Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:06, 28 kwi 2015

Do góry
Sebek nie oddam nawadnianie zakopane, rozłożone, ale jeszcze nie podłączone, więc nie sika

Iwonko u mnie podobno dzisiaj ma być ulewa, w sumie już miało padać, a coś słabo to widzę, ale lepiej niech jutro pada bo dzisiaj szkółking planuję

Edyto bardzo dziękuje
Ta trzmielina po zimie 2011/2012 zgubiła liście i pod koniec maja była nadal łysa, tylko mama mnie powstrzymała przed jej wykopaniem, a ta odwdzięczyła się w lipcu liśćmi na każdej gałązce, a ja mam do dzisiaj wypominane, że chciałem ją wykopać

Bożenko dziękuje Ogrodu to w gazecie nie widać, zdjęcia zostały wykadrowane praktycznie do widoku roślin, ale cóż wysłałem większość zdjęć z dalszej odległości, ale widocznie uznano, że się nie nadają i trzeba wykadrować

Aniu dziękuje za odwiedziny bo wiem, że zapracowana jesteś i nie tylko. Wcześniej pokazała się jeszcze nowa rabata obsadzona bukszpanami
Jeden ogród – dwie osobowości 09:04, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Ja tak myślę, że wybór żurawek będzie jednak łatwiejszy bo Paprika wyjątkowo kiepsko rośnie

Faktycznie po tej zimie gorzej wyglądała na początku na tle innych (teraz odbiła) ale mi się tak szalenie podoba ten kolor taki żywy i taki jaskrawy. A może Ty masz jakiś pomysł jaką odmianę dać żeby barwnie ożywiła to miejsce pod brzozą? a jednocześnie chcemy wprowadzić jeszcze inne odmiany razem z mężem. te które wymieniłam już mamy u siebie.

Czekam na poradę ekspercie Ty masz tyle odmian... podzielisz się informacją jaką najlepiej dać? pliiiiis taka która będzie ładnie wyglądać całą zimę a jednocześnie będzie miała ładny soczysty kolor. Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Jeden ogród – dwie osobowości 08:56, 28 kwi 2015

Do góry
Ja tak myślę, że wybór żurawek będzie jednak łatwiejszy bo Paprika wyjątkowo kiepsko rośnie
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 02:29, 28 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Kasiu aparat jest dobry, a obiektyw może wiele zmienić, miałem podpięty obiektyw znajomego za grubą kasiorę i aż się zdziwiłem co można wyciągnąć z aparatu. Tak naprawdę zdjęcie było robione w pochmurny dzień po deszczu i kolory wcale nie są aż tak przekłamane. Blade zdjęcia to kwestia ustawień aparatu, wystarczy wyłączyć tryb automatyczny i pobawić się

zgadzam się, choć wcale nie mam wysokiej klasy aparatu, dobry obiektyw i klasa zdjęcia

Łuki gratuluję publikacji ! a trzmielinę kulkę masz miodzio
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:24, 27 kwi 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)
Bajka

Luki napisał(a)
No kto tu ma konkretną wiosnę, ja jestem co najmniej tydzień do tyłu Nie pisałem o poprawionej kuli, ale teraz wygląda o wiele lepiej no i buczek już rusza.
Magnolia przekwita, ale nadal zachwyca.

Wszystko fajnie tylko deszczu zero Zwlekałem z nawożeniem trawników w nadziei na opady ale chyba muszę z wężem polatać bo trawa nędzna.

Buczek dzisiaj jeszcze ładniejszy, posadziłem też żurawki Lime Marmalade z podziału jesiennego. Muszę jak najszybciej dokończyć tą rabatę i skupić się na stawie. W końcu każde popołudnia latem tam spędzamy.

mateuszmichn napisał(a)
ogród pierwsza klasa

Dzięki

Borbetka napisał(a)
Dostałam energii od fotek. Piękne kolory i wiosna w pełni. Ja muszę być cierpliwa, ledwo tulipany się pokazały. Tylko sad na razie cieszy.
Chyba cieplej masz ode mnie albo słońca więcej.

Ostatnie dni były takie przełomowe. W niedzielę liście pojawiały się z godziny na godzinę.

martaibartek napisał(a)
Pięknie, doskonale, idealnie... cóż więcej można napisać?

Do ideału jeszcze dłuuuuuuga droga, ale dziękuję

agam napisał(a)
Piękny ogród, nieustannie się nim zachwycam. Evergoldy masz takie wypasione. Moje słabo rosną, całe w brązowych plamach, przycięłam je sporo. Wygląda jakby grzyb jakiś je zaatakował. Czy to w ogóle możliwe?

O, to dziwne. Ja mam tylko kilka podeschniętych końcówek. Może jakaś rdza? Pokaż u siebie na zdjęciu.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 21:34, 27 kwi 2015

Do góry
Trawka u Magdy to był Wyczyniec łąkowy Aureovariegatus ale on chyba w sezonie zasycha i brzydki się robi.
Szafirki robią świetną robotę, jak dla mnie to najlepsze cebulowe, nic im nie potrzeba do kwitnienia... no może ziemi tylko
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:27, 27 kwi 2015

Do góry
Kasiu aparat jest dobry, a obiektyw może wiele zmienić, miałem podpięty obiektyw znajomego za grubą kasiorę i aż się zdziwiłem co można wyciągnąć z aparatu. Tak naprawdę zdjęcie było robione w pochmurny dzień po deszczu i kolory wcale nie są aż tak przekłamane. Blade zdjęcia to kwestia ustawień aparatu, wystarczy wyłączyć tryb automatyczny i pobawić się
Rododendronowy ogród II. 21:10, 27 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
O matko jaka ta magnolia cudowna, kiedy my będziemy czekać w kolejce po zakup Ty Bogdziu będziesz już miała spory okaz Miejsce na dwie magnolie znalazłem(oczywiście dwa stare krzewy na śmietnik muszą iść), jeszcze koniecznie na trzecią muszę coś wykombinować

Za dwa lata trzeba od zimy zamawiac żeby dostac. Fajnie że nie zal Ci wyrzucic coś by posadzic cos nowego.Mojego m nie moge tego nauczyc.On kocha drzewa i im wyższe tym jego miłosc większa O wyrzuceniu słuchac nie chce.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 19:15, 27 kwi 2015

Do góry
Luki, jak już to to kwestia kiepskiego aparatu, a nie obiektywu który nie ma takiego wpływu na kolory. Ale masakra, żeby aż tak kolory przekłamywać... Może chce być miły aparacik i specjalnie kolory podkręca aby ci przyjemność sprawić U mnie wszystkie fotki blade wychodzą, bo i kolory blade
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:56, 27 kwi 2015

Do góry
Iwonko lubię jak lilie pachną, ale te niepachnące mi nie przeszkadzają nadrabiają swoim pięknem

Agato jak wolisz, ja większość nawożę dolistnie bo gdybym miał za każdym razem podlewać to zbankrutowałbym na nawóz a od roznoszenia 60 konewek wywieźli by mnie w kaftanie. Raz w roku podlewam resztę opryskuje.

Kasiu ja już pisałem wielokrotnie, że nie obrabiam zdjęć w żadnym programie i innych podobnych
Kwestia wybrania dobrego światła i zapoznania się z obsługą aparatu, a wyjaskrawienie barw czerwonych nie zależy już ode mnie tylko od obiektywu, który jest zbyt czuły, a na profesjonalny na razie mnie nie stać.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:47, 27 kwi 2015

Do góry
Luki, ty ty podrasowywaczu, ja tu się liliami zachwycam i kolorami, że takie piękniejsze dużo niż u mnie, a widzę że kolorki mocno podciagnięte były Ja to bym wolała oryginalne zdjęcie to poniżej zobaczyć, bez fioletowego domu i płotu Nie rób tak, tylko ludzi w kompleksy wpędzasz, że masz kwiaty bardziej kolorowe od nich

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:04, 27 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Co tu powiedzieć żeby się nie powtarzać Uwielbiam ten porządek na rabatach i w całym ogrodzie, a pomysł z kostkami w miejscu jałowców genialny

Los kostek był zagrożony Jak przyjechały bukszpany i przyszło do sadzenia M. chciał kulki, ale kto by kulkował kolejne 50szt.??? Więc stanęło na moim
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:00, 27 kwi 2015

Do góry
Danusiu masz już przecież połowę ogrodu zrobioną, a obecne prace zaowocują już pod koniec sezonu, wszystko będzie dobrze rosło No i dziękuje.

Iwonko
Orientalnych nie kupuj: piękne pachnące niestety marnieją z roku na rok i lubią marznąć.
Orienpety (drzewiaste wg sprzedawców ) jak najbardziej możesz kupić pięknie pachną i są wielkie, na tył rabaty.
Azjatyckie niższe do 120cm w środek rabaty nie pachną kwitną troszkę wcześniej niż Orienpety

Szafirki mam swoje od kilku lat, kiedyś dostałem pełno cebulek i tak migrują po ogrodzie, dwie paczki dostałem gratis przy jesiennym zamówieniu

Agato w sumie można podlać, ale one na pewno miały nawóz w doniczkach, ja nawożę rośliny najwcześniej miesiąc od posadzenia jeżeli nie dostały lepszej ziemi, jak wsypałem kompostu lub lepszej ziemi to w pierwszym sezonie raczej nie nawożę, chyba że lecę oprysk florovitem po całości
Nadzieja na piękny ogród 09:22, 27 kwi 2015

Do góry
Agato musisz się zastanowić czy tak bardzo przeszkadza Ci widok zimą bo za momencik pęcherznica będzie szczelnym ekranem i już nic nie będzie widać, a żeby w miarę szybko osiągnąć efekt z smargadów musiałabyś posadzić co 50-60cm półtora metrowe okazy. Czyli na 20 metrach ok 35-40 krzewów, a na szczelną ścianę przy takich krzewach też poczekasz 3 lata bo przy mniejszych troszkę dłużej
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:19, 27 kwi 2015

Do góry
Co tu powiedzieć żeby się nie powtarzać Uwielbiam ten porządek na rabatach i w całym ogrodzie, a pomysł z kostkami w miejscu jałowców genialny
Rododendronowy ogród II. 09:17, 27 kwi 2015

Do góry
O matko jaka ta magnolia cudowna, kiedy my będziemy czekać w kolejce po zakup Ty Bogdziu będziesz już miała spory okaz Miejsce na dwie magnolie znalazłem(oczywiście dwa stare krzewy na śmietnik muszą iść), jeszcze koniecznie na trzecią muszę coś wykombinować
Rododendronowy ogród II. 06:53, 27 kwi 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
PO raz kolejny mam luki w czytaniu.. ale dwie nowe magnolie obejrzałam Piękne są Ja bym mogła rh i magnolie sadzić ile wlezie

Żółtej przed ciurkadełkiem nie sadź bo masz tam fajne nasadzenia w kamykach i zasłoni Ci oczko..

Aniu chyba gdzie indziej beda. Tu brak miejsca. Magnolie są trzy : żólta , biala i różowa. Której nie zauwazylas?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:16, 26 kwi 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Izo i Agato teraz lepiej zostawić trzmielinki w spokoju nie wypuszczą nowe pędy i się zagęszczą, gdzieś pod koniec maja będzie można ciąć, ja w sumie tnę nawet 3 razy w sezonie, wiosną okolice czerwca i później poprawiam co psuje kształt

Musze zapamiętać albo sobie zapiszę - dziękuję
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 22:52, 26 kwi 2015

Do góry
No kto tu ma konkretną wiosnę, ja jestem co najmniej tydzień do tyłu Nie pisałem o poprawionej kuli, ale teraz wygląda o wiele lepiej no i buczek już rusza.
Magnolia przekwita, ale nadal zachwyca.
Rododendronowy ogród II. 22:43, 26 kwi 2015

Do góry
PO raz kolejny mam luki w czytaniu.. ale dwie nowe magnolie obejrzałam Piękne są Ja bym mogła rh i magnolie sadzić ile wlezie

Żółtej przed ciurkadełkiem nie sadź bo masz tam fajne nasadzenia w kamykach i zasłoni Ci oczko..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies