie polubiłam, mam tak od najmłodszych lat . Chociaż ostatnio w jakiejś sałatce mi nie przeszkadzały.

To już chyba drugi, po truskawkach owoc skreślony przez Ciebie? Za to bardzo lubisz fasolkę
Ja jestem chyba wszystkożerna, he he, na przykład za przysmak uważam chwast, komosę
Oczywiście odpowiednio przyrządzoną
vita 11:57, 15 paź 2025

Mam ogromny bałagan w zdjęciach. Padła moje lustrzanka, ratuję się fotkami z komórki. Nie dość, że mi się nie podobają, to jeszcze mam ogromny kłopot z grupowaniem ich w folderach ICloud.
Potem z odnalezieniem potrzebnych, ech!

Co nieco pokażę, to moja bardzo udana jesienna rabata.
W tle hortensje, na pierwszym planie zimowity, gillenie, tarczownice, astry.
Nie widać zupełnie hortensji 'wołyńskich', bo jeszcze za małe, cztery krzaczki.
Niestety jakość zdjęcia fatalna.

W prawym dolnym rogu nowo zakupione astry, kolorystycznie doskonale pasujące do już tam rosnących i do koloru kwiatów zimowitów. Podobno w przyszłym roku będą trochę wyższe. Kupiłam je w pobliskim sklepie, właścicielka bardzo kompetentna i ma dosyć dobre zaopatrzenie.

Trudno sobie wyobrazić, że pomiędzy ławeczką a rabatą na pierwszym planie jest ponad dwumetrowy trawnik

Joku 17:58, 15 paź 2025

vita napisał(a)

Nie bardzo miałam czas na odwiedzanie szkółek, markety typu obi w Ialii bardzo kiepsko zaopatrzone, podstawowy wybór roślin. Zajrzałam do kilku małych szkółek w Toskanii i też byłam rozczarowana. Oznaczenia roślin i wiedza sprzedających pozostawia wiele do życzenia.
Kupiłam trochę nasion warzyw, zebrałam nasiona z pomidorów, które mi posmakowały, kilka doniczek z ziołami. Właściwie, to wszystko to można kupić u nas. Rozglądałam się za Farfugium japonicum, być może bym się skusiła, ale nigdzie nie spotkałam.
Głód roślin zaspokoiłam w trzech bardzo interesujących ogrodach botanicznych

Zaciekawiło mnie nieznane dotąd farfugium. Sprawdziłam w wyszukiwarce co też to takiego. Wyskoczyło mi że ma go Sadzawka . Cena spora. Skad ty wyszukujesz takie egzotyczne u nas rośliny?
mirkaka 18:04, 15 paź 2025

vita napisał(a)

Wszystko zależy od odmiany pomidora, nie smakują mi kolorowe, zwłaszcza 'czarne'.
Niezbyt wielu odmian też próbowałam. Pomidory z Tajlandii ogromny niewypał. Ani smaczne, ani duże, z bardzo grubą skórką. Testowałam smakowo toskańskie odmiany typu Bawole Serce, przywiozłam nasiona. Czerwone owoce i pyszne w smaku.

Dywaniki z imperaty totalnie zarośnięte chwastem, he he.
Jedynie zadbany dywanik wokół zegara.

To ciekawe, ja posadziłam Bawole Serce w kształcie sakiewki, i Rosamundę w identycznym kształcie, obie odmiany F1, obie miały puste przestrzenie, w smaku mączyste. Obie mnie rozczarowały, natomiast ciemny Czekoladowy był smaczny i soczysty. I za rok tylko tego powtórzę. Moje żółte Złoty Ożarowski piękne, zdrowe, ale w smaku delikatne, za mało pomidorowe.
Czekam na ocenę Patrycji na wątku pomidorowym, żeby się zainspirować na następny rok.

Czy hortka na pierwszym planie to ta ode mnie? Jeśli tak to aż niewiarygodne że tak słabo przebarwiona?

Rabata jesienna piękna
Zimowity ładnie wyglądają na skraju kładąc się na trawie, u mnie za obrzeżem kamiennym, słabo je widzę, muszę pomyśleć może je gdzieś przesadzę
sylwia_slomc... 19:33, 15 paź 2025

vita napisał(a)

Chyba nie ma drugiego, tak doświadczanego ogrodu jak Twój, ale i równie pięknego
Wystarczająco dużo czasu na ogród, podejrzewam, nigdy nie będziecie mieć he he
Ale mogę się mylić

Ej no mam nadzieję, że jak budowę skończymy za jakieś 10 lat może to na emeryturze jakiś czas powinniśmy już mieć... tylko pewnie sił już nie będzie.
sylwia_slomc... 19:37, 15 paź 2025

Astry przeważnie po wysadzeniu w grunt wyższe o drugie tyle, albo jeszcze więcej w kolejnych latach.
Gosialuk 20:24, 15 paź 2025

vita napisał(a)

Czy to gillenia tak płonie na pierwszym planie. Dużo ma słońca u ciebie? Swoje tegoroczne nabytki posadziłam bardziej w cieniu, nie widziałam zapowiedzi takich przebarwień.
A ścieżki można się tylko domyślać po fakcie, że jednak ławeczka nie stoi na środku rabaty.