Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 23:38, 14 paź 2012

Do góry
Natomiast moje obawy o przedogródek, okazały się nieuzasadnione, Dzięki modłom i podlewaniu i spec nawozom coś drgnęło.

.
.
.
.

..... . Nie, no żartuję to zdjęcia z tego roku
Ogródek na trzy lata 23:29, 14 paź 2012

Do góry
Mnie w tamta zimę wszystkie białe agapanty wymarzły w tym roku miałam niebieskie, a białe jeszcze były za małe na kwitnienie, fajne zdjęcia kobeowych pędów, a kolorami się nie przejmuję czy pasują czy nie czerpię te kolory, aby na tą białą zimę wystarczyły, po tylu miesiącach to oczy nawet bolą od tej bieli pozdrawiam
Mój 4 arowy azyl... 23:17, 14 paź 2012

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)
Co robić z trzema hiacyntami, które postanowiły rozpocząć wegetację?

...nie wiem Basiu...w podobnej sytuacji mam lilie...pączki są już widoczne...może zdążą?
Ogródek na trzy lata 23:15, 14 paź 2012

Do góry
My dzisiaj z powodu deszczu zmiast do bukowego lasu dotarlłysmy tylko na balkon, skąd widać ogródek, owszem widać, ale taki pstrokaty się zrobił, że nie bardzo mi się podobał. Pod płotem już jesień, a w gazonach ciągle lato, i nie zgrywa się kolorami, zupełnie się nie zgrywa. No i skosić trzeba, wilce z płotu pozdejmować, hmmm...może jutro.

Ale nic to. Minęły widoki letnie, miną i jesienne, ciekawa jestem bluszczu, wierzby już bez listków, no i długich zimowych cieni na murku. A może i nam szron się trafi? Tyle pięknych zdjęć z oszronionych poranków na forum, ale to polskie poranki, u nas na razie jeszcze za ciepło na takie zdjęcia. A może śniegowe czapeczki będą? O ile szron prawie pewny prędzej czy później, to z czapeczkami różnie bywa. Dwa lata temu był wspaniały śnieg. Sąsiedzi niemieccy szaleli od świtu z szuflami, drzewa całe białe, Amerykanie przerażeni. Jeepy utknęły w garażach. Rok temu całkiem inaczej: -16 stopni rano, śniegu zero, nawet na szron za zimno. Jeepy na ulicach, Amerykanie jak zawsze w szortach, Niemcy wyspani, nie musieli odśnieżać. A w tym roku - zobaczymy.

Przy okazji dzisiejszej deszczowej wyprawy na balkon odkrywałyśmy z małą M jak kobea swoimi purpurowymi sprężynkami kolonizuje kolejne balkonowe deseczki, co z dołu, z tarasu słabo widać:

Ogród u stóp klasztoru 23:13, 14 paź 2012

Do góry
alinak napisał(a)
tak Aniu to drugie a pierwsze... proszę bardzo .

PILLU

KAKIO

Alinko odwrotnie pierwszy to Kakio, a drugi Pillu a mnie chodziło o ten kwiat http://www.clematisy.pl/katalog-roslin/powojnik-piilu-id22.html
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:11, 14 paź 2012

Do góry
No to się Adaś rozmarzył na tą osiemnastkę... . Głęboko uśpione marzenia.. no wiesz.. tyle lat czekać na publikację - dopracowane na maksa
Gratulacje .. z okazji pełnoletności
W cieniu - zacieniona 23:09, 14 paź 2012

Do góry
Ładnie się rozrasta...
Mój 4 arowy azyl... 23:08, 14 paź 2012

Do góry
Co robić z trzema hiacyntami, które postanowiły rozpocząć wegetację?

Zielona odskocznia 23:03, 14 paź 2012

Do góry
Zobaczcie jak wyglądał wjazd w 2007r. Widać pod siatką nasze pierwsze iglaki posadzone. Już wtedy sąsiadka się martwiła, że chcemy się od niej zasłonić i próbujemy do tej pory.

Karol dopiero uczył się chodzić pies Mundek mu w tym pomagał. Niestety nie mam innych zdjęć ogrodu, nie byłam jeszcze zakręcona ogrodowo. Wtedy to myślała, że będą tylko jakieś iglaki i trawa do koszenia.

A tak wygląda na dzień dzisiejszy. Sąsiadkę jeszcze trochę widać, ale to tylko dlatego,że moje igliczki są cały czas przycinane. W tym roku w wolne miejsca pod ogrodzeniem powsadzałam tuje szmaragd, za jakiś czas dziury zarosną.
W cieniu - zacieniona 22:54, 14 paź 2012

Do góry

mają jeszcze mnóstwo pąków...
Rajski ogród Ani 22:54, 14 paź 2012

Do góry
Pod parkanem przy samej ulicy pyszniły się żółte róże podsadzone trzmieliną

Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 22:52, 14 paź 2012

Do góry
A tymczasem z przodu, po zimie rabata wygląda nieciekawie, zacząłem się martwić.

Powstaje druga cześć tarasu i w zamierzeniu rabata bylinowa - teściowa ma mieć bardziej swojsko i kwietnie. Nie czekając na dewelopera, który zaplanował ogrodzenie z siatki technicznej, zaczynam stawiać swoje. W planach ogrodowy bajer, co zobaczycie na następnych zdjęciach.
Co cieszy ruszyła również wysiana trawka, na moją rodzima glinę, położona została podsypka piach ze żwirem, na to ziemia + ziemia ogrodnicza.

W nowo postawionym murze - pierwsze testy ogrodowego bajerku

Który w zbliżeniu wygląda, jak na poniższym zdjęciu

Jak widać powstało również ogrodzenie, z którym wiąże się ciekawa historia. Projekt pochodzi z Kalifornii, który otrzymałem dzięki uprzejmości Petera A. Kirsch-Korffa, do którego napisałem zmęczony oglądaniem polskich projektów typu OBI style. Peter okazał się sympatycznym stolarzem, chętnie dzielącym się swoja wiedzą na temat stawiania płotów. A ma chłop całkiem fajne pomysły. http://www.kirsch-korff.com/Pages/styles.htm

Nowo założona rabatka bylinowa zaczyna jakoś wyglądać, dając nadzieję że coś jednak z niej będzie Niestety bukszpany (z prawej) umieszczone w donicach po zimie zaczynają umierać. Do dzisiaj pomimo zakupu drugiego kompletu, który tez niestety nie wytrzymał, nie wiem co im w tychże donicach szkodzi.

Rajski ogród Ani 22:52, 14 paź 2012

Do góry
ogromnych rozmiaiarów były też marcinki

były też trawy

Rajski ogród Ani 22:50, 14 paź 2012

Do góry

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 22:49, 14 paź 2012

Do góry
betysia napisał(a)
Kochani ja na "detoxie" ale nie moglam sie powstrzymac aby wam pokazac jaki widok z okna jadalni mi dzisiaj towarzyszyl gdy szykowalam sniadanie.....

DZIEKUJE za wasze cudowne wpisy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
odpowiem na kazdy tuz po weekendzie
.....sciskam MOCNO!!!!!!!!!!!!!!!!!

No.. panno .. kiedy wyhodowałaś takie kulki?... nie pamiętam ich tutaj ...
Tuliskam betyśkowo
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 22:49, 14 paź 2012

Do góry
zrobiłam fotki moich malusich nasadzeń na powstające rabatki,jeszcze to nie wygląda ale po jakimś czasie...kto wie ?
zdjęcie z pięterka- po prawej za okrągłą rabatą ma być garaż, tam gdzie ta ciemniejsza trawka

[img

ten pas pod kątem prostym z lewj strony , przeznaczony jest na warzywka
na rabacie póki co : 3 białe rh, 10 wrzosów 1 lawenda(kilka czeka na posadzenie) w doniczce hebe, a na prawo 3 tuje

na okrągłej rabacie posadziłam narazie hosty-sadzonki-mam nadzieję, że odbiją pięknie wiosną
pozostałe miejsce obsadzę czymś zimozielonym i wiosną np. jednorocznymi lobeliami, a w około wschodzi młoda trawka

a tu sadzonka migdałka w formie krzaczka - troszke go zaplotłam, bo wiało bardzo

na tarasie jeszcze troszkę kolorku

a sunia bryka z kijem

na koniec 7-letnia róża w domowa - zakwitła pierwszy raz!!! pewnie w bloku jej nie było tak dobrze jak w domku- to się odwdzięczyła

pozdrawiam cieplutko
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:47, 14 paź 2012

Do góry
justi napisał(a)
Nie wiem czy moja podpowiedź coś Ci Kasiu pomoże, ale ja gdybym się znalazła w takiej sytuacji to w pierwszej opcji domurowała bym mur. A gdyby to okazało się niemożliwe to kombinowałabym coś z takimi drzewkami na pieńku, żeby muru nie zakryły tylko ten daszek

coś takiego

Kasiu jesteśmy w bardzo podobnej sytuacji, tylko, że ja mam gorzej, u mnie sąsiad postawił bardzo podobny koszmarek, ale wyższy i dłuższy, mało tego, obłożył go płytami z azbestu, a ja na dodatek mam tu siatkę i widok z okna z kuchni, koszmar....
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:44, 14 paź 2012

Do góry
A tak w kwestii skarpy przy tarasie i porad...
Mam problem z posadzeniem calulowych na skarpie. Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać..
Nie dość że jest w tej chwili tak porośnięty że z miejscem na wbicie łopatki muszę się mocno przeciskać to jeszcze nie wiem jakie cebulki posadzić...
Niskie, botaniczne? Zwykłe? I w którym miejscu? Na samej górze chyba niższe jakieś?
No i czy tulipany czy coś zupełnie innego..?
Wiem że coś być musi, bo wiosną jak nie będzie traw, lawendy, rozchodników i róż będzie bardzo pusto.
Tak jak w chwili robienia rabaty...czyli tak:

HELP!
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:36, 14 paź 2012

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Stożki bukszpanowe z miskantami Morning light, podsadzone ostrokrzewem Golden Gem, który narazie jest jednak mało żółty )

Ta rabata boska, taka właśnie mi się marzy
Obsesja stożkowo-bukszpanowa w pełni
ten ostrokrzew rzeczywiście coś mało żółty, pamiętam go z różnych realizacji Danusi, śliczny jest
Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 22:35, 14 paź 2012

Do góry
Wróciłem z pola - ogród wzbogacił się o thuje szmaragd i 40 cebul tulipanów, więc mogę dalej opisywać

Po wykonaniu tarasu czas na trawnik, pal licho ogrodzenie, ale po roku mieszkania na ugorze zatęskniłem za zielenią

Powstaje również pierwsza rabatka, ma być skromnie i nowocześnie Jak wydać nawet mała ogrodniczka pomaga

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies