Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

A miało być tak pięknie.... 09:17, 07 paź 2012

Do góry
Rench napisał(a)
Oczywiście ta rabata wyszła mi jakoś marnie,chyba za bardzo się wgryzłam w trawnik

a tutaj ma być różanka

Witaj Renatko... składam rewizytę....
Kawał roboty zrobiłaś Widać pozytywne zmiany.. a te cieszą..czytam po koleii, by nie wyrwać sie jak Filip Z Konopi.... co zdaża mi sie bardzo często........ (ja też raptus....hi, hi, hi....).....
I pierwsze spostrzeżenia........ trawnik kochana to ty bedziesz mieć..bo na razie to nie jest trawnik

Moja propozycja z własnego doświadczenia.. robiąc linie rabat....weż kosiarke i spróbuj jak się będzie kosiło do takiego kształtu...... linie maja być takie by kosiarka dał sobie radę..... i to bez najeżdżania na rabaty. Rośliny sie rozrosną i bedziesz musiała ciąć kwiatuchy, albo pozostanie niedokoszone... wiec teraz już to zrób dobrze...... ja ciągle poprawiam , bo robiłam.... bez przemysleń ... bo ja to jeden wielki chaos.. (chyba odbijam sobie za niski wzrost..... innymi rzeczami wielkimi).... U mnie głównie kosi M i powiedział, albo sobie poprawielinie, albo to co wystaje za rabaty on kosi ( i kosie bezlitosnie żurawki, trawy, hosty), a gdzie kosiarka nie dojeżdża to nie kosi ,a a ja zapycham z nożyczkami..... Trawnik jest M. a rabaty moje..... i podkaszanie tych rabat też moje.....
Piszesz u mnie o bukszpanku... posadz go... ładnie uporządkuje linię rabatek i zimą nie bedzie tak smutno na rabacie... Ja swoje sadzonki kupowałam przez internet.. bardzo ładne sadzonki.... koło róz też cos posadz..... grupkami cebulowe...... lawendę...... bo rabata będzie ładna tylko wtedy kiedy kwitna róze..a potem co???

Uciekam czytać dalej.....
Rozpoznawanie roślin domowych 09:13, 07 paź 2012

Do góry
na niedzielny pochmurny poranek fajna roslinka i też nie wiem co to, czy wieloletnia, czy jednoroczna ale cacana!

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:59, 07 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)

[

tu gdzie zbazpieczona metasekwoja, będa ukłądane kamienie tak M. wymyślił

Uffff. ... bo w pierwszej chwili pomyślałam sobie, a kto tu trawnik będzei kosił....... i przypomniałam sobie jak latałam z nozyczkami na kolanach....... Boziu chroń od trakich pomysłów.... a tych ci było dostatek.... czytam do tyłu... głupia metoda....
Mam nadzieję, że z nogą w porządku.. i widzę wrzoski....... koła żurawkowe miodzio........

włąśnie Aniu, tu się nie da kosić, za wąsko, dosadziłam pod metasekwoję trawy hakone, więc tylko kamienie; zresztą cała trawa zniszczona przez robienie rabaty; będzie ciut mniej do koszenia!
a wiesz, że dawno temu nożyczkami strzygłam brzegi trawnika, ale się znajomi ze mnie śmiali!! dziś mam do tego sprzęt, wtedy o nim nie wiedziałam!
Nasz przydomowy ogródek 08:40, 07 paź 2012

Do góry
I już po bólu. Posadzone i podlane. Dostały rozkaz : Rośnijcie !!!
Na wiosnę zostaną przycięte i uformowane.

Nasz przydomowy ogródek 08:20, 07 paź 2012

Do góry
Wczoraj zrobiłem akcję przesadzenia bukszpanów.

Leżą pokotem . Nie spodziewały się że czeka ich taki zabieg. Jedna duża "mamuśka" i 3 malutkie pochodzące od innego ojca he he he.

Bryła korzeniowa w zbliżeniu.

Pogaduchy skowronków 07:59, 07 paź 2012

Do góry
Na przemian wiatr z deszczem.Tylko +8.Czapki i szaliki trzeba już wietrzyć.A i rękawiczki czas z szuflady wyciągnąć!
Miłego dnia

.
Zapraszam na maliny.Co prawda nie są już tak słodkie,ale głodne ptaszki wszystko zjedzą......
Nasze drugie hobby - rysunki, obrazki, pastele, oleje, rzeźby - roślinne inspiracje 07:47, 07 paź 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

piękna sukienka !
Grembosiowo 02:00, 07 paź 2012

Do góry
Lena napisał(a)

Ciąg dalszy zakupów:
Czy z tych cisów da radę uformować stożki, czy może coś innego?

Oczywiście da sie z tych cisów stożki zrobić ,ale parę lat im zajmie zagęszczenie się ich od dołu - są dość smukłe

Nie mniej zakupy rewlacyjne,stosowne do Twego ogrodu - cudo!!!

a jaka to odmiana cisa?
Ogród Leny. 01:27, 07 paź 2012

Do góry
Lena napisał(a)
Karolinko tak,tak -ja bukszpany mam wszędzie - ścinam i wtykam w ziemie
Milena Tawułka zakwitła teraz drugi raz - ja ścinam jak przekwitnie ale ta jest wyjątkowa
To samo mam z makiem - kwitnie teraz drugi raz - a raczej juz nie jego pora

Dół jesienny ? Nie pamiętam...
Wszystko w jak najlepszym! A rozterki ogrodowe to nic innego jak odkrywanie i podążanie nowa drogą - wyimaginowaną i kuszącą

Lenko, taki widok to dla mnie inspirująca bajka, pięknie.
Ogrodnik mimo woli 01:23, 07 paź 2012

Do góry

Hmmmmmmmmmm ..... co tu wyszło w aparaciku?????? Wituś i Richi.....

I Danusia Podoba mi sie to ujęcie ...

I druga Danuś... co ja bym bez Ciebie zrobiła... moje bukszpanki do dziś by stały nie posadzone .....

Wow ! Jestem pod wrażeniem, Pani Danusia i cała reszta ogrodowiska u Ciebie w Rzeszowie......
Myslałam,że takie spotkanie tylko w okolicach wawki się odbywają.
Ogrodnik mimo woli 01:10, 07 paź 2012

Do góry
Już wiem, że rabatka za mała, bukszpany za blisko róż, krzaczor rózany za blisko przejścia...... jak nie umarzną, to wiosną znów demolka rabaty....
Quenn jat najdalej z prawej w drugim rzędzie.. i jest skromna przy tych obok...... ale nazwy musiałabym poszukać... ale obstawiam: jedna to John Laing (w stojaku.. już go wywraca..... musi miećsolidniejszy) a druga (ta bliżej mnie) to chyba 3 w kupie Reine des Violettes. Wszystkie wyższe ode mnie.....
No i Bonica.. śliczna róza..... jestem z niej bardzo zadowolona... drogie Pani, które mi polecały tę róze..... dziękuje.... trafiony wybór....

Witam
Bukszpany za blisko tzn. w jakiej odległości trzeba posadzić od krzaczków ,bo ja mam zamiar dać swojej różance obwódkę ,ale póki co mam posadzone patyczki z metkami więc się zastanawiam w jakiej odległości to powinno być.

Ogródkowy chaos u monitki 01:01, 07 paź 2012

Do góry
Ogród na 300 metrach kwadratowych 00:46, 07 paź 2012

Do góry
Przetacznik napisał(a)

Fajnie, że się wam te zdjęcia podobają. Mam ich całe cykle, ale to chyba byłoby zbyt monotonne.
Mój grujecznik zrzucił już liście. Zdaje mię, że te kilka co pozostały na drzewie są różowe. Opadłe pachną lekko herbatnikami.

co do monotonii to gdybyś dała nam to ocenić.... ; )

A co do grujecznika pytanie... jakimi herbatnikami? Bebe z karbowanym ząbkiem? To musi być przyjemne...

a to nie powinny być pierniki - zgodnie z teorią?
ale może akurat TEN grujecznik to grujecznik herbatnikowy
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 00:42, 07 paź 2012

Do góry
vita napisał(a)
Gabrysiu, z wysiewem czosnków nie powinno być większych problemów. Być może wiosną wzejdą te, które już posiałaś. Nawet nie wiem, czy nasiona wymagają stratyfikacji.
Dziękuję za miłe słowa pod adresem ogródka i cieszę się na podglądanie.

Akanto, czuj mnie zmylił! Na spacer trochę daleko. Całkiem możliwe, że mijamy się na zakupach ogrodniczych. Wspomniałaś, że mogłaś mnie widywać...a pytałaś mnie może o miejsce zakupu żurawek?
Widzę, że pracujesz nad linkiem, nie poddawaj się!

Weroniko, kiedy patrzę na swoje zdjęcia, to też miewam czasami podobne odczucia.
To czekanie na właściwe światło, szukanie dobrego kadru, planów, towarzyszy temu zwykle sporo emocji.
A najfajniejsze jest to, że ogród co roku dostarcza nowych motywów. Nie potrafię fotografować w nocy, a właśnie wtedy to mi się i sam ogród bardzo podoba!
Założyć sukienkę na wejście do ogrodu, hm...

Wystarczyły dwa dni, aby wysyciły się kolory trawy

Vito chyba już załapałam ,wydaję sięże link działa.Nie .nie pytalam Ciebie o żurawki.Ja w każdą sobotę bywam na targu pod Zamkiem ,tam przywożą m.in.wiele kolorowych traw i żurawek.Dziś właśnie się trochę kupilam.Kupiłam też bukszpanowe kulki /bukszpan drobnolistny wolnorosnący /po 5 zł dość duże.Myślę ,że tam warto pojechać,czy znasz to miejsce?

Moja ścieżka widziana z drugiego końca

oraz koniec widziany przez okienko w żywopłocie (nad okienkiem trzeba jeszcze poracować)

jak i też nad liniami bukszpanowych obwódek, w takim ujęciu poziomy stają się bardzo ważne,
liczę na to, że zimą warstewki śniegu będą ładnie na nich wyglądać

Dwa tygodnie temu ułożyłam fragment ścieżki, dotąd leżały tam kamienie

Grembosiowo 00:39, 07 paź 2012

Do góry
Mąż nie byłby sobą, żeby nie sprawić mi roślin problemowych, które u nas mają kłopoty z zimowaniem. Oto 3 głogowniki:
Grembosiowo 00:29, 07 paź 2012

Do góry
Oto moje małe cudeńka:
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 00:19, 07 paź 2012

Do góry
Gabrysiu, z wysiewem czosnków nie powinno być większych problemów. Być może wiosną wzejdą te, które już posiałaś. Nawet nie wiem, czy nasiona wymagają stratyfikacji.
Dziękuję za miłe słowa pod adresem ogródka i cieszę się na podglądanie.

Akanto, czuj mnie zmylił! Na spacer trochę daleko. Całkiem możliwe, że mijamy się na zakupach ogrodniczych. Wspomniałaś, że mogłaś mnie widywać...a pytałaś mnie może o miejsce zakupu żurawek?
Widzę, że pracujesz nad linkiem, nie poddawaj się!

Weroniko, kiedy patrzę na swoje zdjęcia, to też miewam czasami podobne odczucia.
To czekanie na właściwe światło, szukanie dobrego kadru, planów, towarzyszy temu zwykle sporo emocji.
A najfajniejsze jest to, że ogród co roku dostarcza nowych motywów. Nie potrafię fotografować w nocy, a właśnie wtedy to mi się i sam ogród bardzo podoba!
Założyć sukienkę na wejście do ogrodu, hm...

Wystarczyły dwa dni, aby wysyciły się kolory trawy

Moja ścieżka widziana z drugiego końca

oraz koniec widziany przez okienko w żywopłocie (nad okienkiem trzeba jeszcze poracować)

jak i też nad liniami bukszpanowych obwódek, w takim ujęciu poziomy stają się bardzo ważne,
liczę na to, że zimą warstewki śniegu będą ładnie na nich wyglądać

Dwa tygodnie temu ułożyłam fragment ścieżki, dotąd leżały tam kamienie

Kolorowe rabaty 00:11, 07 paź 2012

Do góry
Oj dziś sama komedia moje drogie dziewczyny. M wziął się za ścinanie tuj ,musiałam wkroczyć do akcji po nim.Nie miałam pojęcia,że piła spalinowa będzie mi tak ciążyć w dłoniach ...Elektryczna jest lżejsza o niebo.Obiad skakał razem z talerzem jak podawałam po tych zabiegach.Jeszcze będzie trzeba to poprawiać,ale już wiosną to zrobię.Mam jeszcze kolejny szpalerek do cięcia.
Zdjęcia z dziś ,wyobraźcie sobie sobota,a oni tak ciężko,smoliście pracowali

Pod słońcem Toskanii 00:10, 07 paź 2012

Do góry
Widzę, że dla wielu z Was, są to miłe i znane widoki

W zeszłym roku byliśmy m. in. w Sienie, San Gimignano, Monte San Savino, Volterra oraz z drugiej strony w Arezzo oraz Cortonie znanej głównie z książki oraz filmu pt. "Pod słońcem Toskanii".

Najładniej jest wg mnie w San Gimignano oraz w okolicach Sieny. Naprawdę polecam

Tu wklejam zdjęcia z Cortony.

A tu krajobrazy z okolic Volterry.

Latem też jest pięknie, jak kwitną zboża i słoneczniki.

Okolice Monte San Savino

Widok z Arezzo

Krzywą wieżę w Pisa wszyscy znają.

Ale targu w Pisie chyba nie?

Będzie mi brakowało tych świeżych owoców i warzyw prosto z targu, zwłaszcza pomidorów i bakłażanów. Tam są zupełnie inne nie tylko w kształcie, ale przede wszystkim w smaku.
Na szczęście przywiozłam trochę zapasów do kraju
Jutro wkleję zdjęcia warzyw, jako ciekawostkę
Ogródek na trzy lata 23:55, 06 paź 2012

Do góry
EwaG napisał(a)

Kto to wymyślił? Nawet jeżeli przypadkowe - to super przypadek.

Piękne mieliście wakacje. Woda bardzo migotliwa, fotogeniczna.

Hmmm, nie wiem czy przypadkowe. To piaskowa cukiernia mojej Najmłodszej. Może miała jakiś cel, inny niż nakarmienie nas piaskowymi ciastkami?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies