Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nasz przydomowy ogródek

Nasz przydomowy ogródek

Gardenarium 12:44, 28 paź 2012

Cały czas liczę na białe rabaty za oknem jednak, nie daję za wygraną i zaglądam.

Instagram Ogrodowiska
zbigniew_gazda 12:54, 28 paź 2012

Robiłem też masełko w latach 70 tych . Pamiętam że nie czasem były kłopoty z uzyskaniem jednolitej zbitej masy z drobniutkich cząstek masła. Wtedy doradzano wlać troszkę ciepłej wody .
Białych rabatek jak dotąd brak - troszkę prószy i tyle. I niech tak zostanie bo może jeszcze wsadzę zawijasek bukszpanowy przed zimą ? Danusiu lecę do Ciebie zobaczyć śnieżek.
Gardenarium 17:12, 28 paź 2012

hehehe No nie mogę uwierzyć

Instagram Ogrodowiska
an_tre 17:19, 28 paź 2012

Gardenarium napisał(a)

Czy ktoś z Was robił masło w "maśniczce " ?

Ja robiłam Zbyszku, u mojej babci. Nawet się ubijało
Zbyszku lata 60-siąte, też robiliśmy masło w domu u nas do ubijania masła służyła kiżanka, taka jak na fotce, taką nazwę pamiętam balijki z kijem zakończonym okrągłą deseczką z dziurami...i ubijamy, a potem wyrabiamy stare dzieje
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Bogdzia 19:47, 28 paź 2012

Masła nigdy nie robiłam ale piwniczkę i Twoja pracę podziwiam. Serdecznie pozdrawiam Ciebie i Krysię.
Moniika 21:49, 28 paź 2012

I ja doświadczenia z maślem nie mam ale Was podziwiam szczerze! Pozdrawiam m
Agacia 09:15, 29 paź 2012

O Zbyszku, muszę powiedzieć, że chociaż dzieciak jestem to masło nie tak dawno ubijałam Moja Babcia z wiekiem robi się coraz bardziej ortodoksyjna jeśli chodzi o smak podstawowych produktów spożywczych (a może to z czasem ich jakość coraz bardziej się pogarsza, mam na myśli te sklepowe), w związku z tym Babcia, kobieta wykształcona i mieszkająca niemal w samym centrum dużego miasta, masło nierzadko ubija sama. Z wiejskiej śmietanki Narzeka, że to ciężka robota, ale zaraz się uśmiecha mówiąc 'ale co zrobić, jak się chce...' O tym wykształceniu i dużym mieście piszę ze względu na stereotyp jakoby 'takie rzeczy' to tylko w zapomnianych wiejskich plemionach

Piwniczki gratuluję I czekam na zdjęcie po 'umeblowaniu' w słoiczki i buteleczki
Milka 11:58, 29 paź 2012

Ta twoja piwniczka, to jak klub będzie po meblowaniu idealna
a masełko robiłam z babcią, nawet ukręciłam, fajnie, ze kultywujecie tradycję
oglądałam prognozy...ma być nawet +16
Ewa 13:09, 29 paź 2012

Pamiętam jak babcia z Zarszyna robiła masełko - pychota
Piwniczka śliczna
Pozdrawiam
zbigniew_gazda 17:17, 29 paź 2012

Dziękuję Wam wszystkim za odwiedziny - a robienie masełka nie jest Wam obce. Ech gdzie te czasy , nie było takiej gonitwy jak teraz a ludziska wszystko zdążyli zrobić.