Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Migawki z ogródka 10:05, 21 kwi 2022

Do góry
Siewki ciemiernikowe:
Glina i zielsko 10:04, 21 kwi 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Teść mi ławeczke sprezentował.
Niespodzianka taka miła.
Nieduża i delikatna.
Stanie na basenowej.
A na razie stoi na werandzie-tarasie z przodu domu.

Pada i pada. Zbyt mokro by włazić na rabaty
na mojej glinie.

Taki Teść to skarb. Ławeczka cudna.
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 09:59, 21 kwi 2022

Do góry
i kolejne porównanie
Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 09:51, 21 kwi 2022

Do góry
I kolejne porównanie
wysiew
11 kwiecien
21 kwiecien

Wschód ziarenek z tych sklepowych torebek jest dużo lepszy niż tych zacnych z prywatnej farmy. Wysianych ziarenek z torebek było więcej, ale chyba nie aż tak dużo więcej.
Jeszcze trochę i trzeba chyba pikować....

Jankowskie Jeziorany - las, woda, cień 09:49, 21 kwi 2022

Do góry
Widzę, że muszę zebrać dużo pozytywnego nastawienia na ten długi weekend majowy

Wizytówka - Ogród prawie wymarzony 09:45, 21 kwi 2022

Do góry
Wiosna 2022

Tulipany

Czosnki

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:26, 21 kwi 2022

Do góry

tak wygląda moja trawa - siana późną jesienią.

trawnik jeszcze nie koszony ani razu.

Czy to normalne że ma taki odcień zieleni (blado zielona, lekko w żółty wpadająca) ?

Trawniki sąsiadów zakładane rok wcześniej są ciemno zielone. Trochę martwi mnie ten kolor. Co źle zrobiłam?
Jeden sąsiad kupował najtańszą ziemie workowaną z marketu, drugi miał z żwirowni tylko z innej niż my.
Żwirownia skąd braliśmy ziemię była z polecenia, więc to nie kwestia ziemi.

Glina i zielsko 08:54, 21 kwi 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Pojechałam dziś po trawe do
takiego CO co maja tez rośliny. Ale nie bylo .

Kupilam 3 szt bodziszka po 8 zl.
W kazdej doniczce z 6 klączy.
Jak jutro aura pozwoli to choc to i 2 floxy posadze.
Floksy to tak na testy a bodziszek pójdzie na różankę.

Bodziszek jakis różowy.

Też kocham sadzić

Moim zdaniem z wysiewem trawy to tak nie spiesz się, bo noce są jeszcze bardzo chłodne.

Miłego dnia
Glina i zielsko 08:47, 21 kwi 2022

Do góry
Teść mi ławeczke sprezentował.
Niespodzianka taka miła.
Nieduża i delikatna.
Stanie na basenowej.
A na razie stoi na werandzie-tarasie z przodu domu.

Pada i pada. Zbyt mokro by włazić na rabaty
na mojej glinie.
Dębowe zakątki 08:47, 21 kwi 2022

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu ten obraz jest przepiękny!
Ogród prawie wymarzony … 08:45, 21 kwi 2022

Do góry
A tu skarpa

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 08:38, 21 kwi 2022

Do góry
Judith napisał(a)
Dzisiaj tylko takie słoneczko:

A EE od tygodnia nie zmieniły swojego stanu...

A tam słoneczko-ważne ,że tulipany piekne ślicznie
Ogród prawie wymarzony … 08:36, 21 kwi 2022

Do góry
Tulipany- wcale się nie spieszą

Ogród prawie wymarzony … 08:35, 21 kwi 2022

Do góry
A to dzisiejszy poranek ...

Rabata z hakuro

W ogródku Martki 08:30, 21 kwi 2022

Do góry
Judith, dziękuję Ta rabata obok oranżerii okazała się absolutnie niezbędna

Irenko, koza wprowadza świetny nastrój radość w tym sezonie będzie w dużym stopniu efektem zeszłorocznych prac. Grzebanie w ziemi daje w tym sezonie większą przyjemność także z innego powodu: Zauważam wyraźną poprawę jakości gleby na rabatach, jest pulchniej, ziemia przyjemnie pachnie życiem Popatrz, dokładnie rok temu, 19.4 zakładałam pierwszą rabatę Zmieniło się

Łucjo, miło, że zaglądasz, spotykamy się w wątkach u Hani i Mgduski Twoje róże podglądałam nie raz, teraz również moją działalność zalegalizuję  Rok temu byłam zielona jak trawnik wypełniający przestrzeń mojego ogrodu, przyznaję bez zbędnej skromności, że sytuacja mocno się zmieniła, z trawnikiem i ze mną 

Lidko, to był nasz sezon, możemy się nawzajem podziwiać ten też będzie nasz Z tą tylko różnicą, że Tobie trawnika właśnie przybywa, mi wciąż ubywa

Zuzanno, tak jak napisałaś, w różnych wymiarach dzieje się chwalić wszystko Kosmosami mnie pocieszyłaś i ubawiłaś Koza jest znacznie przyjemniejsza od promiennika, grzeje jak trzeba i klimat też jak trzeba

Aguś, w cebulowych fajne jest to, że w różnych momentach uaktywniają kwitnienie, wciąż coś się dzieje. Wiesz, jak to jest Przy oranżerii posadziłam cisy i oczywiście nie inaczej, tylko będę je formowała w sześciany Do tego jest 7 róż, Lady of Shalott, Jude de Obscure i Lady Emma Hamilton. Plus dojdą seslerie, trzcinnik, hakonechloa, może przywrotnik i trochę bylin w bieli.

Dario, będzie i u Ciebie Rabata z różami przed domem ma na oko jakieś 15m2, a za rogiem jest jej c.d. i ma jakieś 6m2, ogólnie róże sadziłam co metr, niektóre trochę gęściej. Sprawdź, jak duże rosną typowane przez Ciebie krzewy (sprzedawcy podają te informacje) i w takiej odległości je rozmieść. Warto planując rabatę pamiętać, by do róż był dobry dostęp, czyli posadzić je raczej z brzegu niż w głębi rabaty. To ze względu na zabiegi przycinania, ogławiania, opryski. Nie powinno się też sadzić zbyt gęsto.

Justyno, przy oranżerii będzie 7 krzaczków, jeśli się postarają to będzie pięknie.

April, życie już się tam przeniosło, a nawet praca. Stół pełni rolę stołu ogrodniczego, salonowego, biurka, jest wielozadaniowy.

Anusko, w zeszłym roku ostro kopałam, w tym trudniej mi się zebrać, czekam na łagodną pogodę. Lista prac pożądanych jest długa. Ale masz rację, rabata 15m2 powstała, to już nie jest takie nic.

Haniu, z dawkowaniem drewna nabiorę doświadczenia Ogród wchodzi w wiosnę już od dłuższego czasu, jakoś zawiesił się, liczę na nadchodzące dni Dziękuję Ci za czujność ze świdośliwą, chodzi mi o wielopienne drzewko, nawet nie pomyślałam, że trochę za dużo tych pędów Zabiorę się za nią niebawem, bardzo dziękuję, ale już wpadam w panikę, które wyciąć, a które zostawić...

Magaro po prostu carpe diem być "w miarę na bieżąco" to już jest wyczyn, ze swoim wątkiem, ogrodem, mężem i pracą, a śledzić historie wątków to już wprost karkołomne przedsięwzięcie... Mnie przez zimę udało się prześledzić pół wątku Hani, inne wątki nadal w kolejce, a takie były ambitne plany.

Johanko, dzięki, koza to w każde wnętrze dobrze się wpasuje

Wiolu, dziękuję wyszło super

Mgdusko, wszystko przyrasta, a ja mimo to niecierpliwa, czy może wręcz zachłanna najbardziej czekam na drzewa... tych w przestrzeni dookoła brakuje mi najbardziej. Widząc ogrody takiej jak Twój, Judith, April wzdycham sobie. Wypady do lasu jedynie ratują sytuację.

Marto, bardzo liczę na zdrowy ogród, niedługo rozejrzę się za pokrzywą i nastawię eliksir piękności Hani porady są bezcenne. Rok temu hasło "prowadzić drzewko" było dla mnie w pełni niezrozumiałe. A tu proszę, jak dobrze wtłumaczone

Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:24, 21 kwi 2022

Do góry
Monika83 napisał(a)
Justyna przecież to są rabaty hortensjowe 4 i 5 zdj dlatego tak pusto one są już parę lat te rabaty

Jedną rabatę poszerzyłam żeby posadzić rozchodnika którego miałam na rozsadniku i posadziłam jego przed rozplenicami hameln, doszło trochę cebulowych i ciemierniki pod drzewami , to jest ta rabata na tym zdj

Faktycznie- No u mnie ciężko z rozeznaniem w terenie
Miłkowo - sezon 2016-2022 07:43, 21 kwi 2022

Do góry
Gosialuk oj dużo mam, a cały czas pracuję aby było jej mniej, tzn że trzeba gatunki ujednolicać słabo mi w tym temacie idzie.

Tulucy warto ją mieć, bo nie ma pracy z nią, a pachnie pięknie.Montany ciut mnie zmęczyły, jak kwitną to super, naprawdę dobrze trzeba przemyśleć miejsce, aby być z nich zadowolonym, u mnie niestety tylko jeden sensownie posadzony, nie wiem czy je nie zlikwiduję. O buksy długo walczyłam, ale mam, dość, są inne fajne rośliny, zresztą ja nie cierpię ich zapachu, więc może i lepiej, że nie mam. Zostało mi ciut jeszcze, jak nie upilnuję, wymienię.

Martka rzeczywiście wszędzie te buksy wylatują; jeśli ktoś ma czas na walkę, to może pilnować, u mnie to nie realne. Dość często się zastanawiam, jakby wyglądało moje życie na w tym wieku, gdyby nie było domu i ogrodu, przede wszystkim ogrodu. Dla mnie to najlepsza terapia duchowa, choć frustracji nie brak, bo sił ubywa.

Dorota321 zdrowiej Dorotko. Ja na mahonię złego słowa nie powiem, raczej będzie jej tylko więcej. Świerkom ona chyba nie przeszkadza?

Agatorek dzięki

daszum Danusiu, ta akurat bardzo wiekowa; polecam bardzo kolumnowe, sama jak trafię fajną, może jeszcze zaproszę.

Napia nie mam patentu; używam narzędzia do chwastów, bo koniecznie duże cebule trzeba wykopać, tam gdzie krótsze, to takimi rzadkimi grabkami podważam i ciągnę.

Johanka77 co rok magnolie tak samo, ale porównanie zrobiłam i ledwo się turla ta wiosna do innych lat, ale co tam, cieszy wszystko.

Gruszka Haniu dziękuję

gdybym tak mocno nie ścięła klonów, byłyby takie, jak rok temu o tej porze
ale liczę, że będę mieć mniej pracy z nimi w sezonie

rok temu ta sama data

i aktualnie
Bylinowa łąka 07:19, 21 kwi 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ten ziarnoplon jest bardzo ciekawą roślinką. Ciekawa jestem jak będzie wyglądał jak rozkwitnie .

Ja go lubię, tworzy dywany, otwiera się do słonka, potem ginie, jak ranniki
tak wygląda
Małymi krokami-Ogród Wioli 06:21, 21 kwi 2022

Do góry
Tutaj widać siewki ciemierników, te podwójne listeczki
Ptasi gaj 23:53, 20 kwi 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Elu, piękny klon Brandy i wiśnia Kiku, za moment pokaz, ale faktycznie przeczołgał nas ten marzec i kwiecień, może maj będzie łaskawszy. Liczę na najbliższy czas, nie było kiedy pracować w ogrodzie, albo zimno, albo leje, albo jedno i drugie. Też mnie denerwuje ta ziemia z kopczyków, może ktoś ma patent, jak to potem ogarnia? Donice może praktyczne, ale czy brak światła nie zaszkodzi różom i brak dostępu powietrza?

Martka donice mają na dnie otwory więc dopływ powietrza i światło też mają.
Zawsze donicami odkrywałam i nie było z różami problemu.
W zeszłym roku nie odkryłam 19/20r. Zimy nie było później przyszedł mróz i róże oberwały.
Zeszlej jesieni kopczykowalam kompostem nawozilam sie tej ziemi teraz trzeba było je odkryć a mam posadzone w zwirze znowu łopatka odgarnialam i z powrotem nakładkami do donic aby ziemię wynieść. Głupiego robota. Zresztą nieraz tak bywa, że sobie sama roboty narobię przez moje nie przemyślane plany. Nie wolno nic zmieniać jak idzie wszystko dobrze.

Klon Brendy jest bardzo ładny mam 2 szt. Kupiłam je bardzo małe. Dopiero od 3 lat dają czadu. Zresztą bardzo lubię klony. Szkoda, że palmowe na początku mojego ogrodowania nie chciały u mnie rosnąć już by były duże - marniały może to brak pojęcia o ich uprawie

Przyszedł wiatr i zostali tylko tyle kolorowych liści.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies