Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród w budowie - nieustającej 11:44, 24 wrz 2012

Do góry
Z dziennika budowy:

Posadzone cisy Hicksii wokół placyka z ławką, wyściókowane skoszona trawą, a wokół wschodzi posiana trawka.

Wschodzi posiana trawa na części magnoliowo- klonowo-leśnej. Chwaściki też, ale wyrywamy radośnie.
W ogóle polecam zakładanie trawnika z siewu we wrześniu, to już nasz drugi raz. Owszem, była susza, ale nie podlewamy w ogóle i rośnie, po tych kilku deszczowych dniach ziemia jest w sam raz wilgotna, rano jest dużo rosy.

A tutaj trawa posiana na skarpie i powyżej skarpy, pomiędzy częścią z jekyllową a warzywną. Tu żadnych chwastów, przyłożyłam się osobiście, za to nornice powodują że przestaje być równo. Widać też połowę z czterech głogów, które się ostały.

Goła ziemia na skarpie oczekuje na rośliny, sama nie wiem do końca co i jak, będę myśleć przez zimę.

Aleja lipowa, na razie prowizoryczne paliki i wiązania, ale porządne już kupione, mąż z synem wbiją pewnie w tym tygodniu, o ile dostaniemy gdzieś gumową taśmę do wiązania drzew. Gdzie to się kupuje?
Widok na ławkę:

I widok z ławki:

W tym roku jeszcze tylko zlikwidować straty po totalnej porażce z łąką, czyli przemielić,, wyrównać i wysiać trawę jeszcze raz. I jeszcze wsadzić grabowy żywopłot - z lekkim łukiem, odzielający część z kręgiem ogniskowym od jekyllowej, pośrodku mini alejka wzdłuż której rosną (mam nadzieję) ocalałe głogi. No, to tyle...
Przyjemności za chwilę.

W cieniu - zacieniona 11:34, 24 wrz 2012

Do góry
Begonie cieszą od wiosny do jesieni.Mam je w donicach ....ze względu na wszędobylskie ślimaki.
Kolorowe rabaty 11:32, 24 wrz 2012

Do góry

W cieniu - zacieniona 11:31, 24 wrz 2012

Do góry
Żurawki cd
Ogród w budowie - nieustającej 11:27, 24 wrz 2012

Do góry
Zdjęcia ogrodowe udało mi się zrobić dzisiaj, dosłownie przed chwilą, bo w weekend miałam nieoczekiwanie wesoły weekend, z nocnym Krakowem włącznie i w miłym towarzystwie. Widziałam już, że niektórzy też.
Od czego by tu zacząć?

I jabłecznie...albo jabłkowo raczej...

W cieniu - zacieniona 11:26, 24 wrz 2012

Do góry
Kolorowe rabaty 11:23, 24 wrz 2012

Do góry
Dzisiejszy poranek

W cieniu - zacieniona 11:23, 24 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Bo uznały Ciebie za swoją
Znowu na wsi 11:13, 24 wrz 2012

Do góry
Urszulla napisał(a)

Danusza masz piękne irysy, dziękuję. Haniu, zawsze do ciebie zaglądam z ciekawością. Dziękuję za bratki.
Jola, ano założyłam nowy wątek.

A to domek ogrodowy już pomalowany

Witaj, możesz zdradzić tajniki czym malowałaś domek???

bardzo fajnie ten domek wygląda
W cieniu - zacieniona 11:05, 24 wrz 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

Witam w słoneczny,poniedziałkowy poranek wiewiórką,która o tej porze jest niesamowicie pracowita i zbiera na mojej zacienionej szyszki a u sąsiada orzechy włoskie.Od rana do wieczora słychać rozłupywanie skorupek.

ogród blisko lasu powoduje, że odwiedzają go mili "goście", pozdrawiam Bogusiu
Aniu,wiewiórek w tym roku mnóstwo,nic sobie nie robią z mojej obecności i spacerują po kamiennych murkach.
W cieniu - zacieniona 10:45, 24 wrz 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Witam w słoneczny,poniedziałkowy poranek wiewiórką,która o tej porze jest niesamowicie pracowita i zbiera na mojej zacienionej szyszki a u sąsiada orzechy włoskie.Od rana do wieczora słychać rozłupywanie skorupek.

ogród blisko lasu powoduje, że odwiedzają go mili "goście", pozdrawiam Bogusiu
W cieniu - zacieniona 10:38, 24 wrz 2012

Do góry
Kiedyś będzie tu pięknie ... 10:35, 24 wrz 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Pięknie u Ciebie i wcale nie jesiennie Słońce i nasycenie barw jak latem - mocne i wyraźne. A nowe kule bukszpanowe w donicach rzeczywiście dostojne - nic im nie brakuje A jak poczytałam ileeee wsadziłaś cebul... !!! Szacun
Mój kawałek raju II 10:31, 24 wrz 2012

Do góry
MarekW napisał(a)
Aniu ja z pytaniem. Otóż co mam zrobić z sadzonkami pędów róż w butelkach zostawić tak na zimę czy jakoś je jeszcze okrywać? Zauważyłem że choć liście opadły to pędy są żywozielone i pąki już puszczają młode listki.

Marek rozumiem , że plastykowa butelka jest nasadzona na pęd i mocno siedzi w ziemi?korek ma być odkręcony a otwór nie za mocno zatkany sianem lub słomą coby powietrze tam docierało i to wszystko, niczym więcej nie musisz okrywać dzisiaj zrobię zdjęcie i pokażę, na razie piję kawkę położyłam się ok.
4.00 pozdrawiam
Marek przesyłam zdjęcie instruktażowe

Mały ogródeczek przydomowy 10:25, 24 wrz 2012

Do góry
Poczytałam,pooglądałam...piękny spacer.Serdecznie pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:22, 24 wrz 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Realizacja Gardenarium w najnowszej, październikowej Magnolii. Tym razem "podniebny" ogród ze świerkami serbskimi, wrzosowiskiem i trawiasto-kwiatowymi kompozycjami w donicach na tarasie apartamentowca. Łąka czy las?

A ja już wszystko wczoraj dokładnie przeczytałam w ramach relaksu niedzielnego-popołudniowego na tarasie Gratuluję kolejnej wspaniałej realizacji Danusiu!!! Te trawy robią niesamowity klimat!
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:12, 24 wrz 2012

Do góry
AniaDS napisał(a)
FL ma za dużo luzu, chyba, że tak ma byc ....

Planuję coś takiego przed dużymi oknami,(za różami proszę sobie wyobrazić okna do ziemi, a za "cisami na pinu" przerwa między oknami)

czy w takim układzie po jednej FL planować czy po 2 krzaczki do dołka??
W cieniu - zacieniona 10:06, 24 wrz 2012

Do góry
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:05, 24 wrz 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
tak jak piszesz- w rogu żurawki , wejdą tam 3 napewno, pewnie ze 3 dalej też przed miskanta i hort.
Bukszpan fajnie, w dobrym miejscu.
Tylko hort, czy nie powinna być jednak z 15 cm bliżej ławki? Wiem że chcesz ja odsunąć od ławki, ile teraz jest między miskantem a hort?

Ja ją odsunęłam ze względu na bukszpana, bo myślałam, że go zasłoni. Byłą jeszcze bardziej odsunięta na początku, już ją przesadzałam, ale mogę jeszcze raz. To jeszcze nie problem teraz. Za rok już będzie gorzej.
Zmierzyłam. Magnolio, ale Ty masz oko! Hort. po tej str. jest dokładnie o 15 cm bliżej miskanta niż ta po drugiej str. ławki Tu jest tylko 45 cm między nimi

A tu już 60 cm

To co, trzeba przesunąć?
W cieniu - zacieniona 09:52, 24 wrz 2012

Do góry
Elu,An Tre,Aniu M ...serdecznie dziękuję za miłe słówka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies