Nie niekoniecznie, mam do napisania artykuł o niebezpieczeństwach w koszeniu trawnika (wsadzanie łapy pod spód podczas koszenia, przecinanie kabla itd.) Ale takich głupstw to chyba nie robimy, prawda? No nikt by się nie podłożył za modela, jak mu ucina palec
Znam ogrody, gdzie brzozy są zalewane a nawet sosny. Jednak pewności nie ma.To przecież typowe drzewa na piaski. Sosna ma palowy korzeń.
Jeśli niedaleko dobrze sobie radzą katalpy to radziłabym to samo posadzić. Odmiana "Nana" ma kulistą koronę, Poza tym katalpę można ogłowić co jakiś czas do zera.
Proponuję także robić zdjęcia przy różnych pracach, kto wie? Może w jakiejś gazecie się znajdziecie?
nie wiem czy dobrze widzę, czy pomiędzy żurawkami zmieniły się roślinki? była szałwia, a może i jest (bo znawca ze mnie żadny ) tylko przekwitła?
Szałwię tnę systematycznie - skubię przekwitnięte i podlałam Florovitem - zagęściła się strasznie. Jutro wkleję ile ma pąków. Będzie drugi wysyp kwiatów
Po południu wzięłam się za koszenie, chociaż nieco pokropiło wcześniej, ale przeschło i postanowiłam dziś to zrobić, a jutro mieć wolne, bo będę miała Gości z Ogrodowiska
Buk świetnie znosi cięcie, dlatego małe okazy można sadzić gęsto na żywopłoty strzyżone i zachowują one liście w kolorze brązowym długo, czasem aż do wiosny.
Stary żywopłot bukowy po radykalnym odmłodzeniu, wypuszcza nowe liście