Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W Gąszczu u Tess

W Gąszczu u Tess

Tess 12:26, 12 lis 2012

Dziewczyny, kochane jesteście, że zaglądacie tutaj, choć nic się w wątku nie dzieje.

Pogoda piękna u mnie w weekend była (teraz się niestety chmurzy, zapowiada sie jakiś deszcz).
Pomimo tej cudnej pogody, która zachęcała do pracy w ogrodzie, nie mogłam jednak przeznaczyć na ogród tyle czasu, ile bym chciała.

Przez ogród i O. strasznie dom "zapuściłam" i trzeba było go trochę odgruzować
Firanki uprałam, okna umyłam (to akurat mogło poczekać, ale Gosia-Kaisog1 pokazała u sieie piękne czyste okna i jak na swoje w końcu uważnie spojrzałam to stwierdziałam, że już czas je pomyć).

W ogrodzie sadziłam roslinki i cebulki, a głównie kręciłam się w te i we wtę, żeby miejsce dla nich znaleźć
No i strasznie dużo czasu mi zajęło porządkowanie oczka i jego otoczenia.

W ogrodzie jeszcze trochę pracy zostało, ale już naprawdę b. mało.
Muszę wsadzić stożek bukszpanowy (oczywiście, nie wiem, gdzie i jedną trzmielinę - białą.
I zadołować do końca sadzonki w doniczkach. Już zadołowałam zdecydowaną większość, ale jeszcze trochę zostało.
Mam usadzonkowane bukszpany, hortensję pnącą, jakieś hortensje (nie pamiętam jakie, w sklepie ogrodniczym ułamane łodyżki zobaczyłam, zapytałam, czy mogę je sobie wziąć. Wsadziłam i jeszcze żyją - może się ukorzenią). Mam jeszcze w doniczkach milin, bez lilak z nad rozlewiska (po co - nie wiem).

Cebulki wszystkie już w ziemi, z wyjątkiem szafirków, bo zupełnie nie mam koncepcji, gdzie je wsadzić.
W zasadzie wczoraj zabrakło mi małej godzinki (może ciut więcej), żeby to wszystko zrobić.

Chciałam z tych moich prac zrobić trochę zdjęć, ale złośliwość przedmiotów martwych się ujawniła - aparat odmówił współpracy

Pozdrawiam wszystkich i tesiskam buziając

Martek 12:36, 12 lis 2012

Kolorowięrabacąc,martkam - tzn. "Tusiskam"
Tess 12:40, 12 lis 2012

Martek napisał(a)
Kolorowięrabacąc,martkam - tzn. "Tusiskam"

Cudne!
Tess 13:24, 12 lis 2012

A, zapomniałam napisać, że w przedogródku posadziłam białe tulipany.
Myślałam, że juz o tym pisałam, bo posadziłam je już dawno, w czasie opadów śniegu
Nie wydaje mi sie, żeby efekt był jakiś spektakularny, bo posadziłam te, które miałam w ubiegłym roku, tylko troche udało mi sie dokupić.
A w ub. roku miałam "pomyłkę" - w jednym opakowaniu były róźne odmiany: i dzwonkowate, i papuzie, i inne jakieś...
Ale co tam - wiosną się okaże
anula_wn 14:11, 12 lis 2012

Tess
białe tulipany uwielbiam ! papuzie miałam i sa kapitalne
oj ciężko będzie doczekac się wiosny....
Pszczelarnia 16:42, 12 lis 2012

A to już już finisz i zima na horyzoncie.
Tess 20:13, 12 lis 2012

No, w zasadzie teraz, o godz. 20.00, mogę już ogłosić koniec.

Może trudno w to uwierzyć (sama ledwie wierzę), ale już (wreszcie!) wszystko posadziłam!

Hurrra!!!

Co ja teraz będę robić? Dotąd, od dobrych kilku miesięcy wszystko kręciło się wokół ogrodu i roślin: sadziłam, dosadzałam, dzieliłam...

O czym będę teraz myśleć? Dotąd, od dobrych kilku miesięcy myślałam głównie o tym co, gdzie i kiedy posadzić...

Tess 20:25, 12 lis 2012

Oczywiście, aparat foto nadal w niedyspozycji, zresztą po ciemku dziś w ogrodzie pracowałam, to i zdjęć nie dałoby się zrobić.
Ale ponieważ strasznie dawno żadnego pisma obrazkowego nie było, pokażę te, które udało mi się zrobić wczoraj, kiedy już aparat padał...

Zadołowałam sadzonki bukszpana, cisa i trzmieliny (tu te posadzone w skrzyneczkach, bo dla urozmaicenia, mam jeszcze sadzonki w doniczkach)

Te sadzonki są w dość dobrej kondycji, mam nadzieję na jakieś zawijaski bukszpanowe z własnoręczne wyprodukowanych sadzonek

Bardzo mizernym skutkiem zakończyła się moja pierwsza próba sadzonkowania cisów.
Z całej skrzyneczki udało się pozyskać jedną (słownie jedną) sadzoneczkę:

tu jej przepiękne korzonki:

a tu rzeczona sadzonka w całej swej mizernej posturze (kiedy toto urośnie?)

Wiem, co zrobiłam źle, i dlatego nie ukorzeniło się więcej. Wyczytałam kiedyś gdzieś na forum (chyba u Jagny) że do sadzonkowania dobrze jest dodać popiołu. To dodałam Dużo za dużo
Ozz 20:31, 12 lis 2012

No to jeszcze chwila i sprzedaż wysyłkową sadzonek można będzie otworzyć
Tess 20:35, 12 lis 2012

No coś Ty! jednej sadzonki???