Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Zielony galimatias 12:19, 03 paź 2012

Do góry
Czyli wychodzi na to, że w moich działaniach to głównie planu brakuje, bo.. co go stworzę to wpadam na ogród i potem i tak wszystko robię inaczej niż zaplanowałam...
Walczę z ogrodem :) 12:13, 03 paź 2012

Do góry
W końcu udało mi się zeskanować projekt.
Lasek z wejmutek już jest (około 400m2). Mają one po 3-6 metrów. Mam wielki problem jak zagospodarować teren pod nimi(obecnie chwasty i ... conieco maślaków). Podobały by mi się tam hosty (kilka dużych wsadziłam) i kminię nad miskantem cukrowym lub wydmuchrzycą. Może wydmuchrzyca nie rozszaleje się za bardzo bo tam wilgość i półcień ... sama nie wiem, to na razie wolne myśli ...
Kolejną rzecz która obecnie rośnie to brzoza (zwykła) około 6-8 metrów. Chcę obok niej dosadzić 2 doorenbosy a pod nimi może lawendę (pięknie wygląda filetowa lawenda na tle białych pni).
Mam jeszcze miskanty gigantyczne (sadzone w tym roku), wśród nich buk Dawyck, za nimi będzie bukowy żywopłot (za tydzień - dwa sadzimy). Przed miskantami widziały by mi się inne trawy. Ogólne założenie - mało kwiatów, jak już to takie kwitnące na biało ewentualnie fioletowo-niebiesko. Wyjątek - ciemna rudbekia (kocham je). I masa traw - różnych.
Mam też super owocujące 3 leszczyny (ogałacam je od dołu aby lepiej się wokół kosiło).
Niestety sąsiedztw nie za ładne (po prawej pieczarkarnia, po lewej warsztat i ogólny nieład). Stąd żywopłot (choć jestem przeciwniczką). Dam go tylko tam, gdzie jest niezbędny (jeden sąsiad do połowy się od nas odgrodził tujami (strona przy brzózkach).- więc nie będę tak nic sadziła.
Mam do zagospodarowania skarpę przy tarasie (taras będzie rozbudowany wiosną i zadaszony, z clematisem) i cały przód. Na razie 80% mojej działki to idealny trawnik. Jest go za dużo, za dużo z nim roboty, stąd pomysł na trawy ozdobne.
Gdybyscie mieli jakieś sugestie, pomysły ... bardzo proszę o pomoc .
Góra projektu to południe.

ogrodoweimpresjejolki 12:08, 03 paź 2012

Do góry
jotka napisał(a)
Przez umytą szybę

Jolu piekny masz widok z okna. Konewki sa rewelacyjne. Juz je widzę wśród kwiatów - bajka.
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 11:48, 03 paź 2012

Do góry
Witaj Reniu.
Ta róża dopiero teraz objawiła się nowym kolorem czym bardzo mnie zaskoczyła.

W ogrodzie szaleją jeszcze powojniki

Nie odpuszczaja też hortensje. Wciąż sie pojawiją nowe kwiaty.

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 11:48, 03 paź 2012

Do góry
betysia napisał(a)
Kochani a dzisiaj nieco inaczej choc rownie ogrodowo ...i figowo....

Betysia weż mnie nie katuj tymi przysmakami - uwielbiam figi - ja ogólnie pożeracz owoców jestem

Zakupy bardzo fajne - ślicznie będzie
Ania i róże i cała reszta :) 11:44, 03 paź 2012

Do góry

Ania i róże i cała reszta :) 11:42, 03 paź 2012

Do góry
Dawidek miał dzisiaj jechac na wycieczkę, ale ta pogoda pokrzyżowała wszystkim plany. U was też tak brzydko?

Na poprawę nastroju wrzucam małe co nieco, to już pewnie ostatnie takie zdjęcia

z balkonu

Ogrodomania Oli 11:28, 03 paź 2012

Do góry
Witaj Olu, pPiękne te Twoje marcinki, bardzo mi sie podobają te różowe.

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 11:25, 03 paź 2012

Do góry
Róże szleją jakby to była pełnia lata.

I wciąż mnie zaskakują. Na tym krzewie mamy dwa kolory.

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 11:19, 03 paź 2012

Do góry
Witam wszystkich serdecznie w ten piękny październikowy poranek.

Życzmy sobie aby taka piekna pogoda utrzymała sie jak najdłużej, bo to i w ogrodzie przyjemniej popracować i samopoczucie lepsze. Musicie mi wybaczyć, ze będe do Was trochę mniej zagladać, ale ostatnio jakoś przez palce wycieka mi mój cenny czas. Najpierw musiałam zorganizować studentów. Jednego juz wyeksmitowałam. Dla drugiego wciąż szukam jakiegoś lokum w Szczecinie. Niestety, ludzie szaleją i za takie rudery żądają pieniędzy jak za apartament. Na razie dojeżdża więc codziennie muszę gotowac obiadki.

W ogrodzie wciąż pięknie

Pogaduchy skowronków 11:15, 03 paź 2012

Do góry
Witam, witam i o zdrówko Wszystkich pytam?
Wczorajszy wieczór był bardzo ciepły i parny. W nocy mocno się ochłodziło i zerwał się silny wiatr z deszczem. Stykały się 2 fronty zimny z ciepłym. O 2.00 w nocy zbudziły mnie błyskawice, gdzieś daleko / kierunek Słowacja / była burza. U nas grzmotów nie było słychać. Ranek wstał mglisty i deszczowy, tak typowo jesiennie.

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:08, 03 paź 2012

Do góry
Ewa napisał(a)
Witam wszystkich miło i wesoło, bo rzeczywiście się wyrwałam "urlopowałam"

Wszystkich pozdrawiam i macham z Warszawy i juz zabieram sie za zaległości

....aleś Ty chudziutka..........
Zostawiam pozdrowienia i wiadomość na prw
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:02, 03 paź 2012

Do góry
Znalazłam takie tam malutkie porównanie \

ależ te roślinki rosną aż się buzia cieszy
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 10:51, 03 paź 2012

Do góry
Mam jodłę, jest już duża i zawsze mnie cieszyła, ale chyba umiera!!! Czy ktoś mi może powiedzieć , czy można ją uratować i co jej jest ? Nie bardzo wiem, gdzie szukać pomocy i gdzie umieścić pytanie, na razie pytam tutaj, może ktoś tu zajrzy i mi pomoże.
Żółtych igieł najwięcej jest na dolnych gałązkach i stopniowo idą w górę na wyższe partie.

Ogród na Polnej 10:40, 03 paź 2012

Do góry
Miałam też lokatora o pięknej rozbielonej rudej barwie futerka. Dobijał się do okna i straszył mnie w nocy za co rano dostał ciepłe mleczko

On też lubi podziwiać widoki

Ogród na Polnej 10:33, 03 paź 2012

Do góry
Lasy piękne o tej porze roku.

W Gąszczu u Tess 10:27, 03 paź 2012

Do góry
Tereńku droga
Grabie jak zwykle były przede mną, bo jakżeby inaczej
Życzę cudnych chwil z ogrodem i nad rozlewiskiem.. boćków na łące i ptaków na dachu.. hortensji kwitnących i wiosny w sercu
Ogród na Polnej 10:25, 03 paź 2012

Do góry
Zachwyciła mnie kocimiętka(poprawcie mnie jeśli się mylę) fioletowa i o dziwo biała!

Ogród na Polnej 10:20, 03 paź 2012

Do góry
Dziś kilka zdjęć z ostatniej jesiennej wycieczki do Krynicy Udała się pogoda.Na rynku piękne dywany kwiatowe a lasy wchodzą w piękne jesienne barwy.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:12, 03 paź 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ostatnio omija nas najżmudniejsze pierwsze przecieranie przez grube sito - w Aldiku były takie ustrojstwa, które znacznie przyspieszają ten etap. Gdyby nie Bogdzia i Aga z Grabiami, nawet bym na to nie spojrzała w sklepie. Dzięki dziewczyny

Cała przyjemność po naszej stronie.
Aga zobaczysz jaką przyjemność może sprawić przecieranie pomidorów takim przecierakiem. Malinki zresztą też można tak potraktować.
Powiedz, czy maliny przed przetarciem podgrzewasz, czy na surowo?
Czaiłam sie na przecierak z Aldika (ja mam taki zwykły - z tworzywa) ale jakoś mi do Aldika nie po drodze i chyba już jest "po ptakach". Pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies