Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Co i jak? Nowicjuszka

Co i jak? Nowicjuszka

anbu 18:52, 01 mar 2017

O jakie ładne rh Jak na moje oko za wcześnie aby sadzić ale ja się nie znam
A poczyściła szmaragdy? Hę?
MirellaB 18:57, 01 mar 2017

Bardzo ładne rh, dorodne
asiak 19:08, 01 mar 2017

Różaneczniki, piękne okazy Tylko białe?
Mira104 20:00, 01 mar 2017

Poczyściłam szmaragdy i przycięłam Co do różaneczników, to Pan oznajmił że oni je pędzą w donicach, i mają pod folia, aczkolwiek już nie zamykają tuneli, jak będą jakieś silne przymrozki, to mam je schować
Wszystkie 3 są takie same, czyli do 1 m wysokości, białe w rozkwicie, natomiast pączki różowe.
Co do sadzenia, to można je sadzić przez cały rok, oprócz zimy.
Dzięki dziewczyny
Tosia to pytania do Ciebie:
- kiedy wyrasta mikrokoniczyna, tzn ja ją wysiałam jesienią, a obecnie jest tylko trawa
- czy mogę w piątek +10, sobota +15, niedziela +14, poniedziałek +10, a potem deszcz pryskać promanal wiąż i jakie inne drzewa można tym pryskać (magnolia, jabłoń rajska, klon, bukszpan, brzoza)
i najważniejsze ta temperatura +12C to ma być w dzień i w nocy?
- kiedy sypiemy azofoską i co sypiemy na trawnik z mikrokoniczyną
Toszka 20:30, 01 mar 2017

Mikrokoniczyna wyrasta późno. Czekaj cierpliwie U mnie też na początku była trawka, a potem przy którymś koszeniu patrzę... bach! - jest maleńka

Jeśli przed siewem ziemię dobrze zaprawiłaś to najlepiej by było na razie nie nawozić. Niech rośnie i korzeni się. Nie wiem jak dużo masz tego trawnika, ale w okolicach maj/czerwiec ja bym podlała co najwyżej gnojówką np. z pokrzywy i skrzypu. Ogólnie swój trawnik nawożę tylko w połowie marca, po wertykulacji wiosennej. Sypię trochę azofoski, na to przesiewam kompost+obornik+dolomit. Niczym więcej potem nie nawożę... robi to koniczynka.

Liściaste pryskamy promanalem w fazie pękającego pąka (w nim zimują szkodniki). Możesz pryskać cisy, owocowe i wszystko co ci pod lancę wpadnie

Jeśli rodki "foliowane" to wystawiaj na dwór, a przed przymrozkami chowaj. Najlepiej by było już za 2 tygodnie posadzić docelowo, po uprzednim namoczeniu i "sadystycznym" rozerwaniu bryły korzeniowej i wydłubaniu jak największej ilości torfu.
Mira104 22:30, 01 mar 2017

Tosia dzięki serdeczne, powiedz mi, bo czytałam Ciebie u Ani, że temperatura 12C, Walerek też tak pisze, bo inaczej "udusimy" rośliny, tylko czy te 12C musi być cały czas, czy tylko w dzień. No chyba bym się popłakała jakbym udusiła all
Mazan 10:05, 02 mar 2017

Mira104

Taka temperatura w dzień, natomiast w nocy przy tej "ciepłocie" może być 6 - 7* C i to wystarczy. Ważne jest aby olej nie zgęstniał i nie zrobiła się z niego parafina na świece.

Pozdrawiam
Mira104 10:17, 02 mar 2017

Kurcze brakuje mi takiej ściągi, takiego abc oprysków i nawożenia roślin, trzeba będzie się tym zająć z pomocą można by było zrobić cosik takiego
Mira104 15:47, 02 mar 2017

Znalazłam, program ochrony roślin ozdobnych, tylko ktoś mądry musi na to rzucić okiem, bo zamiast chemii mamy naturalne opryski OW,HT, RT i można to jakoś zastąpić, tu potrzebny jest nasz dr Walerek on to rozgryzie
http://www.ogrody-talarczyk.pl/program-ochrony-roslin-ozdobnych/
http://www.szkolkikornickie.pl/go.live.php/PL-H17/program-ochrony-roslin-ozdobnych.html

wprawdzie jest odrębny watek dot. ochrony roślin, ale ja to wolę mieć u siebie w jednym miejscu, przynajmniej wiem gdzie szukać
Mira104 20:33, 02 mar 2017

Dzięki Walerku