Błagam, pomóżcie
Coś złego dzieje się z moimi brabantami. Może to brak magnezu, susza (w tym roku podlewane niezbyt często), na niektórych gałązkach są takie małe jakby posklejane pajęczynki i pająki. Czy to przędziorek? Doradźcie bo nie chce stracić tych brabantów
Zasadziłam jeszcze (oczarowana oczywiście rabatą Danusi) trzy Umbrelki przy bocznej dróżce. Cudnie będzie jak już te korony się im powiększą
Ten pas pod wisienkami jest bardzo długi i chciałabym tutaj zasadzić coś, co szybko pokryje korę.
Najlepszy pomysł na jaki wpadłam to chyba Pachysandra.
Zimozielona, szybka i elegancka.
Będę ją przycinać jak wyjdzie na drózkę.
Jak myślicie?
Nawet mój wiecznie niezadowolony z ogrodu Małż był zachwycony drzewkami
Witaj Gabi Możesz zdradzić gdzie nabyłaś swoje wisienki i carexy (pod brzozami)?
Witam,
mam ogromną prośbę
Czy mógłbyś podać trochę więcej szczegółów odnośnie odciągów, takich jak na tym zdjęciu
Bardzo interesuje mnie tego typu 'formowanie' roslin, ale nie bardzo wiem, jak i czym przymocować linę/sznuerk do podłoża.
pzdr.ewa
Witaj, najlepsze do podłoża są pręty zbrojeniowe (można je kupić w Castoramie) i należy je wbić pod kontem do ziemi, jak gałęzie są grubsze to grubszy pręt : grubsza linka, na gałązkach podkładaj (najlepiej kawałek węża ogrodowego) aby nie uszkodzić linką gałęzi i zostawić zapas, sosny szybko rosną, inaczej linka się zaciśnie i gałązka uschnie i odpadnie.Powodzenia, pytaj pomogę, pozdrawiam
Jeszcze jedna ważna uwaga, wbite pręty - można na nie niechcący wejść, wjechać kosiarką, dobre są kolorowe linki widać z daleka, na pewno nie są estetyczne bo takie drzewko na co najmniej pięć lat jest nie atrakcyjne i to trzeba sobie zdać sprawę, każdy naciąg trzeba co kilka tygodni kontrolować, nie naciągać zbyt mocno bo potrafi pęknąć i pozamiatane. ale po pięciu latach jak się pościąga linki to MNIODZIO!
Aniu przyszłam pospacerować po Twoim ogrodzie, bywałam tu już czasami, ale ślad zostawiam dopiero dzisiaj. Zabawić miałam 15 minut, a tu już prawie 2 godziny minęły
Piękny ogród, piękne zdjęcia i wspaniałe pomysły na dekoracje.
Nie mogę napisać, że przeczytałam wszystko (nie dałam rady), ale pewno wrócę w zimowe wieczory. Dzisiaj się witam i uciekam do domowych obowiązków.
Tadam próba wody
Nawóz jesienny podsypany i podlewa sie automatycznie
Niesamowity widok!!! Wszystko cudne u Ciebie i karmnik, i poczochrane "Nie-Frosted Curls" i zeblidy i żurawy i fairy i nawet damulka-austinka! Ale nawadnianie najcudniejsze, chociaż zakopane w ziemi
Marzenko, sprawdź zawsze czy wszystko się rozpuściło, ja zawsze dolewam z węża, bo automatyczne jest delkatne i namoczy granulki, a czasem po brzegach nie rozpuści.
Ekraniki cisowe odradzam a w tym miejscu przy drzwiczkach, bo jednak mają tendencję do rośnięcia wyżej i wyżej, i z czasem i tak trzeba będzie przesadzić. Chyba, że będą na tyle dalej, że dojście będzie.
Magnolio ważne że jesteś i zerkniesz Ta rabata pod oknem dopiero wiosną będzie ruszana ale chcę się merytorycznie przygotować
A teraz miejsce o którym mówiłam że będę potrzebowała Waszej porady.
W projekcie Gosi są tam tuje Sunkist ale zamarzyło mi się tam drzewko. Chciałam podsadzić je tujami aurea nana zatopionymi w żurawkach jak to podpatrzyłam u Syli. Rabata ma 5,5 metra i zostanie tam jeszcze wolne miejsce i nie mam pomysłu co tam dać.
Rabata stykałaby się z jednej strony z hortensajmi vanilla fraise
z drugiej z rododendronami
Drugie pytanie dotyczy lewej strony rabaty czy za limkami i miskantami pasowałaby krzewuszka (ciemne liście) a przed nią cyprysik sungold?