Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogródek Hanusi po zimie 17:26, 10 paź 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Tak ,Marto,Wysoko mieszkam,i czuje się jak w bocianim gnieździe. A najgorsze są jesienne słoty, na balkon nosa wystawić nie można ,i stopy bez kaloszy.l Wiatr, i woda....brrrr.Dlatego mnie tak ciągnie i tu, i tam, byle nie w 4 ścianach.
Pozdrawiam.

Dobrze,że ciągnie inaczej deprecha i tycie
Ściskam mocno
Rajski ogród Ani 17:26, 10 paź 2012

Do góry
Wesoło i smutno...

Rajski ogród Ani 17:24, 10 paź 2012

Do góry
Martek napisał(a)
Aniu zaglądam często
Cieszę się
Nie szabruj poczęstuj się

Rozpoznawanie roślin iglastych.... 17:02, 10 paź 2012

Do góry
Witajcie,
Mam gorącą prośbę o pomoc w identyfikacji poniższych iglaków. W ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy kupiłem ich z kilkadziesiąt. Większość wiem z czym jem, ale z tymi mam problem identyfikacyjny:

1. Ciekawe drzewko, które w ciągu ostatniego roku (a w październiku 2012 minęło dokładnie 16 miesięcy od pierwszych nasadzeń) przyrosło o ok. 10 cm i nawet sporo się zagęściło...

2. Tu w zasadzie pytam o to, które brzydko brązowiej (od jakiegoś miesiąca) - oprócz nazwy, może podpowiecie czy brakuje mu wody czy oprysku. Przy okazji, pytanie też o to małe zwisające na drugim planie...

3. To również wsadzone rok temu i przyrosty bliskie zeru... Zakładam optymistycznie, że żółknięcie igieł to ich zmiana a nie choróbstwo...

4. Roczny staż. Dopiero w okolicach sierpnia wytworzył się przewodnik. Wcześniej pokrój płaski... Przyrosty w sumie niewielkie...

5. Spory procentowy przyrost. Tylko tyle o nim wiem...

6. I na tą chwilę ostatni iglak, przynajmniej tylko tyle zdjęć udało mi się dziś zrobić. Wsadzony jest w szpalerze przy ogrodzeniu, między sosnami, które wyraźnie nad nim górują... Nie wiem, czy nie jest to jakaś forma skalniakowa. Jeśli tak, wysadzę ją na wiosnę...

Dziękuję za wszystkie wskazania!
Ogród na 300 metrach kwadratowych 16:52, 10 paź 2012

Do góry
Ewo, pytałaś u mnie czy za płotem szumi kukurydza.

Za płotem szumią łany pałki wodnej, trzciny cukrowej i innej roślnności nadwodnej.
Bo to za płotem to jest właśnie tytułowe rozlewisko

Jesienne klimaty Warszawy (?!) pięknie uchwyciłaś
Urzekło mnie to zdjęcie:

Boćkowe perypetie ogrodkowe 16:45, 10 paź 2012

Do góry
O matko, taka okazja, a ja pod ręką kfiatka nie mam!
Bociuś, Bociek, na szybko gratki składam i po załącznik lecę!

Ufff, już mam

Gratulacje składam jeszcze raz i kawalątek mojego miejsca na Ziemii dołączam:

Grembosiowo 16:45, 10 paź 2012

Do góry
ewalm napisał(a)

Ciąg dalszy zakupów:
Czy z tych cisów da radę uformować stożki, czy może coś innego?

Oczywiście da sie z tych cisów stożki zrobić ,ale parę lat im zajmie zagęszczenie się ich od dołu - są dość smukłe

Nie mniej zakupy rewlacyjne,stosowne do Twego ogrodu - cudo!!!

a jaka to odmiana cisa?

Taxus baccata
Ogrodnik mimo woli 16:40, 10 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
A takie żurawki sobie kupiłam.... też nie nazwana...

Ta mi podchodzi pod czekoladę coś-tam
http://forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/35-zurawki-zuraweczki-tiarelle/62831-heuchera-chocolate-ruffles#62831
Ogrodnik mimo woli 16:30, 10 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

Zrobiłam foto z bliska zurawek..... może ktoś wie jaka to???

Hmmmm - może sugar frosting?

Zerknij jeszcze tu na 31 i 32 - tutaj rozkminialiśmy podobne...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/124-zurawka-heuchera?page=31

A ta w pierwszym poście to może capuccino - mam podobną - one różnie się wybarwia - zależy od miejsca.
Ogrodnik mimo woli 16:30, 10 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

Kurcze,a u mnie są miskanty i różne trawy po 13 zł i zastanawiam się czy to atrakcja ...???
Może patrzyłaś Aniu ceny traw u siebie ?

Uważam,że to Vanille ponieważ ma zwarte,gęste kwiatuszki i wielkie.Jednak zabić się nie dam bo nie mam jeszcze wszystkich hortensji ,a tą posiadam
Ogrodnik mimo woli 16:24, 10 paź 2012

Do góry
Ogrodnik mimo woli 16:10, 10 paź 2012

Do góry
JulkAd napisał(a)

Aniu, a ja z innej beczki...pamiętasz nazwę tych żurawek? potrzeba mi takich dużych i bordowych

Zrobiłam foto z bliska zurawek..... może ktoś wie jaka to???
Testowe dodawanie zdjęć 16:07, 10 paź 2012

Do góry

Próbna próba
Co z tym ogródeczkiem począć 16:02, 10 paź 2012

Do góry
Dostałam dzisiaj trawki od Alinki strasznie się cieszę ,zaraz upewnię się że dobrze je rozpoznałam i nareszcie skończę te rabatę
]

mam problem z tymi małymi czy to jest GRACIMULLUS czy MORNING LIGHT ,ta czerwona to napewno Red Baron a ta ostatnia to ZEBRINUS

Alinko a to co ?

Przypominam tak to wygląda ,pomóżcie posadzić te trawki .

Na pewno Morning przed hortensje a którą dać w ten róg pod płotem ale będzie ona za hortensją

Pochwalę się jeszcze jaką ładną paniusię nabyłam

Podoba mi się
A ja nie mam ogrodu....ale będę mieć ...grządkę! 15:48, 10 paź 2012

Do góry
Bardzo dawno mnie tu nie było, ale to nic. Nie było mnie ciałem (bo nie pisałam!) ale duchem cały czas (czytałam bardzo pilnie).
Moje prace polowe na grządce pod dachem nad spodziewanie przyniosły zupełnie niezłe efekty.
Pomidorów z czterech krzaczków zebraliśmy około 30 kg. I to bez rzadnej zarazy.

a i kwiatki były

A teraz już wiem, że od przyszłego roku będę miała dla siebie, na coc najmniej 2 lata, ogród o rozmiarach 3500 m. Sama nie wiem co tam zrobię.
Ale mam zimę na myślenie i planowanie.
A tutaj wszystkie moje ukochane żółte kwiatuszki.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 15:43, 10 paź 2012

Do góry
Dobra - ja zaczynam

Gratuluję 200

Ania i róże i cała reszta :) 15:07, 10 paź 2012

Do góry
Albo bardziej w tą stronę
Ania i róże i cała reszta :) 15:05, 10 paź 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Aniu, moim zdaniem tak mogłoby być fajnie:
rabata pociągnięta do tyłu - wychodząca symetrycznie w ogród w stosunku do lewej strony.
Okrągła różanka pośrodku różanki mogłyby być większe roślinki, a dookoła róże jednego lub różnych odmian...

A gdybym to przesunęła tak, żeby juka nie szła pod szpadel?
Byłaby na obrzeżu na przykład, z nia okrywowe, niskie róże i w środku rabaty figurka lub zegar słoneczny, według pomysłu Danusi.

Ania i róże i cała reszta :) 15:02, 10 paź 2012

Do góry
Czyli to

rozrysowane zbliżonymi kolorami do tego, co rośnie

-fioletowe - śliwa Pisardii
-fioletoworóżowa róża, różowe i białe - w różnych odcieniach róże
-lawendowe z tyłu - wysokie astry
na łuku, przed śliwą (bardzej na lewo) biała angielka a przed nią na fioletowo - młode sadzonki lawendy, przed nią nie zaznaczone kolorem goździki pierzaste.
łuczek od prawej strony, ten kończący rabatę ma na obrzeżu kostrzewy, częśc z nich już się rozrosła, druga częśc była bardzo mała, więc dopiero przyrasta.
Blaski i cienie nowego życia 15:01, 10 paź 2012

Do góry
A dzisiaj wpadłam w szał ogrodowy
Posadziłam rozchodnika okazałego. Będzie w przyszłym roku przed Limelight sobie rósł.....nawet fajnie wygląda przed tym nieładnym zielono-żółtym płotkiem

I szałwię posadziłam w swoim warzywniaku....i przez tą szałwię przekopałam pod wszystkimi krzewami ziemię na zimę i odchwaściłam, a przy okazji kora weszła głębiej w ziemię.....właśnie usiadłam..... po tym kopaniu

Szałwia posadzona w doniczkach i zadołowana-tak robię z ziołami żeby nie rozrosły się zbyt dużo i ogródka nie opanowały-tak zrobiłam z miętą i melisą, szczególnie ta druga mi się rozrastała jak szalona w tym roku, za to mięta ma tak twarde kłącza że jej ruszenie po paru latach byłoby naprawdę kłopotliwe (u kogoś przeczytałam o ograniczaniu ziół w donicach i próbuję tych eksperymentów u siebie)

A to moje okopywanie -niby nie dużo ...6 krzewów....amiesiąc się za to zabierałam i dzisiaj dopiero natchnienia dostałam)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies