Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród dla roślin o mocnych nerwach

Ogród dla roślin o mocnych nerwach

Gabisia 20:40, 12 lis 2012

Danusiu wklejam jeszcze kilka zdjęć:

Danusiu, czy to może być za mało wody?
Ostatnio ciągle padało więc nie podlewałam od 2 tygodni.
Wyglądają na takie zwiędnięte trochę...

A może za dużo wody, bo mam u siebie raczej glinę?
Czy iglaki mogą gnić??

Boję się, bo jeden świerk mi tak wiosną zbrązowiał na amen
KasiaWB 21:10, 12 lis 2012

Witaj Gabi, miałam coś podobnego u siebie latem i panikowałam, do dzisiaj nie wiem co to było, ale przeszło i jest dobrze, niczym nie pryskałam.Czy posadziłaś te świerki na lekkiej górce? bo tak trzeba. A czy one były w tzw. balotach? czy goły korzeń? i czy zrobiłaś drenaż w dołku?
ja jednego świerka straciłam, ale tylko dlatego, że nornica go okopała dookoła i chyba uszkodziła korzenie, zbrązowiał na amen i już go nie ma.
grembosia 21:26, 12 lis 2012

Mam też parę cyprysików groszkowych 'Boulevard", te ich brązowienie w środku, to taka ich uroda, u mnie szczególnie po zimie. Ja je otrzepuje i co trzeba wycinam, Super nadają się na bonsai, wtedy środki masz czyste, parę już przycięłam. Wyrzucić zawsze zdążysz...

Pozdrawiam cieplutko
Gabisia 21:53, 12 lis 2012

Danusiu, Łosiu, Enya, Kasiu i Grembosiu - dziękuję Wam bardzo za rady i chęć pomocy.
Pozostaje mi chyba jedynie podlewać i czekać do wiosny.
KasiaWB 22:32, 12 lis 2012

Przypomnij sobie jak wyglądały korzenie jak je kupowałaś i czy zastosowałaś zalecenia odnośnie sadzenia. Musisz sprawdzić ziemię dookoła pnia, bo piszesz, że glina jest, więc przed podlaniem sprawdz żebyś nie zalała. Ja mam 10 serbów i dzięki stosowaniu się do zaleceń Danusi co do sadzenia i pielęgnacji, póki co odpukać jest dobrze.
Powodzenia.
Hogata 20:54, 21 lis 2012

Gabisia napisał(a)
Zasadziłam jeszcze (oczarowana oczywiście rabatą Danusi) trzy Umbrelki przy bocznej dróżce. Cudnie będzie jak już te korony się im powiększą
Jak myślicie?

Witaj Gabi, ja również jestem na topie wisienek Umbre.... Jak szeroko je sadziłaś od siebie i jaka odległość masz od domu. Fajnie, że twój M dał się przekonać do drzewek i mu się podobają, ja swojego dopiero urabiam i myślę że na wiosnę będę miała u siebie też takie piękne drzewka.

Ogródek super, fajne zmiany i jeszcze te brzózki miodzio
noemi 21:44, 21 lis 2012

....... zaglądam ...... co słychać ?

Gabisia 23:06, 21 lis 2012

Cześć Kasiu!
Cześć Agatko!
Cześć Madziu!

Dziękuję za wizytę
Ja się na moim wątku kompletnie nie udzielam, bo przesiaduję u Was

Ogród mam częściowo przygotowany do zimy. trawy powiązane, meble schowane, część kopczyków zrobiona.
Cały czas czytam i zastanawiam się co mam zawłókninować?

Hogato - jutro zrobię pomiary.
Kasiu, dzięki za rady - serby podlałam i obserwuję...
Madziu - jak tam przygotowania do świąt?

Całusy:**

noemi 00:08, 22 lis 2012

Moje przygotowania do świąt na razie marniutko ... ino choineczki mam ,wiadomo jakie ... nie wiem jeszcze , gdzie je zawieszę w ogródku ??? bo magnolię okryję włókniną ... i u siebie tylko magnolie okrywam włókniną ...wrzośce , lawendy , żurawki przykrywałam samym stroiszem i ostatnią zimę przetrwały, a były bardzo malutkie ... teraz też tak będę robić ... ... koniecznie na drzwi wianki musimy zrobić ...czytałam , że masz taki specjalistyczny wieszak do tego ...a iiiiii koniecznie światełka na zewnątrz muszę zakupić ...

buziaki idę spać.... bo oczy same mi się zamykają ...... pa!
Wieloszka 09:19, 22 lis 2012

Gabisiu, pokaż proszę ten wieszak do wieszania wianków na drzwiach, plisss . Bo byłam w TKMaksie, ale nie znalazłam, bo też nie wiedziałam, czego dokładnie szukam... Bardzo by mi się taki przydał.