Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:03, 07 sie 2012

Do góry
Irenko jakbym wiedziala ze TYLE ich bedzie (ukryly sie pod ogorkami) i ze JUZ zakwitna, to bym Ci wiecej sadzonek wyslala... a tamta wykopywalam z rabaty
Nie ucinaj kwiatostanow jak przekwitna - i bedzie to samo za rok A pomyslec ze mialam rok temu 3 doniczki z 3 lodygami w kazdej na krzyz...

Zobacz co wyczynia trawka od Ciebie - ta stara zmarniala, za to ma 3 malutkie dzieciaczki obok
W Gąszczu u Tess 12:01, 07 sie 2012

Do góry

Trochę za bardzo mnie poniosło z tym zawijaskiem, ale mógłby się skończyć na kulce z nr 3.
Owinąc wokól studzienki i zakończyć kulką.

Rozważ też między żurawkami, wtedy kulkę trzeba odsunąć od bukszpanika, żeby nie wyglądała na przyklejoną.
Marzy mi się Siedlisko.... 11:55, 07 sie 2012

Do góry
AniaK napisał(a)
Ta sama rabata z innej perspektywy, również w czerwcu tego roku

Aniu, przybyłam z rewizytą i ...się zachwyciłam ! cudnie masz, a ta rabata jest obłedna!
moje marzenie....
Eksperyment ogrodowy Beaty 11:51, 07 sie 2012

Do góry
BEATA_S napisał(a)

WOW !!!!
cudne zdjątko
Eksperyment ogrodowy Beaty 11:50, 07 sie 2012

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Beatko ,
cudnie masz!!! tego widoku lasu zazdroszczę

a powiedz mi, dlaczego trójkąt pod krzaczorkiem? nie lepsze byłoby kółko? sorry, że się czepiam .....
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:47, 07 sie 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ewo, dbaj o siebie. Bo nogi to podstawa (ale i ręce też).

Pszczółko dziękuję oj mocno się teraz o tym przekonuje
a ogródek przyśpiesza moje zdrowienie, bo sie rwe do robótki

Pszczółko i oglądam sobie zdjęcia z Twojego ogródeczka ślicznego, tak nam sie u Ciebie podobało

Wrzosowisko 11:46, 07 sie 2012

Do góry
Witam Was
Od wiosny tego roku zakładamy (z siostrą) nowy wspólny ogród i jeszcze sporo zostało do zrobienia. Miedzy innymi został kawałek (ok. 10 m2) po prawej stronie trawnika do zagospodarowania.widoczny na poniższym zdjęciu (widok z okna salonu):

Bardzo chcę założyć w tym miejscu wrzosowisko tak, aby naturalnie przeszło w łąkę kwietną, która jest na dalszym planie. Ma to być specjalne wrzosowisko - prezent ode mnie na 40-te (rubinowe) gody mojej siostry. Tawuła widoczna za ścieżką będzie przesadzona w inne miejsce, zostaną 2 widoczne po prawej stronie rozplenice (czerwono -brązowe kłosy). Z lewej strony przy trawniku (w kamykach) rosną 3 berberysy). Zakupiłam już miniaturowy jasno fioletowy rododendron Impeditum. W planie mam jeszcze jakiś niewysoki jałowiec kolumnowy, może jakiś jeszcze niski przebarwiający się na żółto, ewentualnie jeszcze jakaś trawka (?).Chcę nabyć dokładnie 40 wrzosów, tym bardziej, że siostra miała na ślubie bukiecik z dziko rosnących wrzosów i na przekór wszelkim złym przewidywaniom są szczęśliwą parą.
W centralnej części wrzosowiska mogłabym posadzić jakieś czerwono-złote wrzosy np. Bonita (widziałam na allegro) w kształcie liczby 40 Wokół rozplenic chciałabym posadzić wrzośce wiosenne i letnie, bo wiosną po ścięciu traw byłoby pusto. I na tym moje pomysły się kończą. Nie wiem jak ułożyć kolorystycznie, żeby nie przedobrzyć.
Widzę, że macie duże doświadczenie, a ja zaczynam... co o tym sądzicie, proszę pomóżcie mi w realizacji tego, jak mi się wydaje fajnego pomysłu na prezent.
Pozdrawiam serdecznie
Basia
Rabata pod brzozami sąsiada 11:40, 07 sie 2012

Do góry
Pierwsza przymiarka
Nie jest idealnie, ale jestem ciekawa waszego zdania.
Tą śliwę to chyba trzebaby przedłużyć, może do 5 sztuk.
Trochę mi się te pokroje nie zgrywają, np jałowiec z różanecznikami......

W rogu miłorząb na pniu, pod nim jałowiec
potem 3 filetowe różaneczniki, 3 śliwy na pniu, pod nimi tawuła golden princess, a dalej hortensje bukietowe.
W Gąszczu u Tess 11:36, 07 sie 2012

Do góry
Evchen napisał(a)

Druga propozycja

1 - miskanty Variegatus lub Morning Light - 5 szt posadzone falą
2 - hortensje Limelight
3 - kule bukszpanowe duże
4 - żółta trawka np. Hakone All Gold albo niekoniecznie żólta, inna może być aby niezbyt malutka była
5 - żurawka
6 - inna żurawka albo coś żółtego ewent. Carex Evergold

Na studzience misa z petuniami, albo studzienka zasypana korą po prostu.

A mnie się bardzo podoba ta propozycja
ja też tak chcę!...

Nie dam, nie dam, mój ci on jest
Prawda, ze piękny?
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 11:35, 07 sie 2012

Do góry

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:32, 07 sie 2012

Do góry
Hej Ewo,
3,2ha! Zmrozilo mnie... Ciasno? O matko!!!

Balagan - bo wszédzie wszystko, pomidory z bukszpanem... bukszpan w truskawkach...troche owocowych drzewek i krzakow... warzywnik... no i przede wszystkim jesli tylko rozpoznam - zal mi siewek usuwac...

zobacz co mam ZAMIAST ogorkow (siewek nie usunelam, myslalam ze zakwitna za rok... ogorki zmarnialy i mam teraz rudbekiowo):

Dla odmiany czas na zmiany... 11:32, 07 sie 2012

Do góry
Dorka napisał(a)
cisy fakt - długie i cienkie, a jaka ma być docelowa wysokość "muru" bo mogą być różne pnącza na takich specjalnych pionowych prowadnicach

o jakie fajne

dzięki

dziś zmierzę ile tam może być
Spotkanie w ogrodzie asc w Rzeszowie - sierpień 2012 11:32, 07 sie 2012

Do góry
Marzeno, ale się rozkręciłaś na naszej imprezce, że aż poniosło Cię za granicę. Miło było się znów spotkać. Udanego pobytu życzę. Fajnie że będąc za granicą jesteś z nami.

W Gąszczu u Tess 11:31, 07 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Druga propozycja

2 - hortensje Limelight
4 - żółta trawka np. Hakone All Gold albo niekoniecznie żólta, inna może być aby niezbyt malutka była
5 - żurawka

A mnie się bardzo podoba ta propozycja
ja też tak chcę!...
Dla odmiany czas na zmiany... 11:29, 07 sie 2012

Do góry
cisy fakt - długie i cienkie, a jaka ma być docelowa wysokość "muru" bo mogą być różne pnącza na takich specjalnych pionowych prowadnicach
W Gąszczu u Tess 11:25, 07 sie 2012

Do góry
Druga propozycja

2 - hortensje Limelight
5 - żurawka

Gleba w ogrodzie - podłoża do sadzenia roślin 11:23, 07 sie 2012

Do góry
wspaniale, że jest wątek o ziemi

w ogrodzie z lustrem Danusia napisała:
Gardenarium napisał(a)

Piasek dla poprawy przepuszczalności

a czy jeśli nawozimy ziemię w celu wyrównania terenu i potem w miejscu nawiezienia powstanie rabatka, to też dobrze będzie podsypać wierzchnią warstwę ziemi piaskiem? Rabata będzie z iglakami i tujami w roli głównej - jeszcze myślę nad doborem roślin (jakby znalazł się chętny do doradzenia, to zapraszam ) tak, żeby wszystkie miały podobne wymagania, skoro już mam szansę przywieźć sobie dokładnie takiej ziemi, jaką będę potrzebowała pod konkretną rabatkę.

Obecnie jesteśmy na etapie rozsuwania warstwy "spodniej", nie badałam jaka to, ale chyba dość gliniasta. Z wierzchu będzie torfowa.

W Gąszczu u Tess 11:21, 07 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Proponuję:

1 - stożki z bukszpanu od najmniejszego do największego, ten największy musi być spory.

2 - Ginkgo biloba "Pendula" - miłorząb szczepiony na wys 2 m - zwisający lub inne drzewko szczepione, nieco zwisające aby przykryć studzienkę

3 - Heuchera Caramel albo 'Southern Comfort'

4 - Heuchera 'Georgia Peach'

5 - żywopłocik formowany z bukszpanu, nieco oddalony od krawędzi kostki

6 - Hakonechloa macra 'All Gold'

7 - Jakaś inna trawka, ale wyższa od żurawek może Carex ? Carex Frosted Curls
Jego zdjęcie

ale pieknie

krótko, zwięźle i na temat, nic dodać nic ująć

Teresko bierz ten projekcik, jeżeli nie chcesz to ja go chętnie przygarnę
W Gąszczu u Tess 11:15, 07 sie 2012

Do góry

Proponuję:

1 - stożki z bukszpanu od najmniejszego do największego, ten największy musi być spory.

2 - Ginkgo biloba "Pendula" - miłorząb szczepiony na wys 2 m - zwisający lub inne drzewko szczepione, nieco zwisające aby przykryć studzienkę

3 - Heuchera Caramel albo 'Southern Comfort'

4 - Heuchera 'Georgia Peach'

5 - żywopłocik formowany z bukszpanu, nieco oddalony od krawędzi kostki

6 - Hakonechloa macra 'All Gold'

7 - Jakaś inna trawka, ale wyższa od żurawek może Carex ? Carex Frosted Curls
Jego zdjęcie
Bajszowe klimaty 11:12, 07 sie 2012

Do góry
Jeszcze deszczowa symfonia, bo u mnie w nocy lało.

- to też kwiatek od Jasia a były tylko 3 listeczki.

Lubię kwiatki po deszczu, znowu mam mokre skarpetki i katar

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies