Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 20:11, 28 wrz 2019

Gardenarium napisał(a)
Ja też w zeszłym roku zapisałam się do miłośniczek jesieni, a to za sprawą dalii i traw.

Danusiu, nie mogę uwierzyć, że dopiero w zeszłym roku.
Dalii u mnie brak, ale nadrabiam astrami.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:16, 28 wrz 2019

wiklasia napisał(a)
Ja jestem miłośniczką jesieni od zawsze.
Uwielbiam jesienne mgły snujące się nad łąkami, zapach ogniska, smak węgierek, feerię jesiennych barw prezentowanych przez lasy liściaste, to, że kubek z ciepłą herbatą jesienią smakuje wyjątkowo, a koce dodają miękkości codzienności.

Wiklasiu, podpisuje się pod tym każdą cząstką ciała.

Feeria jesiennych barw dla Ciebie

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:30, 28 wrz 2019

inka74 napisał(a)
Haniu, pytanie mam bo wywiązała nam się u Kasi_cs mała dyskusja - na co ty stosujesz oprysk jesienny 5% mocznikiem i jak to robisz? Po poleceniu przez Toszkę tego oprysku jesienią na róże i potem Kasi informacji, że będzie pryskać róże po liściach i łodygach, zaczęłam się zastanawiać nad działaniem tego oprysku na róże teraz w tym okresie. Czy przypadkiem im tym szkody się nie wyrządza. To jednak coby nie było azot. Liście jestem w stanie zrozumieć ale łodygi? Jedyne co znalazłam to artykuł o pryskaniu mocznikiem na parcha u pestkowych na jesieni - linkowałaś ten artykuł. Ale zero o różach. Zastanawiam się czy ty róże też pryskałaś i jakie były efekty? Przepraszam, próbowałam sama dokopać się informacji w twoim wątku ale nic o różach nie znalazłam a wiem, że jednak trochę ich masz )

W działaniach ogrodowych posiłkuję się wiedzą wyczytaną onegdaj w "Działkowcu" i wiedzą uzyskaną od doświadczonych ROD-owskich ogrodników. .
Oprysk 5% mocznikiem stosuję w obecnym ogrodzie na zasadzie analogii.
Sadownicy opryskują jesienią drzewka, aby przyspieszyć rozkład liści, na których mogły osiąść patogeny. W tym samym celu opryskuje się gałązki.

Przy różach chodzi o to samo. Jesienią liście większości róż zaatakowane są przez choroby grzybowe. Możesz te liście zrywać lub zbierać, ale to dosyć upierdliwe przy dużej ilości krzaków. Wg mnie można te listki spryskać mocznikiem i te opadłe też. Tu nie chodzi o zlewanie krzaków i ziemi, ale o oprysk drobnokropelkowy. Kompost też polewa się tym roztworem, aby przyspieszyć rozkład. Można też zastosować miedzian, ale jego używanie budzi kontrowersje ortodoksyjnych ekologów.
Gruszka_na_w... 20:45, 28 wrz 2019

Tak się stęskniłam za działaniami ogrodowymi, że nie mogłam się oprzeć temu, aby i dzisiaj też coś podłubać w ziemi.
Przedpołudnie spędziłam w lesie na grzybobraniu. Były kanie, podgrzybki i maślaki. Smakowały wybornie.

Wczoraj wykopywałam z rabat proso Heavy Metal. Na glinie, w częściowym nasłonecznieniu za bardzo mi się pokładało; zwłaszcza po deszczach. Zamiast prosa posadziłam trzcinniki Overdam.

Wykopałam irysy syberyjskie z rabaty studziennej. Kępa zbyt szybko nabierała masy i stanowiła zagrożenie dla cisowej obwódki. W puste miejsce wsadziłam bergenie i kukliki.Trzcinnika też wcisnęłam.

Trawa wciąż silnie rośnie, raz w tygodniu trzeba kosić. Na zapłociu wypieliłam i okancikowałam okrągłe obwódki wokół drzew. Noc mnie zastała, ale dzień był piękny i udany.

Gruszka_na_w... 21:04, 28 wrz 2019

Perukowiec wyładniał.

Za nim zażółcił się miłorząb. Biedny jest. Sąsiedztwo brzóz pewnie daje mu w kość.

A teraz coś ku pokrzepieniu serc.
Wielokrotnie spotykam się z opinią, że mam bardzo pracochłonny ogród. I zawsze spotykam się z niedowierzaniem, kiedy tłumaczę, że najwięcej czasu poświęcam na koszenie trawnika. Rabaty pochłaniają czas tylko wczesną wiosną i pod koniec sezonu, bo wtedy je sobie wstępnie czyszczę. Brak regularnych nasadzeń ma swoje plusy. Nawet, jeśli coś się wysieje, wyskoczy niby filip z konopii, to wygląda całkiem naturalnie.
Zapomniana irga płożąca.

Zamierzchłe sadzonki astrów, które wciąż chcą żyć.

Gruszka_na_w... 21:15, 28 wrz 2019

Wiąz JH

Palibiny zaczęły się przebarwiać.

Jesienny duecik.

Andrzej_ 21:35, 28 wrz 2019

Po pierwsze primo: Oudolf zzieleniałby z wrażenia
Po drugie primo: zawsze mi się podobał Twój baaaardzo stary ogród
inka74 21:49, 28 wrz 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

W działaniach ogrodowych posiłkuję się wiedzą wyczytaną onegdaj w "Działkowcu" i wiedzą uzyskaną od doświadczonych ROD-owskich ogrodników. .
Oprysk 5% mocznikiem stosuję w obecnym ogrodzie na zasadzie analogii.
Sadownicy opryskują jesienią drzewka, aby przyspieszyć rozkład liści, na których mogły osiąść patogeny. W tym samym celu opryskuje się gałązki.

Przy różach chodzi o to samo. Jesienią liście większości róż zaatakowane są przez choroby grzybowe. Możesz te liście zrywać lub zbierać, ale to dosyć upierdliwe przy dużej ilości krzaków. Wg mnie można te listki spryskać mocznikiem i te opadłe też. Tu nie chodzi o zlewanie krzaków i ziemi, ale o oprysk drobnokropelkowy. Kompost też polewa się tym roztworem, aby przyspieszyć rozkład. Można też zastosować miedzian, ale jego używanie budzi kontrowersje ortodoksyjnych ekologów.
Haniu, dziękuję. A zauważyłaś istotne zmniejszenie ilości chorób grzybowych na różach w następnych sezonach? Ile razy już stosowałaś ten oprysk? U mnie róże czasami nawet w styczniu mają zdrowe liście i zielone pędy jak grudzień lekki a takie ostatnio mamy. Chore liście zbieram raz na miesiąc. Mimo ponad 100-tki róż nie jest tego dużo. W 15 minut się uwijam. Mam takie nożyczki z przytrzymaniem. Super sprawa przy różach. U drzew gałązki na tym etapie są zdrewniałe a u róż nie, tylko doły. Pryskając żywą tkankę nie dostarczasz im niepotrzebnie azotu i nie pobudzasz zamiast uśpić? Jesienią nawet przekwitłych kwiatów się nie wycina coby ich do wzrostu nie zachęcić.
Gruszka_na_w... 22:05, 28 wrz 2019

Andrzej_ napisał(a)

Po pierwsze primo: Oudolf zzieleniałby z wrażenia
Po drugie primo: zawsze mi się podobał Twój baaaardzo stary ogród

Łaskawco. Znam swoje miejsce w szeregu. Raczej byłby zdziwiony, że na tak małej powierzchni można tyle upchnąć. Te wewnętrzne rabaty to taki mój osobisty wkład w popularyzowanie pospolitości roślinnych.

Czasem zdarza mi się myśleć, co to będzie w tym miejscu za lat dziesiąt. Trochę namieszałam. W wariancie optymistycznym energii życiowej niezbędnej na działania ogrodowe zostało mi na jakiej 10-12 lat. Ktoś będzie miał niezłą zagwozdkę, co z tym fantem zrobić.

Dorii 22:05, 28 wrz 2019

Ładny ten wiąz JH i jaki zielony. Mój camperdowni już od miesiąca liści nie ma. W zeszłym roku myślałam że się ususzył na amen, był sadzony wiosną, susza straszna i pewno za mało podlewałam ale w tym roku wystartował a w sierpniu znów jesień go dopadła.

Widoczki cudne