Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Mój 4 arowy azyl... 23:52, 22 lip 2011

Do góry
Moje floksy już się kończą przez te deszcze.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:50, 22 lip 2011

Do góry
Pamiętaj, żadnych tui, "spaskudzisz" wszystko, cały ten bajkowy klimat. Tylko fale, jak te trawy na łąkach
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:47, 22 lip 2011

Do góry
Albo niekoniecznie po prostej, może schodzić w dół (zmienić wysokość) i zakręcać jak zawijasek

U Pieta żywopłot jest cisowy, po prostej tylko faluje, u Ciebie może być i jedno i drugie. Pewnie mam jakieś zdjęcia ale nie będę przekopywać. Dopasuj sobie w tej wizualizacji
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:44, 22 lip 2011

Do góry
Może zagięty jak u Pieta Oudolfa
Zajrzyj do galerii zdjęciowej tutaj
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:41, 22 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Potrzebuję rady. Chcę dokończyć moją niebiesko trawiastą rabatę...

...A to poglądowy projekt. Przepraszam za jakość - robiłam go teraz na gorąco. Prawdziwy rysowałam na brystolu. W sumie nie planowałam zawijasków, ale tutaj aż prosi się jako obwódka w okół drzewka. Za bukszpan chcę zasadzić lawendę a po drugiej stronie szałwię omszoną. Z tyłu mają być hortensje anabelle i białe liatry kłosowe (już sobie wszystko rozsadziłam). Rośnie tam też pas niebieskich irysów. Na razie są malutkie.

No i mam ogromny problem. Co dać za tę kompozycję? Trawa w polu wyznacza granicę działki. Potrzebuję jakiegoś żywopłotu w tym miejscu.
Cisy, graby, thuje mieszane żółte i zielone? Nie mam zielonego pojęcia.

A ja już wiem: liściasty koniecznie, a najlepiej grab, lub buk. Buk lubi mieć szkodniki więc grab zostaje. Uważam, że jest szlachetny, a poza tym pięknie wyglądają jego poziome gałązki, niczym kandelabry.

Danusiu a jak zakończyć ten żywopłot? Dalej jest skarpa - zrobić zygzak czy prostą scianę i posadzić inne liściaste krzewy?
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:39, 22 lip 2011

Do góry
Powiem tak, koniecznie zajrzyj do artykułu o ogrodzie

Hyde Hall

Wypisz, wymaluj Twoje wzgórza i w dodatku różne niebieskości, Tylko przenieść je na wzgórze zamglone
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:39, 22 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Martek Jotka narzeka, że mają dominujące kłącza.

No właśnie a propos... dostałam dzisiaj od znajomego worek powyrywanej pasychandry (runianki japońskiej) i się przeraziłam. Jakie to ma ogromne rozłogi! Czy ta roślina nie jest agresywna?

To jest roślina, która ma za zadanie zadarnić, więc dobrze, że puszcza rozłogi. Runiankę uwielbiam. Agresywna nie jest zupełnie, delikatne rozłogi można wyciągnąć. Ma jedną ważną zaletę- jest zimozielona i kwitnie na biało. Można w niej sadzić tulipany, czy inne rośliny cebulowe, ukrywa ich zasychające liście.

No rewelacja! Ja się zastanawiałam co zrobić z tulipanami w przyszłym sezonie. Mam dość tych paskudnych kikutów!
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:36, 22 lip 2011

Do góry
Safoya napisał(a)

Potrzebuję rady. Chcę dokończyć moją niebiesko trawiastą rabatę...

...A to poglądowy projekt. Przepraszam za jakość - robiłam go teraz na gorąco. Prawdziwy rysowałam na brystolu. W sumie nie planowałam zawijasków, ale tutaj aż prosi się jako obwódka w okół drzewka. Za bukszpan chcę zasadzić lawendę a po drugiej stronie szałwię omszoną. Z tyłu mają być hortensje anabelle i białe liatry kłosowe (już sobie wszystko rozsadziłam). Rośnie tam też pas niebieskich irysów. Na razie są malutkie.

No i mam ogromny problem. Co dać za tę kompozycję? Trawa w polu wyznacza granicę działki. Potrzebuję jakiegoś żywopłotu w tym miejscu.
Cisy, graby, thuje mieszane żółte i zielone? Nie mam zielonego pojęcia.

A ja już wiem: liściasty koniecznie, a najlepiej grab, lub buk. Buk lubi mieć szkodniki więc grab zostaje. Uważam, że jest szlachetny, a poza tym pięknie wyglądają jego poziome gałązki, niczym kandelabry.
Tam gdzie mgły i róże mieszkają... 23:27, 22 lip 2011

Do góry
Safoya napisał(a)
Martek Jotka narzeka, że mają dominujące kłącza.

No właśnie a propos... dostałam dzisiaj od znajomego worek powyrywanej pasychandry (runianki japońskiej) i się przeraziłam. Jakie to ma ogromne rozłogi! Czy ta roślina nie jest agresywna?

To jest roślina, która ma za zadanie zadarnić, więc dobrze, że puszcza rozłogi. Runiankę uwielbiam. Agresywna nie jest zupełnie, delikatne rozłogi można wyciągnąć. Ma jedną ważną zaletę- jest zimozielona i kwitnie na biało. Można w niej sadzić tulipany, czy inne rośliny cebulowe, ukrywa ich zasychające liście.
Brzoza - Betula 23:17, 22 lip 2011

Do góry
mamahuberta napisał(a)

W jakim wieku mogą być te brzozy podpatrzone na ogrodowisku?

Ten ogród robiłam 6 lat temu, a brzozy już tam były. Podejrzewam że mają koło 20 lat.
Buk pospolity - Fagus sylvatica 23:10, 22 lip 2011

Do góry
magja_ napisał(a)
No piękny ten żywopłot bukowy PIĘĘĘKNY! Ajajaj .... a mogłam mieć taki ... prawie taki.... 6 lat temu znajomi namawiali - mówili że jest szlachetny i piękny.... baliśmy się pracy przy nim ;(

Danusiu - a czy taki parawan z buka czerwonego - oddzielający dwie części ogrodu - prostopadle do ogrodzenia dobrze by wyglądał?

Tak, mam taki u sąsiadów ale nie prostopadły. Trzeba ciąć systematycznie, Nawet 3 razy w roku. Bardziej chyba by mi się spodobał z grabu. Gdzieś już wrzucałam ładne zdjęcia.
Tylko tyle, poszukam inne
https://www.ogrodowisko.pl/watek/436-grab
Buk pospolity - Fagus sylvatica 23:08, 22 lip 2011

Do góry
coli napisał(a)
Danusiu,
nie załamuj mnie Chciałam go posadzić na wyspie, na której jest studzienka z deszczówka z rynien, a wokół rury drenarskie, które odprowadzają też nadmiar wody ze studzienki do rowu poza działką.
Czyli nic z tego? Wody gruntowe przy normalnej pogodzie na ok 1,5m, przy pogodzie jak w ostatnich dniach chyba z 50 cm

A może nasyp zrobić??
Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 23:00, 22 lip 2011

Do góry
Koło Koszalina masz ogrody pokazowe w Dobrzycy (Hortorus)
Sosnowo 22:53, 22 lip 2011

Do góry
Lawenda z firletką - takie zestawienie sfotografowałam w Anglii, piękne jest.

Danusiu, monarda odbije zaraz i jeszcze będzie ładna w tym sezonie, wolna od grzyba
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 22:50, 22 lip 2011

Do góry
Martek napisał(a)

Zbuntowany rododendron. Nie chce nam zakwitnąć. Jego pąki zasychają na takim etapie jak jest na zdjęciu. Kupiliśmy go w pełni kwitnienia i przez kolejne 3 lata nie doczekaliśmy się kwiatów.

Klimatyzuje się ,dorodniejsze egzemplarze dłużej potrzebują czasu na to ... Na zasadzie powiedzenia "Starych drzew się nie przesadza" Oczywiście nie bierz tego Joanno dosłownie ))
Może też przydałoby się wyjąć,zmienić ziemię ,może w konsekwencji miejsce ,ale wydaje mi się ,że w końcu się zlituje i zakwitnie .Ekspertem nie jestem i muszę jednak dodać ,że może te brązowe pąki nie są tylko z powodu dużej zmiany miejsca ...
Witam,bardzo mi się u Ciebie podoba ,jest kolorowo i smacznie
Pozdrawiam Marta
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:45, 22 lip 2011

Do góry
Ale bardziej kabelek, czy paluszek???
Ogródek Agam 22:43, 22 lip 2011

Do góry
Ciekawa jestem tego smutnego, niebieskawego zakątka przy słupie
Ogródek Agam 22:41, 22 lip 2011

Do góry
agam napisał(a)
.... Co do obrzeży to ma rację. Czasami kosiareczka mi trochę "zjedzie" i obrzeża są bardziej obgolone .

Trzeba albo kosiarkę "wypuścić" dalej, albo uważać. Jak jedzie dalej po korze to tak nie ścina kantów
Tylko, że zbiera korę z rabaty
Ogródek Agam 22:38, 22 lip 2011

Do góry
agam napisał(a)

A czy Limelight kupiłaś kwitnące już ? - pytam bo w tym roku też wsadziłem 3 szt i może taż zakwitną ?

Wyczytałam że one kwitną od połowy sierpnia do października.

Kwitną średnio od 15 lipca. U mnie zakwitły w tym roku około 18.07
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:33, 22 lip 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Nie niekoniecznie, mam do napisania artykuł o niebezpieczeństwach w koszeniu trawnika (wsadzanie łapy pod spód podczas koszenia, przecinanie kabla itd.) Ale takich głupstw to chyba nie robimy, prawda? No nikt by się nie podłożył za modela, jak mu ucina palec

A ja znam specjalistę od takich głupot... Też go znasz...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies