Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 16:43, 11 sie 2011

Do góry
Ale faktycznie zrobiło się chemicznie.
Czy to moja wina, że akurat lubię bukszpany i że taki rok na nie przyszedł straszny? Przecież nie szaleję z tą chemią przez cały rok, a chemia teraz też nie jest aż taka trująca jak kiedyś, wiele preparatów zdjęto z półek. Zaczełam teraz, róże wytrzymują, a bukszpany nie
Ale kaczory ratować muszę, nie wyobrażam sobie zostawić ich na pastwę losu. Pryskam wieczorem, przecież nie częściej niż raz w tygodniu. Muszę powstrzymać chorobę.
A człowiek gdy jest chory, po co bierze lekarstwa, też właściwie powinien zdać się na przyrodę i albo przeżyje, albo nie? No tak sobie myślę, usprawiedliwiając własne działania, zagubiona nieco w tej przyrodzie i pszczołach. Nie wiem, co robić

Nadmienię, że przez 36 lat ogrodnictwa praktycznego nauczyłam się dosyć pokory i szanuje przyrodę i jej prawa, ale chyba mam też prawo mieć taki ogród, jaki lubię. Muszę walczyć.
Mój mały raj na ziemi :) 16:37, 11 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

są po to aby je spełniać

Możę kiedyś zrobimy "WESOŁY AUTOBUS" co Polskę objedzie i zabierze wszystkich po drodze? hehe

Jestem ZA bo my tu w zachodniopomorskim zawsze poza szlakiem
Mój mały raj na ziemi :) 16:30, 11 sie 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
są po to aby je spełniać

Możę kiedyś zrobimy "WESOŁY AUTOBUS" co Polskę objedzie i zabierze wszystkich po drodze? hehe
Carmellot 16:28, 11 sie 2011

Do góry
Witaj Carmelku, czyli jestem "faworytem" ??

Miło mi, pokazuj szybciutko swoje tereny pod przyszły ogród
MagdoMisiowy ogród doniczkowy... 16:25, 11 sie 2011

Do góry
Jejku, szkoda bukszpanów, ja też bym zabrała. Ale czas widać był nie ten. Mojej agawy też nikt nie chciał, a teraz pewnie znalazłaby amatora

Jaka szkoda...

Witaj w kolejnym wątku Misiu Coraz ładniej, pomijając etap wyburzania.
Ketmia południowa - Hibiscus trionum 16:18, 11 sie 2011

Do góry
Jej kwiat jest niezwykły Nie uprawiałam jej, czy to nowość w tym roku, jeśli chodzi o kupno nasion?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:13, 11 sie 2011

Do góry
Nie wiem już sama Ano co Ci doradzić. Wydaje mi sie, że 1.5 m to całkiem sporo dla małej rośliny, ale dla dużej już nie. Masz po ok. 70 cm od pnia w każdą stronę. Moje klony palmowe (sztuk 2) rozkładają gałęzie w każdą stronę równomiernie i zajmują przez to sporo miejsca. Nigdy ich też nie przycinałam, ale pewnie przy dobrym prowadzeniu Twój klonik nie wejdzie po latach na ścianę. Przeglądam właśnie zdjęcia w necie różnych klonów palmowych i zazwyczaj wyrastają na szerokie krzaczory. Zobacz sobie też realizację ogrodu japońskiego z Księżycową Bramą na stronie Gardenarium- klon jest mocno odsunięty od ściany.
Wydaje mi się, że trzeba odwołać się do najwyższej instancji ogrodowej i zapytać Danusię co sądzi o sadzeniu klona w tym miejscu.
Cały rok w ogrodzie 14:12, 11 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
A czy na tym czosnku czasem nie "siedzi" nasz "koliberek"???

Dnusiu,to nie fruczak,rozpoznany został na innym forum przez kolegę Ogrodnicka

"Najprawdopodobniej Actinotia polyodon - z greckiego 'poly' (wiele) oraz 'odontos' (zęby) co odnosi się do wzoru na skrzydłach"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 09:05, 11 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Kochani wczoraj i dziś walczyliśmy w moim ogrodzie z askochytozą - chorobą bukszpanów.
Polegało to na otrzepaniu suchych liści, podcięciu i opryskaniu Rovralem i podlaniu Topsinem. Jest to dla mnie bardzo bolesne, bo kaczory także poddały się

To straszne aż mi ciężko o tym mówić

U mnie to samo na Śląsku: podlewam Topsinem już wszystko, co ma liście, bo chorują berberysy, młode bukszpany, nawet hortensje dostały plam w dolnych partiach. U mnie tragedia z klonem palmowym: kupiłam duży, piękny okaz, rósł cudnie 3 lata i kilka tygodni temu ujawniła się....werticilioza. A tu cały czas deszcz go zalewa, a że ziemia gliniasta to stoi w wodzie. Grzyby mnoźą się na potęgę. Nawet kora do ściółkowania rodzi mi grzyby z kapeluszami wielkości męskiej dłoni. Jestem załamana, ale walczę dalej.
Żurawka - Heuchera 00:24, 11 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Żurawka "Georgia Peach"

Uważam, że są cudowne i takie wesołe.

Właśnie dlatego zamieszkały u mnie pod lasem - na razie 3 sztuki, zobaczę jak się sprawdzą. Mają mi zastąpić kwiaty, które nie bardzo chcą mi tam "porządnie" rosnąć. Wygrały casting z Berry Smoothie - które wyglądały w szkółce o tej porze prawie identycznie - ale podobno później ciemnieją. Złapały już grunt i puszczają nowe obłędnie różowe liście

Sebek, czy Ty je uprawiasz?
O....! 22:59, 10 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Prześliczny wazon ze słonecznikiem, nadaję się do wątku Bukiety

bardzo miłe słowa, dzięki Danusiu
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 22:50, 10 sie 2011

Do góry
Wiedziałam, że tu spotkam fantastycznych i miłych ludzi, ale nie spodziewałam się tak szybkiego odzewu dziękuję i jeszcze raz witam wszystkich serdecznie
justi - dziękuję za ciepłe powitanie
Ana - pewnie mi nie uwierzysz, ale to Twój wątek przeczytałam od początku do końca jako pierwszy i jest mi bardzo miło, że jako jedna z pierwszych do mnie napisałaś
Sebek - lubię ludzi z poczuciem humoru
GabiK - ja też się cieszę, razem zawsze raźniej
gardenarium - ten piach to oczywiście nasza polska bałtycka plaża, ale doskonale oddaje obecny stan mojego ogrodu

A teraz kilka zdjęć...

To jest oczywiście front budynku i jednocześnie strona północno-zachodnia.

I przód widziany od strony wjazdu.

Widok od strony drogi na zachodnią część działki i zachodnią część tarasu (jest w kształcie litery L).

W tym rogu myślę o placu zabaw dla dzieci (jest dobrze widoczny z okna w kuchni jak i salonu czy tarasu). Zdecydowałam się na drewniany płot, by zasłonić wątpliwie przyjemny widok na kurnik sąsiada Jednocześnie chciałam też mieć jakąś osłonę od strony drogi, przy której znajduje się działka.

I widok od strony południowej.

Więc, jak sami widzicie, nie zmyślałam, pisząc, że nie ma nic i szczerze mówiąc, nie wiem od czego zacząć...

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:44, 10 sie 2011

Do góry
Nie, to nie jest to. torf to torf, jest lekki i włóknisty
Próchnica ma taką mniej więcej "konsystencję" i jest cięższa od torfu

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 21:37, 10 sie 2011

Do góry
Sebek torf może być za lekki. Jak wyschnie to go wywieje z rabaty
To właśnie tu 21:35, 10 sie 2011

Do góry
Ciekawe dlaczego nie smakuje mu ten kasztanowiec - oczywiście na szczęście
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 21:33, 10 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Pokazuj co masz i jakie ogrody najbardziej wpadły Ci w oko

Danusiu - myslę, że jak nam wszystkim -bukszpanowy przede wszystkim
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 21:21, 10 sie 2011

Do góry
Jasne
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:20, 10 sie 2011

Do góry
Wiem, tylko mokro i opryski już trzykrotne nic nie dały Może ten dzisiejszy zadziała
Bukiety 21:19, 10 sie 2011

Do góry
Jak pięknie ten płaszcz z winobluszczu dodaje urody bukietowi
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 20:31, 10 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Ale dlaczego? wcale nie Sebciu. Powiem, że Twoje wypowiedzi wywołują uśmiech na mych ustach w tym smutnym dniu

Czyli spełniam swoją rolę ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies