Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku...

Pszczelarnia 22:23, 09 gru 2012

Vito, czyżbyś była właścicielką białego ogrodu w Twoich pokojach ogrodowych?
gusiarz 22:26, 09 gru 2012

Człowiek całe życie się uczy. Nie wiedziałam, że dyptam parzy - coś jak pokrzywa? Nigdy nie miałam z tą roślinką do czynienia a pieknie wygląda!
vita 22:34, 09 gru 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Trochę bieli mi się nazbierało, ale trudno to nazwać białym ogrodem

Agnieszko, dyptam podczas kwitnienia, szczególnie w pełnym słońcu, jeśli się go dotknie powoduje poważne uczulenie na skórze. Kłopotliwe i swędzące. Nazywany jest potocznie krzewem Mojżesza (płonącym krzewem). Lepiej się do niego, w czasie kwitnienia nie zbliżać, a już na pewno chronić dzieci.
akanta 22:40, 09 gru 2012

vita napisał(a)

Nie myślałam o takich większych przedsięwzięciach a raczej przerabianiu rabat .Może dlatego,że ja jedną całkowicie zmieniłam tak spontanicznie pozbywając się wielu bylin a teraz jak patrzę na stare zdjęcia to nie jestem przekonana o tym, że dobrze postąpiłam.I nie wiem czy to tylko sentyment z wieloletniego przyzwyczajenia czy faktycznie była lepsza.Teraz trudno ale żeby się z tą myślą pogodzić zamierzam wrzucić kilka bylin ze wspomnień.Ja myślę jednak,że mnie to dożywocie czeka z tym uzupełnianiem ogrodu w/g pierwotnego zamierzenia nie kilka lat.

W tym sensie, Aniu, to dożywocie mamy jak w banku! Nauczyłam się już nie pozbywać całkowicie roślin.
Jak mi nie pasują, to albo na przechowanie, albo na rozsadnik, wyjątkiem są róże.
Poza tym, na rabatach bylinowych to trzeba ciągle coś zmieniać. Dzielić, grupować, sadzić według wielkości. Bylinowe rabaty są bardzo trudne i niełatwo je posadzić od razu idealnie

To prawda co piszesz o rabatach bylinowych.Moja się zestarzała i zamiast ją odmłodzić i znowu czekać ,wiele bylin zastąpiłm krzewami róż ,przesadziłam szałwią i myślę jeszcze o liliach i liliowcach białych.Będę poszukiwała pięknego Joan Senior.Czy go znasz ?
monteverde 22:43, 09 gru 2012

Vito dzięki za przepis, ale jeszcze powiedz czy gatunek fasoli jest obojętny? białe kwiatki ładne serduszkę i kamasję mam

Gusiarz co do dyptamu to gorzej niż pokrzywa
gusiarz 22:48, 09 gru 2012

Dziewczyny - to ja na razie nie będę ryzykować z dyptamem - za mała dziatwa się kręci po ogrodzie i wszelkie kwiecie zrywa . Dzięki za informacje
akanta 22:49, 09 gru 2012

vita napisał(a)

Trochę bieli mi się nazbierało, ale trudno to nazwać białym ogrodem

Agnieszko, dyptam podczas kwitnienia, szczególnie w pełnym słońcu, jeśli się go dotknie powoduje poważne uczulenie na skórze. Kłopotliwe i swędzące. Nazywany jest potocznie krzewem Mojżesza (płonącym krzewem). Lepiej się do niego, w czasie kwitnienia nie zbliżać, a już na pewno chronić dzieci.

Vito a ja wiem,że jego olejki intensywnie się wydzielają gdy jest upalnie ponad dwadzieścia stopni i to one parzą.Powyżej +35 potrafią zapalać się na nich płomyki.Ja poparzyłam się ,wiedząc o tym i zachowując kilkadziesiąt cm odległaści od nich.Było upalnie a ja sięgnęłam tylko po jakiegoś chwaścika dość daleko od nie kwitnącego wówczasm krzewu .Pół minuty i jeden bąbel na całej zewnętrznej dłoni i wyżej liczne jak po oparzeniu wrzątkiem.Więc chyba latem lepiej od niego z daleka !
vita 22:52, 09 gru 2012

akanta napisał(a)
To prawda co piszesz o rabatach bylinowych.Moja się zestarzała i zamiast ją odmłodzić i znowu czekać ,wiele bylin zastąpiłm krzewami róż ,przesadziłam szałwią i myślę jeszcze o liliach i liliowcach białych.Będę poszukiwała pięknego Joan Senior.Czy go znasz ?

Lilii białych mam sporo, lubię szczególnie trąbkowe i OT. Natomiast liliowce wcale mnie nie kręcą.
Wspomnianego przez Ciebie nie znam, ale temat nie jest mi obcy, o czysto białego jest trudno.

vita 22:56, 09 gru 2012

monteverde napisał(a)
Vito dzięki za przepis, ale jeszcze powiedz czy gatunek fasoli jest obojętny? białe kwiatki ładne serduszkę i kamasję mam (

Aniu, raczej tak, fasola jaką lubisz najbardziej. Wiesz, to nie był tak na prawdę przepis, raczej opis gotowania, pewnie ten z przepisów jest podobny. Białą kamasję mam od tego roku.
Dodam jeszcze, że pyszne z nią risotto można zrobić....ale to już nie zainteresuje Cię na pewno!
barbara_kraj... 23:02, 09 gru 2012

vita napisał(a)
Zamiast śniegu...

Marchewnika czerwonolistnego nie znałam, ładny o bardzo lekkim pokroju. W towarzystwie werbeny patagońskiej ładnie by się prezentował. Czy on nie jest zbyt ekspansywny?