Kolejnym problemem jest jałowiec.
Na początku sierpnia zrobił się od środka bardzo jasno zielony, potem żółty, potem zbrązowiał.
Nie usechł i tych igieł brązowych nie da się otrzepać.
Spryskałam go topsinem, mikoryzą ale to nie pomogło.
Czy da się to drzewko jeszcze uratować?
Bardzo proszę o pomoc mam kłopoty z kilkoma iglakami
Te serby sadziłam na koniec września.
Sadziłam z gruntu, w ziemi obojętnej i niezbyt głęboko.
Wyglądają niezbyt zdrowo
Już jeden świerk (w innym miejscu) mi zbrązowiał całkowicie.
Ratunku! Co robić?
Ciąg dalszy jednej z rabat. Oczywiście nie skończona. Brakuje po lewej stronie czegoś wyższego. Wiadomo wiśnia kulista lub miłorząb szczepiony. Tylko co mogłoby być innego w tym miejscu bo tamte już mam gdzie indziej i planuje jeszcze gdzie indziej. Chodzi o coś dość małego ale szczepione wysoko takie podobne do powyższych gdzie nie ma dużo słońca (ale jest do ok. 14).
I oczywiście zostaje wypełnienie pustych miejsc. Wokół stożka po lewej posadziłem runiankę japońską.
Posadzony w zeszłym roku z małej sadzonki........ trawki.pl
To jest foto z końca maja zeszłego roku... posadzona kępka to takie mikro żółte pomiędzy pierwszym i drugim kamieniem.. nad zielskeim w szczelinie... praktycznie nie widać...
Ponieważ ukazała się fotografia nowej rośliny wodnej, postanowiłam założyć nowy wątek.
Lotos, tyle można powiedzieć nie widząc kwiatu. Nelumbo lutea pochodzi z Ameryki Północnej oraz Nelumbo nucifera z Azji - w zasadzie od delty wołgi do Japonii. Ten drugi często uprawiany jest w Europie zachodniej i południowej w klimacie nieco cieplejszym od naszego. W naszej strefie klimatycznej wstawiamy go do oczka gdy woda osiągnie 20*C, na zimę liście ścinamy i przechowujemy w chłodnej piwnicy (0 - 4*C) bądź w polu pod grubym okryciem liściowym i foliowym.
Uprawiam te dwa gatunki wymienione wyżej, nie jest łatwo osiągnąć ładne kwitnienie - trzy lotosy wydało w obecnym sezonie 14 kwiatów.
Ten kwiat wielu z Was już widziało na żywo, to jest moja fotka z dnia pobytu Ogrodowiska w Bolestraszyckim ogrodzie - jaki ten świat mały.