Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

jolka 21:22, 02 mar 2017

gabriela_krajewska napisał(a)

Ja jeszcze dość ostrożnie podchodzę co cięcia jak i samego zdejmowania okryć. Oczywiście od kilku dni ciepło (dziś pada niestety), i już mnie ciągnie do ogrodu, ale chyba poczekam jednak na forsycje - niech zakwitną
Co do porzeczek, to je tnie się najpierw po posadzeniu a potem przez 4-5 lat się nie tnie, jedynie wycina suche gałązki czy połamane.

Ja okryć nie zdejmę, bo nic nie okrywałam Ale powoli ograniam to, co wydaje mi się nie jest narażone przy lekkich przymrozkach. Co do porzeczek to u mnie eM. jest specjalistą, więc ja się nie wcinam
jolka 21:57, 02 mar 2017

Kawa napisał(a)
Jolaaa szalejesz? ciekawe jak w weeekenda będzie
będziesz ciachać hortki? nie boisz sie ze za wcześnie?

Weekend zapowiadają u nas bardzo ciepły. Mam zamiar obciąć hortensje i wyciąć stare rozchodniki. Popryskać graby i cisy preparatem olejowym (podejrzewam te pordzewiacze/szpeciele czy jak im tam) i drzewka owocowe syllitem. I ogólnie coś posprzątać. Zastanawiam się czy ciąć miskanty i rozplenice??

eM. dziś machnął trzecią komorę kompostownika, tak więc będzie gdzie śmieci wyrzucać
m_gocha 21:59, 02 mar 2017

Jola a jak cięłaś jeżyny?
jolka 22:09, 02 mar 2017

m_gocha napisał(a)
Jola a jak cięłaś jeżyny?

Gosia wycięłam krzyżujące się, nachodzące na siebie pędy. Na krzaczku zostały po 3-4 najsilniejsze. Chciałam, żeby były równomiernie rozpięte na stelażu i potem doświetlone. Nie wiem czy dobrze czy źle, więc się mną nie sugeruj bo ja dużo rzeczy robię na intuicję
m_gocha 22:32, 02 mar 2017

jolka napisał(a)

Gosia wycięłam krzyżujące się, nachodzące na siebie pędy. Na krzaczku zostały po 3-4 najsilniejsze. Chciałam, żeby były równomiernie rozpięte na stelażu i potem doświetlone. Nie wiem czy dobrze czy źle, więc się mną nie sugeruj bo ja dużo rzeczy robię na intuicję
U mnie niektóre pędy bardzo długie - w sezonie potrafią osiągnąć długość kilku metrów. Chyba je skrócę
Gdybyś była gdzieś w pobliżu swoich jeżyn wrzuć mi fotkę jak wygląda u Ciebie stelaż z jeżynami Muszę w tym roku eMa zmusić aby coś zrobił w tym temacie
jolka 16:42, 04 mar 2017

m_gocha napisał(a)
Gdybyś była gdzieś w pobliżu swoich jeżyn wrzuć mi fotkę jak wygląda u Ciebie stelaż z jeżynami Muszę w tym roku eMa zmusić aby coś zrobił w tym temacie

Gosia, zrobiłam CI fotkę. Są to metalowe słupki, na których rozciągnięte są trzy druty. Mam na nich goję i jeżyny. W ub roku bawiłam się głównie z przypinaniem goji, jeżyny były jeszcze malutkie. Mam nadzieję, że w tym roku ładnie ruszą

jolka 17:04, 04 mar 2017

U nas dziś wiatr głowę urywa!! Ale słoneczko wyciągnęło mnie z domu, żal było patrzyć przez okno, gdy tak pięknie świeci W efekcie wycięte zostały zeszłoroczne rozchodniki i przycięta hortensja vanille fraise. eM. zrobił trzecią komorę kompostownika i ponawoził skrzynie warzywne obornikiem. Tak więc zawsze coś do przodu A.. no i nastawiłam zakwas do podlania malin. Żeby tak jeszcze Toszka zechciała się pojawić i mnie oświecić w jakim to stężeniu mam ten zakwas zastosować (o ile oczywiście coś z niego wyjdzie!). A i jeszcze popryskaliśmy graby olejowym

A wiosnę widać coraz bardziej Ciemierniki się szykują

Magnolia wygląda jak bazie a po runiance w ogóle zimy nie widać

No i te drobinki słodkie Mało ich mam ale mam nadzieję, że się rozrosną

No, tyle doniesień z południowej polski targanej dziś halnym niemiłosiernie
Miłego popołudnia dla wszystkich
asiak 18:35, 04 mar 2017

Każdy pierwszy kwiatuszek oko cieszy
Sporo prac za Wami
anbu 18:37, 04 mar 2017

Joluś super u Ciebie A ciemierniki masz śliczne, muszę je mieć
Kawa 19:27, 04 mar 2017

Jolus ciemierniki masz śliczne.
ja jeszcze nie przycielam hortek. czekam na krokusy które chyba już niedługo będą. posprzątałam byliny ibcielam cisy i kłosownice. ogólnie tak bo przy tym wietrze nic nie dało się robic