Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród u stóp klasztoru 20:45, 28 lis 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

A ja proszę o nazwę tego lewego iglaczka na pniu, tego szaro-srebrzystego. I pozdrawiam, wiadomo

Wygląda mi to na świerk glauca globosa

Dzięki Sebuś
Krowy, staw i my... 20:43, 28 lis 2012

Do góry
Marlenaa napisał(a)
Planujemy trochę złagodzić skarpę i trochę pogłębić chociaż kawałek. Lilie są piękne to moje marzenie ale na pewno na dalszą przyszłość. I tak nie wiem jak to ogarniemy, wiadomo fundusze ograniczają. Małymi kroczkami...

Witaj
Wystarczy pozyskać patyki wierzbowe i skręcić je w faszynę, to najprostszy i najtańszy sposób. Najlepszym materiałem są długie cienkie patyki. Wykonuje się je na kobyłkach zbitych w linii prostej na długości kilku metrów. Na nie nakłada się patyki wierzbowe, aby na całej długości zazębiały się z sobą. Jedna osoba kantakami ściska je do kupy, druga wiąże co kawałek giętkim drutem .
Trwałość faszyn jest mała, dlatego zaraz po założeniu ich na brzegach, należy zastanowić się nad rodzajem roślinności jaka będzie porastać i jednocześnie trzymać brzegi.
Faszyna trzyma brzegi przed obsypywaniem się przez dwa, trzy lata, w tym czasie silnie rozwija się system korzeniowy posadzonych roślin.

Kantaki - to dwie drewniane rączki, zaostrzone i zakrzywione jak ptasi pazur, połączone ze sobą łańcuchem. Narzędzie służy do ściskania patyków głównie z wierzby w produkcji faszyn.

Tym sposobem brzegi można wyprofilować w półki, wówczas łatwiej sadzi się i pielęgnuje rośliny. Widoczne półki zostaną przykryte wodą. Są idealnym miejscem do nasadzeń roślinności bagiennej.

W rogach stawu możesz zrobić spłycenia na irysy.

Lecę w kulki... 20:42, 28 lis 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Witam cieplutko..Noemi, Weronikę, justi i wszystkie... Anie
dziękuję, że zaglądacie....

Pozdrawiam Was jesiennie i buziam...
Do buziaków dołączam to co lubię najbardziej...

Aniu nieodmiennie podziwiam twój talent do aranżacji takich cudnych zdjęć, masz do tego oko...

przepiękne to zdjęcie

pozdrawiam gorąco...

Zgadzam się z Kasią...z wielką przyjemnością ogląda się Twoje zdjęcia Aniu i to nie tylko te "czysto ogrodowe"...buziam na dobranoc
Lek na całe zło czyli mój ogród 20:41, 28 lis 2012

Do góry
mira napisał(a)
Witaj Aldonko!
nadrabiam zaległosci, hihi rdest niby taki pospolity a tak zachwyca - mnie też

chyba wypatrzyłam, że masz hortensję dębolistną - jesli tak to proszę daj mi znac jaką masz opinię
ja kiedyś już zdobyłam ale przemarzła mi po zimie, widziałam też w Wojsławicach kwitnącą i mnie aż tak nie zachwyciła, a stale o niej myslę bo ma piękne liście i ładnie się przebarwiają - chętnie poznam Twoje zdanie.

Hortensję dębolistną zasadziłam w ubiegłym roku. W zimie przemarzła a na wiosnę odbiła. Nie kwitła, ale ma piękne liście i przebarwiają się na czerwono jesienią. Mam nadzieję, że doczekam się też kwiatów.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 20:24, 28 lis 2012

Do góry
vita napisał(a)

A masz może fotkę z widokiem na "pokoiki" w ogródku z lotu ptaka? Coś jak "przed", ale w wersji "po"?

Z lotu ptaka to mam tylko niezbyt wyraźny rysunek, ale przy odrobinie dociekliwości można sie w nim połapać.
I to rondo z cyprysikiem
II miejsce z ławką i zegarem słonecznym
III duży trawnik z krzesełkami i obeliskiem, pod brzozą
IV miejsce przy tarasie z rzygaczem
V kawałek miejsca gospodarczego, zamkniętego z jednej strony pergolą, z drugiej murem z furtką i grillem
VI nowa przestrzeń, częściowo obsadzona, od września stoi na niej drewniany domek
VII przedogródek i podjazd
ścieżka zaczyna się od kółeczka z lewej, biegnie pomiędzy czterema słupkami, przez taras, pergolę i furtkę w murze a kończy się na tej zielonej plamce.

fajnie, że dodałaś ten rysunek jakoś brakowało mi wyobraźni ale teraz już wiadomo gdzie i co mam dokładnie taki sam kształt działki jak Ty i Danusia Pozdrawiam
Ogród do odświeżenia 20:22, 28 lis 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
Słonecznego buziolka zostawiam

kasik778 napisał(a)
Julko pozdrawiam

irena_milek napisał(a)

na ten bury dzień, jak znalazł:

Dzięki Dziewczyny, od razu się cieplej zrobiło
Mój kawałek raju II 20:19, 28 lis 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
Dziękuję za zdjęcia cyklamenów widzę że masz też duży warzywnik

Kondziu to tylko połowa,pokażę drugą, no taka potrzeba

Lek na całe zło czyli mój ogród 20:14, 28 lis 2012

Do góry
Aniu asc, Grembosiu, Kukliku, Aniu monte, Miro, Bożenko pozdrawiam serdecznie i dzięki za odwiedziny. Ostatnio co wieczór muszę coś pisać do pracy i nie mam czasu na Ogrodowisko. Bardzo mnie cieszy nowa lokatorka i powoli przyzwyczajamy się do siebie. Muszę wymyślić, jak dokarmiać ptaszki, żeby nie padały jej łupem.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:03, 28 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Raczej świece nie będą czerwone, ale przymiarke zrobiłam

Donice pasują zarówno do cyklamenów, jak i do domu oraz całego ogrodu Trafiony wybór
I widzę, że przymiarkę robisz do wieńca adwentowego Jak będzie gotowy, to pokaż proszę
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 20:00, 28 lis 2012

Do góry
sylllwia napisał(a)
Pewnie i mieliśmy dzisiaj piękny, słoneczny dzień na Górnym Śląsku, ale jak ja przyjechałam do domu to już ciemno było, nie lubię tych krótkich dni, a wypadu do Kapiasów i podładowanych akumulatorów zazdraszam

Sylwuś ja tez nie lubię krótkich dni , ale jak dzis mówili, że na północy w Szwecji dzień ma 5 godzin i szwedzi doświetlają sie specjalnymi lampami na przystankach to już nie narzekam

Pokażę Ci jaki uroczy wianek widziałam u K

Ogród ogrodniczki 19:53, 28 lis 2012

Do góry
Danusiu,będę wdzięczna za jeszcze jeden komentarz.
Gdzie widziałabyś te berberysy i wielkie trawy?
Muszę dodać że wysiałam trawę w prostokąt na terenie tej rabaty.
Widać jeszcze sznurki - to są brzegi tego trawniczka.
Jeśli chodzi o rośliny zadarniające to są posadzone jałowce "Wiltonii"

Mój 4 arowy azyl... 19:46, 28 lis 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

Dla mnie upawa fiołków, że o takich storczykach zjawiskowych nie wspomnę, to jak...wejście na Mont Blanc!
Ogród ogrodniczki 19:39, 28 lis 2012

Do góry
Dzięki.
Magnolia owszem jest już dorosła
Danusia bardzo mi pomogła z tą ścianą z żywopłotu.
Resztę się już w takim wypadku łatwo dopasuje.
Danusiu,a może by dać klon polny "Nanum"?
Nie chcę napstrzyć zbyt dużą ilością kolorów.

Taki tylko na wysokim pniu

Ogród ogrodniczki 19:35, 28 lis 2012

Do góry
Danusiu,takie coś?

Ogród ogrodniczki 19:22, 28 lis 2012

Do góry

O.K. Już mi pasuje.
A może zostawić tą magnolię?
Wizualizacja - wiosna i lato.
Tak mogłoby być?

[img size=640x426]
Cztery łapki - zwierzęta domowe 19:21, 28 lis 2012

Do góry
Moje miluśińskie
Channel) Jedno z miejsc do spacerów z widkokiem na wisłę i Kazimierz Dolny Sara i kocur)
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 19:17, 28 lis 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
A masz może fotkę z widokiem na "pokoiki" w ogródku z lotu ptaka? Coś jak "przed", ale w wersji "po"?

Z lotu ptaka to mam tylko niezbyt wyraźny rysunek, ale przy odrobinie dociekliwości można sie w nim połapać.
I to rondo z cyprysikiem
II miejsce z ławką i zegarem słonecznym
III duży trawnik z krzesełkami i obeliskiem, pod brzozą
IV miejsce przy tarasie z rzygaczem
V kawałek miejsca gospodarczego, zamkniętego z jednej strony pergolą, z drugiej murem z furtką i grillem
VI nowa przestrzeń, częściowo obsadzona, od września stoi na niej drewniany domek
VII przedogródek i podjazd
ścieżka zaczyna się od kółeczka z lewej, biegnie pomiędzy czterema słupkami, przez taras, pergolę i furtkę w murze a kończy się na tej zielonej plamce.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 19:16, 28 lis 2012

Do góry
życzę wytrwałości i powodzenia - czytałam i

jeszcze

Ogród ogrodniczki 19:05, 28 lis 2012

Do góry
Dobrze Danusiu.
Podaj mi jeszcze bliżej co z tymi roślinami które już są?
Czy ten pasek z cisa na całej długości?
Możesz narysować na zdjęciu jak to wszystko ma wyglądać.

Czy może tak?

Ogród niby nowoczesny ale... 18:50, 28 lis 2012

Do góry
Taras..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies