Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:58, 11 paź 2012

Do góry
dajana napisał(a)
Przyszły moje bukszpany ,miały być spore kule a mam maleństwa .Są dobrze ukorzenione ,zdrowe ale maleńkie No cóż wsadziłam ale oczekiwałam zupełnie innych bukszpanów .Wiosną muszę zamówić następne .

Dajanko ja też dokupiłam kilkanaście bukszpaników i w końcu zrealizowałam ,no prawie do końca swoje zamierzenie sprzed lat,poprawienia nasadzenia przy szpalerze cyprysów.Wykopałam piwonie bo zbytnio zacieniały róże.Róże muszę wykopać i ponownie posadzić wymieniając ziemię.Już sie bardzo wyjałowiła co widać po słabej kondycji róż.Teraz będą bukszpaniki jako obwódka.A udało mi się je kupić po 4,zł .Są z gatunku dronolistnych i kulistych-niewiele korekty potrzebują i są mocno zagęszczone od dołu.Za nimi róże z kocimiętką i firletką.W ubiegłym roku kupiłam właśnie takie i tego roku tak równiutko rosły że wcale nie musiałam ich ciąć.Jak chcesz zobaczyć to dobrze je widać koło mojej różanki.Popatrz w necie -są różne gatunki w zależności od potrzeby.Pokaż gdzie posadziłaś bukszpaniki.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:26, 11 paź 2012

Do góry
dajana napisał(a)
A róże wciąż kwitną

Róże cudne ,a jaki piękny łosoś przez wiele lat to był ulubiony kolor dla mnie.
Ania i róże i cała reszta :) 23:26, 11 paź 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
Napisz jeszcze Aniu jak jest mniej więcej grubość rabaty pod płotem.
I ile miejsca potrzeba na róże na niej?- chodzi o to jak szerokie sa docelowo te które tam masz czy chcesz mieć.
Zanim rozsadzisz tam jukę warto zaplanować tę rabatę, żeby wyszło dobrze i spójnie.

Na pewno ma ponad metr, musiałabym jutro dokładnie sprawdzic.
Pod siatkę chcę dac Lousie Odier, mam już tam Paul Ricault (przy śliwie Pisardii) i Reine des Violettes, czyli same większe, ciemniejsze róże.
Nie wiem, czy pozbyc się z tego miejsca krzewuszki?
Jeszcze jest mała, to ta o bordowych listkach z prawej strony zdjęcia

Tak to teraz wygląda mniej więcej

Większośc roślin już dzisiaj wykopałam, żeby i tu zrobic odpowiedni porządek.
Na razie myślę o tych ciemniejszych różach tyłem i trzech skupionych w przodzie miejscach, gdzie będą jaśniejsze róże, pomiędzy nimi perowskia, przodem miejscami lawenda.
Zostałyby te juki, na przykład między grupami róż, mam też niebieską lobelię bylinową, mogę z niej zrobic grupkę i rozwary białe i niebieskie.
Czyli takie coś?

to zielone przodem zaznaczyłam jako juki.
Lek na całe zło czyli mój ogród 23:25, 11 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ci się popsuło w łapce?
Takiej goryczki jeszcze nie widziałam....
Grzybów zazdraszczam... kotlet z kani.. mniam...
Takich niechcianych u mnie też pełno....
Dzięki za nazwę zapisałam.. i jak nie zgubię to będzie...

I wszystkiego najlepszego z okazji Twojego Święta........ I kwatuszki dla Ciebie.. sama zapomniałam że takie mam.. Pod kolor goryczki.... moje jesienne jeszcze nie kwitną....

Dzięki za śliczne tulipki. A rękę przesiliłam w sobotę w ogrodzie - spuchła, nie zginam palców, boli jak diabli. Od dawna była przemęczona. Najgorsze, że nic nie pomaga. przeraża mnie jak widzę te wszystkie ogrodniczki walczące z kilofami, łopatami i grabiami. Niestety do czasu.
Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 23:25, 11 paź 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
Kochani, robię rabatę pod świerkami i chciałam prosić Was o opinie

Rzut poglądowy na całość przed:

Masz dość mało miejsca między świerkami, wydaje mi się, że z czasem będziesz świerki od spodu podcinać. Zdaje mi się, że projektowane nasadzenia są za małe, nieproporcjonalne do wielkości tła.

Moim zdaniem a nawet jestem pewna, że zdecydowanie trzeba rabatę poszerzyć, aby weszło średnie piętro. Może jakieś kule na pniu, np. żółte trzmieliny, hortensje w jakimś ciągu, chociaż 5 szt, a nie po jednej w szczelinie między świerkami.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:23, 11 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Widownię też miałam podczas sadzenia .

Piękne są Twoje róże ale to zdjecie jeszcze piękniejsze.

Cudne buziuchny Danusiu ,to Twoje kwiatuszki!
Rododendronowy ogród II. 23:22, 11 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

U mnie się mieczyki po wysiewały z malusich cebulek przy wykopywaniu, zostawiłam je w ziemi i sporo wyszło, a teraz wykopałam, ale na następny rok trzeba je jeszcze będzie do przedszkola wkopać pozdrawiam

U Ciebie był śnieg to miały ciepło wiec przetrzymały. Po dwóch latach powinny w większości kwitnąc. Ja na wiosnę też posieję głównie granatowe bo mi na nich bardzo zależy.

Takie?

Aniu mój podobny ale Twój chyba bardziej we fiolet wpada.Bardzo ładny .
Rododendronowy ogród II. 23:18, 11 paź 2012

Do góry
Na dobranoc zostawiam przebarwione liście piwonii krzewiastej która od kilku lat nie chce kwitnąc ale na jesieni ma pod dostatkiem kolorów.

Kolorowych snów wszystkim życzę.
Rododendronowy ogród II. 23:17, 11 paź 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

U mnie się mieczyki po wysiewały z malusich cebulek przy wykopywaniu, zostawiłam je w ziemi i sporo wyszło, a teraz wykopałam, ale na następny rok trzeba je jeszcze będzie do przedszkola wkopać pozdrawiam

U Ciebie był śnieg to miały ciepło wiec przetrzymały. Po dwóch latach powinny w większości kwitnąc. Ja na wiosnę też posieję głównie granatowe bo mi na nich bardzo zależy.

Takie?
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:16, 11 paź 2012

Do góry
Zonk
Na dobranoc ,Dajano.widoczek dla Ciebie
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:12, 11 paź 2012

Do góry
dajana napisał(a)

Piękne są Twoje róże ale to zdjecie jeszcze piękniejsze.
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:09, 11 paź 2012

Do góry
A róże wciąż kwitną

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:02, 11 paź 2012

Do góry

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:59, 11 paź 2012

Do góry
Przyszły moje bukszpany ,miały być spore kule a mam maleństwa .Są dobrze ukorzenione ,zdrowe ale maleńkie No cóż wsadziłam ale oczekiwałam zupełnie innych bukszpanów .Wiosną muszę zamówić następne .

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 22:51, 11 paź 2012

Do góry
Iza piękny ogród jesienią masz a co tak ładnie kwitnie na niebiesko?
cieszę się , że tak miło przeszedł Tobie dzień nagraniowy, no i będę czekała na emisję z Twojego ogrodu i Goniak pozdrawiam
Mój jesienny ogród 22:47, 11 paź 2012

Do góry
Witaj Marto, dobrze myślisz żuraw ma długie nogi które wystają ponad ogon. To są moje foty z żurawiami. onie bardzo żadko lecą kluczem, częściej chmarą jak na 1 focie, i krzyczą jak diabli.. Na szybko takie znalazłem foty

Lecę w kulki... 22:37, 11 paź 2012

Do góry
anna_studio napisał(a)

Cudne spotkanie
a jakie wiązy Aniu?

wracam do Twojego pytania...
Ano wiązy capredowni...do tego miejsca....

i do jeszcze innego....
...chociaż wiązy nie do mojego ogródka...to radochę miałam wielką z zakupów i wycieczki...
Czy komuś to coś przypomina...

a może to....

ale to...to już na pewno....

Udało mi się namówić bratową na zakup dwóch wiązów...,a dla mnie jabłonka...rajska jabłonka
Wiązy stoją przywiązane do kontenera na śmieci.....więc fotek nie będzie....mało reprezentacyjne miejsce....ale jak trafią do dołków....pokażę

Kto by nie poznał Od razu w myślach pojawiają się miłe wspomnienia
Mój 4 arowy azyl... 22:22, 11 paź 2012

Do góry
Potem wyszło słońce i trochę obeschło.
Dalie, jak zmokłe kury do siebie się tulą

Jedyny pęd chryzantemki, jaki został po moich 'porządkach', zakwitł kilkoma kwiatkami. Znów pozwolę się jej rozrosnąć, bo ładna
Mój 4 arowy azyl... 22:15, 11 paź 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
Ma byc .
Też na to liczę, wolałabym, żeby mnie zima nie zastała w połowie zmian ogródkowych .

I było! Ale późnym popołudniem
Wcześniej przylało tak, że z koszenia i kontynuacji robót ziemnych nici!
Przygotowałm sobie sporo kompostu, bo liczę, że jutro zrobię to, co zamierzałam zrobić dzisiaj.
Nic więcej zrobić nie mogłam, wszystko mokre!

Ogród średniowieczny i nie tylko 22:13, 11 paź 2012

Do góry
Rozrys jest na brudno i niewiele widać ale pokażę jak rabatę zaczynałem
Najpierw przymierzanie za pomocą sznurka i sprawdzanie jak to z różnych stron będzie wyglądać

następnie nacinanie krawędzi szpadelkiem do kancików

usuwanie darni

uało mi się połowę zrobić dzisiaj reszta jutro.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies