Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:44, 20 kwi 2022

Do góry
Tę Susan od dołu, wszystkie boczne gałęzie po kwitnieniu usuwam

białe szafirki słabo się rozrastają

tu zmora, perz i czosnki gówkowate do usunięcia
zarastają szafirki, je zresztą też stąd zabiorę i dam gdzies na brzeg rabat

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:42, 20 kwi 2022

Do góry
szykują się Susan, mam 1 starą, 2 młode i 4 najmłodsza ma 1 pąk

m. Genie powoli rusza

gwizda
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:40, 20 kwi 2022

Do góry
zejdzie tu długo

kaukaskie rozchodniki w wiadrze, ciągle brak czasu do posadzenia i nie wiem gdzie

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:37, 20 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
A niech mąż sobie wymyśla, całkiem fajne ma pomysły

Tak, czasami ma jak przeczyta to opr będzie, że nie doceniam pomysłów.

no i tu mąż działał
wyciął te moje buksy, potem ja te ścinki skracałam do odpadów, dziś zaczęłam przy samej ziemi wycinać, ale się rozpadało.

tam jest 5 róż Chopin, rozczarowały mnie i mąż je wywali, zostanie 8 limek i oczywiście drzewa miłorzęby, wkoło hortek zamiast buksów, dam hakonki, a mąż w środku chce mieć fotel do podziwiania

wszystko trzeba przedtem oczyścić, odplewić, mam nadzieję, ze będzie nieźle, gdyby nie ćma, nie byłoby tego
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 14:36, 20 kwi 2022

Do góry
Odebrałam też dziś zamówione miskanty. Nic tylko sadzić

Początki niedoświadczonej ogrodniczki 14:36, 20 kwi 2022

Do góry
Dzień dobry,
Po wybudowaniu domu czas zabrać się na zagospodarowanie terenu wokół niego. W tym nowym dla mnie wyzwaniu chciałabym skorzystać z doświadczenia innych
Działka zlokalizowana jest w pobliżu lasu.
W tym roku planujemy posadzenie roślin przy ogrodzeniu w celu odgrodzenia się od sąsiada i moze przy ogrodzeniu od drogi oraz nasadzenia w rabatkach przed domem i w donicy.
Wzdłuż ogrodzenia chciałabym coś zimozielonego, więc pewnie będę musiała zdecydowac się na tuje, mimo tego że tuje nie pasują za bardzo do leśnej działki. Ale jaką odmianę najlepiej wybrać? Może z czymś połączyć? Chciałabym też posadzić coś co osłoni mi altankę śmietnikową, ale ponieważ rosną tam wysokie drzewa iglaste i kilka liściastych to musi być coś co nie wymaga słońca i będzie całoroczne, może jakiś świerk, lub kilka w tym rogu?
Załączam zdjęcia. Na pierwszym z nich widać też rabatkę przed domem (są dwie takie) a na drugim donicę przed wejściem, ona jest pod dachem - czy tu dadzą radę hortensje? Z tej strony domu jest południowy zachód.
Proszę o podpowiedź, jak zagospodarować donicę, rabaty i co nasadzić przy ogrodzeniu.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:32, 20 kwi 2022

Do góry
portrety, inne jeszcze pąki nie rozwinęły

kameilia prawie
Czas na zmiany 14:32, 20 kwi 2022

Do góry
LIDKA napisał(a)
Z prostymi liniami moje wzory to ogród Wioli, ogród Johannki, ogród Wiann, ogród Judith i ogród Olcimanolci.

Jeśli potrzebujesz wiedzy o ziemii, roślinach itd to Milka, Sylwia, Alicja, Ela, Anda i Mirka. Maja duze ogrody od lat. Wprawdzie w innym stylu niż ja ale wiedze którą się dziela nie znajsziesz czasem w żadnej książce.

A Sylwie już masz na wątku.

Możesz popatrzec kto do mnie przychodzi i łatwo znajdziesz te ogrody.

Jest tu jeszce wiele ogrodniczek i których nie wymienilam a służą pomocą.

Ty robisz rewolucje po latach a ja po 2 latach w zeszlym roku przesadzilam wszysko co miałam.

Trzymam kciuki. I czekam na foto Twojich cisów

Dziękuję bardzo za wszystkie wskazówki i wskazanie tęgich głów ogrodniczych

Przesadzenie wszystkiego na Twoim terenie to dopiero było wyzwanie - chylę czoła.

OPERACJA CIS zaplanowana jest na drugą połowę przyszłego tygodnia, także mam jeszcze „chwilę” na przygotowanie się. Jak tylko zagoszczą w moim ogrodzie zamieszczę zdjęcia, jak znam życie będę chciała je zaraz przyciąć

A tu zdjęcie z lotu ptaka - 2014 rok
Końcówka okresu kiedy jeszcze udawało się utrzymać ogród w ryzach.

I kolejne sprzed cięcia z tego okresu obrazujące trudności z włożeniem stopy by móc dostać się do roślin

I moje cisy za płotem W GLINIE w trakcie cięcia, które kiedyś znajdowały się na miniaturowym przedogródku na froncie domu, a które naszczęście zostały przesadzone.

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:31, 20 kwi 2022

Do góry

pąki na hortensji pnącej

kupiłam sobie kalie, stoi na zewnątrz
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:27, 20 kwi 2022

Do góry

są pąki na powojniku montany Malyeen
mocno je skróciłam, bo zrobił się bajzel, taka sama praca czeka mnie z innymi, bo zdominowały buki trikolor

pączkują pęcherznice na pniu, rosną w donicach
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:22, 20 kwi 2022

Do góry
olciamanolcia już po, ale dzięki

Wacław oooo, to super, gratki

Agatorek Aga dzięki za miłe słowa święta fajne, z kuchnią wegańską i śródziemnomorską, bo tak moje dzieciaki i wnuki jedzą, więc się pod nich nastawiłam

Rocika Asiu dzięki po świętach chciałam coś robić, co zaczęłam, ale leje, zimno. Fajnie, że nie tylko u mnie taki trawnik, większość osób ma dywany, ale mój po zimie i nic nie robieniu i tak nieźle wygląda, po koszeniu będzie ładniej, równiej.

tu koło kratki mąż chce 1 okienko z lustrem dać, wymyśla, jak siedzi i podziwia, a że luster od groma, to czemu nie.

z daleka fajnie będzie odbijać

w kolrze bladego różu będzie

i głogownik
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 14:16, 20 kwi 2022

Do góry
Kasya napisał(a)

Cudny ten Twój taras, tak sobie posiedzieć, popatrzeć na ogród, żeby tylko w końcu zrobiło się ciepło.
Pozdrawiam poświątecznie.
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:09, 20 kwi 2022

Do góry
Joku u mnie tez było fajnie, na luzie, dokładnie, tak jak chciałam

Alija
mój trawnik rośnie sam sobie, bez żadnych zabiegów, dziki, teraz zielenieje, jeśli suszy nie będzie i co tydzień koszony, obleci. Jedynie obleciałam całość i wyplewiłam wszystkie mlecze, ale kurdybanek i inne rządzą.

KasiaBawaria Kasiu byłam dziś u ciebie i widzę wiosna jest.

Lidkadzięki, minęły, nawet aura była do zniesienia.

daszumDanusiu dzięki, wprawdzie po już

mąż tak siedział na ławce i mówi, nie ma komu czytać ta dziewczynka i przeniósł tu żabę- królewicza

azalie już pączkują i listki ogrodowych hortek

kończą LM
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 14:00, 20 kwi 2022

Do góry
Od rana pada deszczyk, więc żeby nie marnować czasu, wybrałam się na zakupy do szkółki

Za drzwiami do ogrodu... 13:53, 20 kwi 2022

Do góry
April napisał(a)

Ten ciemiernik jest piękny, dorodna kępa. Szkoda że te kwiatuszki tak w dół patrzą. Też mam dwa ciemierniki z takim układem kwiatów i zastanawiałam się czy ich do donic wysokich nie przesadzić, żeby lepiej wyeksponować.
Ciemne, fioletowe hiacynty masz cudne. Rzadko spotyka się taki kolor.

Trochę szkoda, że te ciemierniki tak w dół kwitną. Ale nie wiem, czy w donicy tak ładnie by przyrastały.

Te hiacynty to Woostock, jeszcze ich jesienią dokupiłam. Też mi się podobaja takie buraczkowe
Za drzwiami do ogrodu... 13:13, 20 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)
Fajnie się zagląda za te drzwi piękna wiosna no i ogórki, no za chwilę będziesz się delektować ich smakiem, ach takie chrupiące, pachnące, świeżutkie

Niech tylko zrobi się cieplej! Mam kilka dni urlopu, myślałam, że poszaleję na ogrodzie
Wyszłam na dwór, pozgrzytałam zębami i wróciłam Jakoś te 7 st.i brak słońca mnie demotywuje

Przed domem przed świętami powiększyłam trochę rabatkę. Jest prawie z samych zimozielonych roślin i zachciało mi się koloru. Posadziłam tam podzielone kępy swoich czosnków, na razie liście leżą, ciekawe czy się jakoś zbiorą? Z przodu są bratki, jeszcze słabo kwitną, bo kupiłam takie zmarniałe w markecie. Ale mam nadzieje ,że się odwdzięczą Jesienią dosadzę tam jakichś cebulowuch. Może dam tam ze dwa ciemierniki?
Przed siatką,jak może ktoś zauważył wycięliśmy skayrokety, były już bardzo suche w środku. A poza tym ponieważ za późno było zacz ete ich pierwsze cięcie, były słabo zagęszczone i przez śnieg albo mocny wiatr, rozkładały się i widać było te suchoty. Po mocnym korekcyjnym cięciu mocno źle wyglądały i podjęliśmy decyzję o wycince. Po drugiej stronie płotu rosną młode szmaragdy, więc poczekamy na nowa zieloną ścianę, a tymczasem posadziłam po swojej stronie miskanty i jeżówki.
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 13:07, 20 kwi 2022

Do góry
i inne - scille, zawilce, śniedki, sasanki, pierwiosnki i puszkinie

Do raju daleko - u Ewy 12:54, 20 kwi 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Jak pięknie, ogrodówki i u mnie takie strzeliste, widać że nowe pędy im porosły , będzie mnóstwo kwiecia
Ale żonkili masz całe pole, Ewa jesteś ogrodniczką pełną gębą, brawo
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 12:49, 20 kwi 2022

Do góry
i Hiacynty - Hyacinthus orientalis - w tym roku cudne

Za drzwiami do ogrodu... 12:41, 20 kwi 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Wspaniałe kolorki w ogrodzie
Podziwiam tez mazurka i dekoracje świąteczne Wszystko urocze

Dziękuję za komplementy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies