Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Ogród, mydło i powidło. 21:53, 26 sty 2017

Do góry
amelia_b napisał(a)
he he do czasu

No co Ty, wciągnęło Cię za bardzo?

anka_ napisał(a)
Dlatego do tej pory nie mam żadnej magnolii. Patrzyłam jak u sąsiadów piękne, całe pokryte pąkami co roku przemarzają. Ale żywopłot rośnie to może spróbuję....
Może wybiorę się w tym roku do Ryk- moje marzenie zobaczyć ich ogród- jak się nie uda uderzę do ciebie o konkrety transakcji...

Ja swoją sadziłam nie mając jeszcze pojęcia o roślinach (kupiłam ją w markecie) i posadziłam w wietrznym miejscu żeby wyhamowywała wiatry - niezła jestem nie - ale nie przesadzę jej, mam nadzieję, że jak większe iglaki podrosną to będzie dawała radę.

AgataP napisał(a)
Kasia przeczytałam o powojnikach - mam już swojego faworyta
buziaczki i dziękuję za podpowiedzi w linkach też - przydały się

Cieszę się, bałam się trochę że Ci bardziej namieszam niż pomogę .

Milka napisał(a)
Indygowiec cudnie się u mnie wybarwił, z tych strąków lecą nasiona i ciągle nowe krzaki mam. Ale ja mam na patelni i suszy wręcz.
Stolwijk mam rok, jeden rósł super, drugi mniej, zobaczymy, jak tym razem będzie. Jednak wilgoc lubią, ten co był lepszy, miał podlewanie
Jak magnolie Lolantha, u mnie sa pąki, oby w kwietniu nie padły

No to muszę indygowcowi zmienić miejscówkę. Iolanthe i u mnie ma pąki i to sporo, żeby tylko zakwitła to będzie widowisko .

Magnolia Iolanthe z pąkami - październikowa - gdzieś mi zdjęcia giną, miałam styczniową i mi gdzieś wyleciała .

No a tu na tarasie pod stołem postawiłam donice z cebulowymi, nie miałam lepszego miejsca, okryłam styropianem. Te białe po prawej tylko podtrzymują styropian.

Sadzone zgodnie z instrukcjami Danusi - najniżej czosnki potem tulipany i na samej górze krokusy. Tylko, że krokusy już wyłażą!!!

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:51, 26 sty 2017

Do góry
JANA
dziękuję, to było niesamowite 5 lat, tyle się działo, w ogrodzie i w życiu

KATEL
fajnie, że pomogłaś Mirce, nie było mnie, bo dalej z zębem walczę, ale już światło w tunelu
Jak u ciebie magnolia Jolantha, u mnie pełno pąków, oby pokazała wiosną, jaka jest, zawsze obawa, gdy kwietniowe przymrozki.

MIRKAKA
Ćwiczę, dzięki temu lepiej się czuję, taka naładowana, sprawniejsza, a w perspektywie mam 2 operacje, to kondycja potrzebna

BOGDZAIA
Jak fajnie, że już jesteś brakowało ciebie.
Powiem ci, że drugi raz nie podjęłabym się tego, to była czarna rozpacz, a wycinek malutki tylko wstawiłam.

EWA777
dziękuję Ewa gdyby nie wy, wątek nie miałby racji bytu

BASILIKUM
dzięki myślałam, że jak tyle lat minie, nie będzie sensu cokolwiek pokazywać, ale przecież ogród żyje, jest co rok inny, zatem posiedzę chyba jeszcze tu

SYLWIA
im będzie starszy, tym chyba ładniejszyo ile będzie ogarnięty szkoda, że tylko ogrody im starsze to piękniejsze, a nie jak u nasdziękuję

ULA
ja dziękuję za ciebie wszyscy mamy wkład mam kolejne cele do zrealizowania, całkiem ich sporo, ale stale coś z listy skreślam, więc realizacja postępuje

na święto babci, wnusie zieleninę wiosenną przytargały

Ogród, mydło i powidło. 08:35, 26 sty 2017

Do góry
katel napisał(a)
... Magnolia kwitnieniem mnie zachwyciła ale niestety u mnie jej kwiaty przemarzają, zobaczymy jak w tym roku będzie.
Dlatego do tej pory nie mam żadnej magnolii. Patrzyłam jak u sąsiadów piękne, całe pokryte pąkami co roku przemarzają. Ale żywopłot rośnie to może spróbuję....
Może wybiorę się w tym roku do Ryk- moje marzenie zobaczyć ich ogród- jak się nie uda uderzę do ciebie o konkrety transakcji...
Ogród, mydło i powidło. 23:42, 25 sty 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Kasiu kurczę, ile ty masz perełek. Niektóre nazwy musiała sobie wygooglować (ot, choćby Chamedafne północną). Część wpisałam na listę chciejstw - Magnolię Iolanthe, dereń kwiecisty, Śniegowiec, Chief Joseph (to była na mojej liście i utwierdziłam się w przekonaniu, że warto), indygowiec Kiryłowa (naprawdę tak cudnie się przebarwia?), Stolwijk Gold- mam dla niego miejscówkę....Co do Hakonechloa to powiedz kobieto co ty robisz, że tak u ciebie rośnie?
Super skrzynie ...

Tych zakupów troszkę zazdroszczę...

No i kochana przez ciebie przepadłam... doczytałam że Daglezja/Ryki mają sklep internetowy....

Aaaa... ja też mam Zuzię, tylko trochę starszą.

Pozdrawiam serdecznie.

Chamedafne jest kompletnie niekłopotliwa, polecam - podobno znosi podmokłe tereny, u mnie to raczej może chwilami mieć zbyt sucho . Magnolia kwitnieniem mnie zachwyciła ale niestety u mnie jej kwiaty przemarzają, zobaczymy jak w tym roku będzie. Reszta wpisana na listę jak najbardziej godna polecenia - derenia możesz kupić u tego sprzedającego Ogrodnick, znalazłaś chyba adres. Ja Chiefa kupiłam w Daglezji ale w sklepie int. go nie mieli, dogadałam się telefonicznie z nimi i mi go wysłali - jeśli chcesz go to daj znać na priv to Ci szczegóły opowiem co i jak zrobić i kiedy .
Indygowiec rośnie ładnie, kwitnie ładnie ale jak tylko jest troszkę chłodniej to zaraz gubi liście zanim się jeszcze przebarwi - może mieć zbyt mało słoneczne stanowisko u mnie. Stolwijk jest zjawiskowy ale podsycha u mnie, chyba będę musiała go przesadzić - mam ciężką glinę i starałam się pod powojniki ją rozluźniać ale powoli dochodzę do wniosku że one tak bardzo tego nie potrzebują - ciągle badam ten temat .
Co do Hakone to nie wiem sama ale cieszę się strasznie, posadziłam dwie kolejne (w innych odmianach), zobaczymy jak one będą sobie radziły.
Pozdrawiam
Pszczelarnia 09:57, 25 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
jak patrzę na planik i zdjęcia , to wydaje mi się, że pociągnąć buksy na brzegu warzywnika byłoby ładnie, podzieliłoby optycznie te przestrzenie, wtedy 'czyta' się je oddzielnie z bliższej odległości, a z daleka, pewnie jest kilka planów pierwszych (czyli inne nasadzenia) przed tym miejscem, więc tez nie będzie źle.

Marto, dziękuję.
Pszczelarnia 09:05, 25 sty 2017

Do góry
Zielona napisał(a)
Ewo - wiesz, że kadry z filmów to moje inspiracje

Pamiętasz może warzywnik z filmu "It's Complicated"?
Meryl wyglądała w nim pięknie Tak jak i wszystkie warzywa dostarczone na plan i posadzone równiutko.
No ale... obrazek był ładny...

https://www.google.pl/search?q=it%27s+complicated+garden&espv=2&biw=1366&bih=638&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwis3KjH8tvRAhUGEpoKHTDHB_gQ_AUIBigB

warzywnik z filmu Its Complikated to chyba jeden z najładniejszych filmowych warzywników. Też wzdycham do niego
Pszczelarnia 09:01, 25 sty 2017

Do góry
jak patrzę na planik i zdjęcia , to wydaje mi się, że pociągnąć buksy na brzegu warzywnika byłoby ładnie, podzieliłoby optycznie te przestrzenie, wtedy 'czyta' się je oddzielnie z bliższej odległości, a z daleka, pewnie jest kilka planów pierwszych (czyli inne nasadzenia) przed tym miejscem, więc tez nie będzie źle.
Pszczelarnia 21:59, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
a masz gdzież zdjęcie tej rabaty w sezonie, najlepiej od strony przeciwnej niż brama?

Nie za wiele mam. Ale narysowałam plan sytuacyjny.

I na wprost

Typografia ogrodu 18:51, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
oczywiście link sobie zostawiłam
https://www.youtube.com/watch?v=-o-4yx3cYfU

jak ona cudnie tańczy
Pszczelarnia 14:47, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
pytam, bo może mozna domknąć od strony warzywnika tę rabatę czymś spokojnym?

Marto, rozumiem Twój zamysł. Pokażę tę rabatę na zdj. i rysunku. A tymczasem ... sobie oglądam

Typografia ogrodu 13:31, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
tak, molinia, ale chodzi o same łany. trzcinnik jest dalej w kępach
W czerwcu i lipcu będą z grubsza takie w barwach, potem zrobią się blado słomkowe
ale to uspokaja cudnie będzie
Typografia ogrodu 13:10, 24 sty 2017

Do góry
tak, molinia, ale chodzi o same łany. trzcinnik jest dalej w kępach
W czerwcu i lipcu będą z grubsza takie w barwach, potem zrobią się blado słomkowe
Typografia ogrodu 13:05, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
Marto jak ja Cie ściskam mocno będę sobvie ten filmik włączała gdy będę zmęczona albo strace wiare w sens pola. Dziękuje kochana.
i gdy ktos zapyta: po co...?
wysokość trawy optymalna. tylko to jest molinia chyba co? liście ma małe. choć trzcinnika tez tam widać
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:57, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
zaraz będzie 21-latką.

Jej ale ten czas leci zdolniacha.. dziewczyny to takich prac raczej nie wszystkie się garną
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:40, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
pokażę Wam prezent jaki M. dostał od naszej córki ( jej handmade). On bardzo lubi budki lęgowe, a ona lubi budować, szlifować, wycinać w drewnie....

Złota dziewczyna
Pszczelarnia 12:10, 24 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Pestko, w moim ogrodzie taki warzywnik nie ma racji bytu z powodu wilgotności podłoża. Nie jestem w stanie upilnować wilgotności w skrzyniach.

Ponadto: warzywnik skrzyniowy też musiałby się komponować w części użytkowej ogrodu (czyli tam), to jest jednak jakaś konstrukcja przestrzenna. Dodatkowo: ja lubię rozmach: skrzynie nie dla mnie.

ja lubię skrzynie, ale tu musi być bez nich- duży, bujny, trochę niesforny, gdzie indziej ułożony.Idealny
Pszczelarnia 12:09, 24 sty 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Wejście do warzywnika zaznaczyłam. Chodzi Ci o nasadzenia na "kwaśnej", miejsce oznaczone jako ?

tak, o to chodzi.
Pszczelarnia 11:00, 24 sty 2017

Do góry
magnolia napisał(a)
patrząc z przyszłej ścieżki w kierunku bramy, albo tak żeby było widać nasadzenia, ich układ od strony przyszłego warzywnika

Wejście do warzywnika zaznaczyłam. Chodzi Ci o nasadzenia na "kwaśnej", miejsce oznaczone jako ?

Pszczelarnia 10:38, 24 sty 2017

Do góry
patrząc z przyszłej ścieżki w kierunku bramy, albo tak żeby było widać nasadzenia, ich układ od strony przyszłego warzywnika
Typografia ogrodu 10:35, 24 sty 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies