Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Reanimacja ogrodu mamy-potrzebne inspiracje,pomysły :-) 17:15, 31 sie 2012

Do góry
I jeszcze mały misz masz za domem .Wszystko jest takie mało wyrazne powiedziałabym że niewidoczne.
"Ogród japoński po polsku" 17:09, 31 sie 2012

Do góry

Opis:
1 - świerk, sosna
2 - magnolia Nigra lub Randy
3 - jaśminowce
4 - wiśnia Kiku-Shidare lub magnolia (nie mogę się zdecydować)
5 - żywotnik ????
6 - ????
7 - grujecznik Pendula lub Rostfus (chyba dobrze napisałam)
8 - sosna czarna Geant de Suisse
9 - choina kandyjska Ammerland ????
10 - sosny czarne Columnaris lub Pyramidalis ???
11 - miłorząb Chotek lub Marike
12 - ostrokrzew (ale jaki) ???? Jest japoński, ale chyba u nas niedostępny.
13 - oczar Arnold Promise
14 - Klon palmowy (chyba Garnet)

Zastanawiam się nad zmianą nr 13 tzn zamiast oczaru może dereń kwiecisty Rubra lub dereń biały Elegantisima lub dereń pagodowy. Hmmm.....
Jeżeli zaś chodzi o nr 4 to skłaniam się raczej do wiśni niż magnolii...
Nr 5 mógłby być cisem, a nr 6 żywotnikiem (w jakiś żółtym kolorze), ale co pomiędzy nimi... i jeszcze żeby zimozielone było i nie wyższe niż 5 metrów..... hmm......
Ogródek Hanusi po zimie 17:03, 31 sie 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Karolinko,U Was musowo musi popadać,Bożenka Rh przesadzała!
Tess ,Tobie słoneczko niech świeci!Cały weekend!

Hanuś... to kolory które najbardziej lubię w ogrodzie.... wyrażne, radosne... i pełen energii
Reanimacja ogrodu mamy-potrzebne inspiracje,pomysły :-) 17:03, 31 sie 2012

Do góry
Witam wszystkim.Mam dość prosty problem-może zaczne od początku.Mama ma piękną działke i fajne możliwości.Więc kupowała wszystko i sadziła gdzie popadnie.W związku z tym wyszedł straszny misz masz.Od roku prosiłam ją żeby dała mi wolną ręke i razem z pomocą taty zrobimy małe "przemeblownie"w ogrodzie.Ale jakoś się opierała.No i nadeszła okazje ,rodzice wyjeżdżają na tydzień na wczasy.Ja z mężem wzięłam pare dni urlopu i od środy ruszamy w boje ogrodowe.Problem jest że nie mam pomysłu jak to wszystko ułożyć co dokupić by to wszystko miało smak.No i pomyślałam że może ktoś mi coś podpowie.Największy problem mam ze skarpą rosną tam dwie tuje cięte na kule i skalniaki które są dla mnie do przesadzenia gdzieś indziej.A oto skarpa pod domkiem A i droga pod dom sprawia kłopot.Mama ma na niej posadzone róże wszystkie możliwe odmiany i lilje i takie zółte śmierdziuszki.Nie ma już sił robić przy różach,więc chce je przeniesc na jedną okrągłą rabatę a tam posadzić coś ale co?Może jakieś sugestie. A to po drugiej stronie drogi, trzy stopnie mojego wykonania.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 16:59, 31 sie 2012

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Jak się chce,to wszystko można dopasować.......
Zobaczcie ile tu skojarzeń! Miłego dnia wszystkim!

Drzewka trzymają się za rączki Pierwsze skojarzenie
Drugie skojarzenie.... w środku stoi jeszcze anioł ze skrzydłami... i pilnuje tych trzymajacych się za rączki
Ogród Sylwii od początku :) 16:58, 31 sie 2012

Do góry
Safoya napisał(a)
Syla to zdjęcie rozłożyło mnie na łopatki! Perfect!

Safoya a jakbyś to cudo na żywo zobaczyła !!!! Poezja,wyższa sztuka kształtowania przestrzeni

Sylwuś dziękuję Tobie i Kubusiowi za fantastycznie spędzony czas - czas tak szybko mignął że nasze dzieci prawie z płaczem się rozstały
Ogród na żywo "rokłada na łopatki" jak to Safoya napisała. Rabaty perfekcyjne,rośliny tak zadbane i duże ,że momentami mowę mi odejmowało...nic tylko chwalić za cieżką pracę.
Bardzo dziękuję za cisy!!!
Pozdrawiam cieplutko
Nigdy nie mów nigdy 16:50, 31 sie 2012

Do góry
nl_kinia napisał(a)

Jasne.On Ci przekopie, a Ty sobie ładnie chwaściory wybierzesz, w rączkach twarde grudki zmielisz i niech czeka. Potem tylko pilnuj, żeby nie zarosło znowu
Jeszcze do każdego dołka dosypuję trochę obornika granulowanego, przysypuję leciutko ziemią i do tego cebula. Rosną potem jak na drożdżach
ja mam obornik naturalny, po konikach, i póki co taki wszędzie sypię ale jak mi się kupa (dosłownie i w przenośni) skończy to też sobie granulat pewnie zakupię.

ech, też bym chciała taki ładny gospodarczy - ale niestety, mamy same murowane potworki... tyle z nimi dobrze, że absolutnie wszystko się tam upchnie i nie ma problemu z wydostaniem

Kinga szczęściara z Ciebie ja też bym chciała taki naturalny oborniczek, ale u mnie nie ma koników
Początki w Kruklandii 16:01, 31 sie 2012

Do góry
I pod wiązem koniecznie obwódka z bordowych żurawek
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:53, 31 sie 2012

Do góry
Tak giełda Krakowska ,wrzosy z pierwszego planu i ostatniego i trawka mam 4 sztuki

Początki w Kruklandii 15:42, 31 sie 2012

Do góry
Justyna wklejam
jak cos to usune mów:
wiąz na pniu

wiąz krzak

Moje roślinki 15:39, 31 sie 2012

Do góry

Witaj, Maju
Dotąd po cichu tuprzez płot tylko zaglądałam, aż przyszedł dzień, kiedy musze się ujawnić

Czy możesz mi podać jak nazywa się ta żurawka pomarańczowa?
Ta po lewej.

majkel0326 napisał(a)

Super zakupy i super je skomponowałaś
A to naczynie ocynkowane też świeży nabytek? Piękne jest

Pozdrowienia
Początki w Kruklandii 15:27, 31 sie 2012

Do góry
I tu mam wcisnąć go ?!? Na pewno?!?

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 15:27, 31 sie 2012

Do góry
tydzień pracy skończony ... teraz dzień gospodarczy ... wchodzę w nierówną walkę z kurzem ... oknami ... firankami ... i takimi tam aby od jutra mieć weekend !!! ... bo sporo mam zamiar w niego wtłoczyć ...

las bo mi Haniu przypomniałaś, że kofam drzewa ... trzeba jakieś poobejmować ... poczerpać tej siły z matki natury ...

a jeszcze Święto Chleba w Tokarni ... a przede wszystkim Anula ... nawiaesem mówiąc też myślę, że zimą będzie się działo ...

Irenko zostajesz ze szkrabami ... no to jak być w akcji filmu "Ile waży koń trojański" vel "godzina pąsowej róży" i kilka tym podobnych ... trzymajcie się z Waligórą

Ania ty łobuzie ... tak mam skojarzenia czyli zdrowa jestem ... no przynajmniej Anula tak twierdzi ... trochę pokrętnie to przedstawiłam ale tego będę się trzymać ...

Martek wreszcie dobrze gadasz ... nie wiem co pomogło ... ... Madżenko i tego będziemy się trzymać

Ula mam dobrą i złą wiadomość ... zła to taka - głównie dla mnie - że to nie moja alejka ... alejka jest w ogrodzie Ani Asc ... i teraz dobra wiadomość masz w ten sposób do przejrzenia 2 wątki ... ale zwłaszcza ze względu na wątek "Ogród mimo woli" to będzie piękne ...

Tereso moja cegła rozbiórkowa ale pojedyncze cegiełki łatwo oczyścić ... ja używałam wrzątku i szczotki metalowej ... wiertarki z czyszczącą szczotką ... tarcie ... tylko rozbierana rezydencja była na zaprawie wapiennej co znacznie zmienia trud czyszczenia ... na murze ... nie wiem ... spróbowałabym wiertarki z tą szczotką ale to jubilerska praca ... albo 3V3 do usuwania starych powłok może i zaprawę usunie ... to droga impreza ... zależy ile tego muru
Róże w naszych ogrodach 15:24, 31 sie 2012

Do góry
Zabawna Fashion

Mój kawałek raju II 15:23, 31 sie 2012

Do góry
Dzięki za odwiedzinki, u mnie pada można powiedzieć "kapuśniaczek" i chyba tak będzie cały dzień, dla tych do nie chcą się cofać w poszukiwaniu nazwy "cuda" piszę,że jest to róża Twiggy's Rose,(Harknessa), rabatowa o pokroju krzaczastym dorasta do 0,8 - 1m wysokości a to dzisiejsze jej zdjęcie

a to miniaturki z tarasu nn, praktycznie kwitną od wiosny cały czas, kupione na święta wielkanocne do domu
W Gąszczu u Tess 15:15, 31 sie 2012

Do góry
O to mi chodziło z trawami, ale co do układu żurawek z przodu to nie jestem przekonana, podaję tylko jako propozycję

Początki w Kruklandii 15:10, 31 sie 2012

Do góry
Głosowanie!!!
Żółte - klon palmowy, wiąz wredei szczepiony
Bordowe - klon palmowy, buk dawyck purple, śliwa wiśniowa

Co i gdzie ???

Tak:

Czy na opak?
Kubusiowo 15:01, 31 sie 2012

Do góry
Wstawiłam na FB ale jako, że nie mam Was wszystkich to wstawię i tu

Zmienność rabaty

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:55, 31 sie 2012

Do góry
Pobawiłam się chwilę w Gardenpuzzle... narysowałam sobie mój szpalerek z róży, dodałam parę bukszpanowych kulek z przodu i cis (duuuzy!!!) z tyłu... co teraz? Chyba kulki wylatują, albo czymś je uzupełnić - czym? Sucho, strona zachodnia - stosunkowo mało światła...

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 14:37, 31 sie 2012

Do góry
śliczna jest nie usuwaj!!
A to moje biedule
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies