Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:18, 28 wrz 2019

Do góry
Rano lało, ale teraz nie pada. Mokro będzie, weźcie kalosze i parasole.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:45, 27 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kochani, jutro oczekuję na Was. Grupa umówiona i niekoniecznie. Pozdrawiam, zupa krem ugotowana

Oj, coś czuję, że będzie pysznie Pozdrawiam Was serdecznie
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:44, 27 wrz 2019

Do góry
To prawda, nie robimy ogrodu botanicznego, a ogród dla roślin i kompozycji roślinnych. Nie chcemy tabliczek.
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 21:38, 27 wrz 2019

Do góry
To zapewne wątrobowce.
Lubią wilgoć i kwaśne gleby. Należy je zrywać, albo przekopywać, wapnować.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:34, 27 wrz 2019

Do góry
Ja też w zeszłym roku zapisałam się do miłośniczek jesieni, a to za sprawą dalii i traw.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:31, 27 wrz 2019

Do góry
Kochani, jutro oczekuję na Was. Grupa umówiona i niekoniecznie. Pozdrawiam, zupa krem ugotowana
Nawożenie, zasilanie trawnika 21:28, 27 wrz 2019

Do góry
aszdar napisał(a)
Witam
Jestem nowy na forum, czytam juz od paru tyg wątki o problemach z trawnikiem ale nie mogę nic do pasować ( pewnie brak doświadczenia)
- trawnik założony w Lipcu tego roku( siew)
- nawóz był wymieszany z ziemią ( firma, która wyrównywała teren założyła przy okazji trawnik )
-miesiąc temu zaczęły sie pojawiać jasne plamy i wstęgi było ich kilka teraz jest coraz więcej
- trawa w tych miejscach rośnie bardzo słabo dużo suchych źdźbeł
- w polowie wrzesnia zastosowałem nawóz jesienny ( wiele nie pomógł )
Proszę o poradę

Typowy przykład nierównego nawożenia. Tu gdzie zielone pasy - ziemia jest zasobna, a tu gdzie żółte - trawnik zagłodzony.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:31, 27 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie ten, ten jest niski, a tamten to prawdopodobnie Aster laterifolius 'Lady in Black' - coś mi się kojarzy. Jest wyższy od Prince. Wszystkich nie sposób pamiętać, a metki się gubią podczas pielenia, albo przestawiają.
Jak świeżo wsadzone i mam nazwę, to wtykam.

Ja już bym chciała się wyzwolić z tych nazw i czerpać z ogrodu wyłącznie przyjemności Zapamiętywanie nazw jest już dla mnie udręką. Wydałam 2.500 zł na metki z Anglii- czarne, specjalne, tusz biały, zaczynałam opisywać, ale cóż, metki leżą w namiocie, bo w sumie tych nazw i tak nie sposób potem znaleźć w tym gąszczu.

Roślin są tysiące, a ja się skupiam na pielęgnacji, nie na nazwach. Czas się liczy, a opisywanie to kilka dni siedzenia, wstawania ze stołeczka, wtykania i tak w kółko A potem i tak o d. potłuc tę robotę.

Zima łatwiej opisać tabliczki , a potem tylko wiosną powtykac, ale masz rację mnie by też było szkoda na to czasu
Przedogródek 08:04, 27 wrz 2019

Do góry
Na pniu jest jałowiec.
Na wyższej rabacie wysadź kule bukszpanowe, lawenda je zeżre całkowicie i się ogołocą.
Posadź trzmieliny na pniu, taki zestaw doradziłam Marcie zielonej póki jeszcze u nas była

Żółty zawsze dobrze wygląda z lawendą i będzie się unosił nad fioletami.
Żywopłocik jest za blisko krawędzi rabaty.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:55, 27 wrz 2019

Do góry
To nie ten, ten jest niski, a tamten to prawdopodobnie Aster laterifolius 'Lady in Black' - coś mi się kojarzy. Jest wyższy od Prince. Wszystkich nie sposób pamiętać, a metki się gubią podczas pielenia, albo przestawiają.
Jak świeżo wsadzone i mam nazwę, to wtykam.

Ja już bym chciała się wyzwolić z tych nazw i czerpać z ogrodu wyłącznie przyjemności Zapamiętywanie nazw jest już dla mnie udręką. Wydałam 2.500 zł na metki z Anglii- czarne, specjalne, tusz biały, zaczynałam opisywać, ale cóż, metki leżą w namiocie, bo w sumie tych nazw i tak nie sposób potem znaleźć w tym gąszczu.

Roślin są tysiące, a ja się skupiam na pielęgnacji, nie na nazwach. Czas się liczy, a opisywanie to kilka dni siedzenia, wstawania ze stołeczka, wtykania i tak w kółko A potem i tak o d. potłuc tę robotę.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:45, 27 wrz 2019

Do góry
Nie znam wszystkich nazw. Gdybym wiedziała, to bym napisała.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:09, 27 wrz 2019

Do góry
Nawłoć podałam Ela nazwę - to Solidgao 'Loysder Crown' Jest dużo bledsza niż zwykła.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:13, 26 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tron obłazi z lakieru w niektórych miejscach ale oblezie do końca i będzie doskonały, chyba że się rozleci

A ja na takie cudo bym dmuchała i chuchała piękny jest. Widać, że listewki nie klejone tylko gięte na gorąco. Niech obleci z lakieru i można zakonserwować bejcą jasną.

Trawy piękne też się cieszę swoimi. Dzisiaj przyszły Miskanty "Rosi", teraz główkuje gdzie je posadzić.

Astry piękne tyle kolorów. U mnie tylko 2 rodzaje i to kazda kępa w innym miejscu. Angielska nawłoć ładna chętnie bym ją posadziła bo ładnie wygląda, nawłoć bardzo ekspansywna.
Czy nawłoć w Anglii to jakaś specjalna odmiana? Solidastra 'Lemore'?

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:16, 26 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jesienne popołudnie wydaje się magiczne, wszystko tak się skrzy, aby potem pokryć się o zachodzie delikatną mgłą. Wczoraj zasnuło mgłą już po 19-tej.

Właśnie tak wygląda Raj na Ziemi
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:59, 26 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

"nowy" - stary nabytek, fotel z lwami

ha mam taki sam tylko w lepszym stanie i dlatego stoi u mnie w przedpokoju jak wystawie do ogrodu to bedzie sie nazywal Tron Danusi Moze kiedys wybierzesz sie na Bawarie i mnie odwiedzisz, to dam Ci posiedziec
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:34, 26 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie omieszkam dopisać, że zachęcam do tego typu pozyskiwania rzeczy, albowiem recykling jest "w modzie" - w pewien sposób pomaga chronić klimat, bo na nowe rzeczy nie ma takiego zbytu i wtedy tyle się nie produkuje.

Wyrzucanie na śmietnik rzeczy dobrych, funkcjonujących jest niemądre. Lepiej je "wystawić" w określone dni, jak to robią w Niemczech. Ale rynek ich zakupu/obrotu jest ciągle bardzo ograniczony. Powinno powstać więcej handlu typu "wyprzedaż garażowa".

Wczoraj np. na drodze spaceru z psami zauważyłam wiadro, dno dziurawe, ale jako donica na tulipany - jak znalazł. Oczywiście zabrałam je do domu. Pojedzie do ogrodu. A kilka dni wcześniej stała podłużna, metalowa donica z białym ornamentem, też wystawiona na ulicę. Dziurawa, przesiane dno. Przygarnęłam i posłuży jeszcze zanim trafi na złom.

Wykopałam tydzień temu w ogrodzie dużą blaszaną balię. Dno już się sypało. Szkoda, że nie przyszło mi do głowy, że to może Ci się przydać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:20, 26 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To my w Garten Mooriem, kolor kurtki pod dalie dopasowany

A to nawłociowa inspiracja

Danusiu jak Wy cudownie razem wyglądacie bardzo ładnie Ci w czerwonym

Ta nawłoć jak nie nawłoć mnie też się podoba
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:21, 26 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Solidaster luteus

Chyba ten nawłocioaster bardziej podoba mi się niż ozdobne nawłocie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:54, 26 wrz 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak na szybko

Kurcze Danuś, ale Masz wypaśnięty talent
Suuuuuuuper, dziękujemy za pomoc i dobre słowo
Buziolki.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies