Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Miniaturowy ogródek 09:28, 16 mar 2012

Do góry
Ooooo jakie zmiany Już nie mogę się doczekać zdjęć z realizacji. Projekt jest piękny, dokładnie przeanalizowałam i odkryłam derenia, którego chyba zaadoptuje do siebie. Lubi wilgotno i jest biało-zielony czyli idealny
Targi Ogród-Zielony design 2012 14.Targi Roślin i Architektury Krajobrazu w Szczecinie 15:01, 15 mar 2012

Do góry
„OGRÓD - Zielony design” - targi dla miłośników zieleni

14. Targi Roślin i Architektury Krajobrazu „OGRÓD – Zielony design” to wydarzenie jakiego nie powinni opuścić miłośnicy ogrodów. Odbędą się one w Szczecinie w dniach 20-22 kwietnia br., na terenie Międzynarodowych Targów Szczecińskich. Każdy znajdzie w nich dla siebie coś interesującego. Zaplanowano konferencję, wystawy, konsultacje architektów krajobrazu, ogród pokazowy, kiermasz ogrodniczy, a nawet warsztaty dla małych ogrodników.
Zieleń i woda zajmują ponad połowę powierzchni Szczecina i organizują jego przestrzeń. Liczne wyspy, kanały, plaże i zatoki, a także parki, lasy oraz ciekawe rozwiązania architektoniczne stanowią o wyjątkowości tego miasta. Są też jego wielkim potencjałem, z czym wiązany jest projekt Szczecin-Floating Garden.
W tym kontekście wartym uwagi wydarzeniem są Targi Roślin i Architektury Krajobrazu „OGRÓD – Zielony design”. Tradycja organizowania targów ogrodniczych przez Międzynarodowe Targi Szczecińskie ma już 14 lat.
Wydarzenie to skierowane jest do profesjonalistów: architektów, urbanistów, architektów krajobrazu oraz firm wykonawczych. Oferta targów z pewnością zainteresuje też wszystkich klientów indywidualnych oraz instytucjonalnych planujących aranżację terenów zielonych.
Od 2011 roku targi „OGRÓD – Zielony design” organizowane są w nowej formule, na którą składają się cztery elementy:
część wystawiennicza – promocja firm odbywa się na stoiskach w halach targowych, stając się okazją do prezentacji oferty w bezpośrednim kontakcie z klientem;
konferencja branżowa – pt. „Woda i zieleń w mieście”, podczas której omawiane będą takie tematy, jak: wypoczynek w miejskich przestrzeniach zielonych, woda jako element architektoniczny oraz zieleń jako element resocjalizacji społeczeństwa. Konferencja będzie połączona z wystawami prac konkursowych. Odbędzie się 20 kwietnia;
ogród pokazowy – o powierzchni ok. 300 m2, którego tematem są „Wodne zabawy w zielonej przestrzeni miejskiej”;
kiermasz ogrodniczy – sprzedaż materiałów roślinnych, wyposażenia oraz dekoracji ogrodowych na terenie zewnętrznym Międzynarodowych Targów Szczecińskich. Nie zabraknie też książek ogrodniczych oraz prasy fachowej. Odwiedzający będą mogli zasięgnąć porady fachowców, wybrać projektantów swoich ogrodów, poznać najnowsze trendy w kompozycjach kwiatowych.
Program obejmuje ponadto prezentację treeworker - pokaz sekcyjnej wycinki drzew, a nawet zielone warsztaty dla dzieci - prezentacja przyrządów na place zabaw, kącik małego ogrodnika oraz plac zabaw.
Nowa formuła targów będzie sprzyjać wymianie doświadczeń, nawiązywaniu współpracy i zintegrowanym działaniom różnych specjalistów. Dla mieszkańców oraz inwestorów ze Szczecina i regionu targi „OGRÓD – Zielony design” są także okazją do podniesienia wrażliwości i świadomości ekologicznej i ekonomicznej w zakresie znaczenia obszarów zieleni na terenach zurbanizowanych.
Targi odbywać się będą na terenie Międzynarodowych Targów Szczecińskich, przy ul. Struga 6-8. Wstęp na targi jest bezpłatny, opłata za parking - 5zł.
Więcej informacji na stronie: www.mts.pl.
Pierwszy ogródek- prośba o pomoc w rozplanowaniu 10:29, 15 mar 2012

Do góry
Ewa pomierzę dokładnie wszystkie odległości jak będę na weekend.
Studia jest zaraz blisko domku.
Jesli chodzi o korony drzew to mam to tak mniej więcej zaznaczyć?
A może poiwiesz mi gdzie mogę zerknąć, w spis roślin, by byly opisane ich wielkości itp..
Widzę jak ludzi mają plany zagospodarowania ogrodów, to śą takie koła i to są dane rośliny.
Czy to musiałabym mieć specjalny program by zrobić taki projekt?
Ja nie mam pojęcia jakie rosliny, do jakiej ziemi, co jak szybko rosnie, dlategoteż taki spis byłby bardzo pomocny.

Col do planu, to myslę, że przed domkiem też powstanie jakaś pergola, w miejscu gdzie był kompostownik, jakiś trejaż może i posadzone rośliny co by ładnie obrosły.
Jak na razie fundusze bardzo ograniczone, i w pierwszej kolejności domek i dasz trzeba doprowadzić do porządku.

No i trawnik pójdzie na pierwszy ogień, jakieś dobre stronki jak porzadnie przygotować ziemię pod wysiew trawy?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:51, 14 mar 2012

Do góry
No widzicie kochani, każdy robi inaczeJ
Marzenko u Was wiosna wcześniej, na podlasiu zawsze jest dwu tygodniowe opóźnienie więc póki co poczekam jeszcze
Zbysiu to się okaże co z tego sadzenia wyjdzie
Szczerze powiedziawszy to ja bym chciala już cos porobić, póki co siedzę, gapie się w projekt i duuuumam od czego zacząć... W sobotę zrobie porządki bo pogoda ma być ładna, wygrabie trawnik i jak mi się uda wyznacze rabaty sznurkiem żeby zobaczyć jak to będzie w realu a nie tylko na papierze. Może wówczas będzie mi coś łatwiej zaplanować (?) Może wybiore się do szkółki popytać o cisy na ekrany bo chyba od nich zacznę.
Ogród Sylwii od początku :) 20:42, 14 mar 2012

Do góry
co nie projekt to świetny ogród też no i widzę że pierwsze tym sezonie rosliny na oku.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:53, 14 mar 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
witaj Marzenko
Chyba się tu nie witałam , choć zaglądałam parę razy.
Bardzo podoba mi się Twój dom, bardzo, bardzo.
Ciekawe jak piękny będzie ogród. na razie hasła które rzucasz brzmią 'smakowicie'
W sprawie zamiany kosówek na bukszpany- jeśli masz słabą, suchą ziemię, to radzę Ci zostac przy kosodrzewinach. W jasnym miejscu będą urodziwe. Jak cięższą ziemię, czy nie pełne słońce- lepiej bukszpany. Ja też często mam taki dylemat - bukszpany czy kosówki. Lubię bardzo oba te gatunki.
Graby tez kocham szalenie,a Fastigiata są takie śliczne, że ach!

Magnolio, ziemię mam gliniastą, strasznie się męczę aby ją poprawić, piasek, torf, etc. Bukszpany w takiej ziemi powinny dobrze rosnąć. Jeszcze myślę.......,, moźe tylko w niektorych miejscach pozamieniam będę skanować projekt ogrodu i fragmentami z wami omawiać dziękuję za odwiedziny i zapraszam częściej.
Czytałam Twoje opinie o gabionach własnoręcznie wykonanych niestety mam problem ze znalezieniem wykonawcy u mnie. Najpierw jednak ściana wodna
Ogród Sylwii od początku :) 22:30, 13 mar 2012

Do góry
Sylwia, ktoś inny byłby dumny z tej rabaty, zwłaszcza z kosodzrzewiny a ty zmieniasz ale rzeczywiście projekt super
Jak sądzisz kiedy Twoje wiśnie będą takie kuliste ? Bo moje na razie są takie same jak Twoje
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:37, 13 mar 2012

Do góry
Agnieszko gdy obejrzysz mój projekt doradź mi proszę czy kosodrzewiny na kule bukszpanowe w calym projekcie pozamieniać? Bo niw iem ile z Rzeszowa zamówić
Chyba byłoby bardziej stylowo?
Tu, gdzie zaczynają spełniać się sny... 12:35, 13 mar 2012

Do góry
Nikuś, jak Twój projekt, masz już wersję ostateczną (na tem moment oczywiście)?

Śliczne tulipany na zdjęciach, kiedy takie będą w ogrodach? jeszcze chwila.
Początki w Kruklandii 08:14, 13 mar 2012

Do góry
Syla projekt rabat już wybrany. Jedynie co chciałam w nim zmienić to rabaty żwirowe przy altanie.
Ale prace w tamtym rejonie to daaaaleka przyszłość, więc mi się nie spieszy
Ogród Magdalenka 22:55, 11 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Magda jesli zrobisz taki przedogródek jak na gardenbuilders to się upiję przepiękne takie liczne kule. Chyba przed furtką tak posadze. Ukradną ?????
A ja mam taką wiśnię i nawet nie wiedziałam, że aż taka piękna może być. U mnie na razie tragicznie wygląda, ale nawet u Danusi nie są takie gęste jak na tych zdjęciach.

Oj ja bym się bała przed furtką. Ukradną jak nic
Ale naprawde śliczne te stadka. Nic im więcej nie potrzeba. Chociaż ja już się zastanawiam na wiosennymi tulipanai i trawami jesiennymi w ich okolicach...
Wogóle cały ten projekt mi się straaasznie podoba
Wątek o tym, że ......nie umiem:) 21:01, 11 mar 2012

Do góry
Gabrysiu!

Tak faktycznie to ja jestem tu jakos co drugi dzień i podglądam. Ale jakoś nie mam czasu pisać. W ten weeken stwierdziłam jednak ze ogród ( wątek ) usycha potwornie i jednak musz coś klepnąć.
Poza tym ja chce realizować piekny projekt Danusi w miare możliwości prezentować poczynania na Ogrodowisku. Zima nic sienie działo: praca dom dom praca, nawet w weekendy wiec nawet nie było o czym pisać więc zachwycałam sie tym co pisza inni.

co do narzędzi to je zabezpieczam, ale chciałam zeby były ładne i kolorowe, ale skoro mówicie , ze to na nic to pomaluję trznki jakimś kolorowym olejem. A moze i jakieś kwiatki ?! A co tam. I tak jeszce nie mam co kopać.
Ogród Magdalenka 15:36, 11 mar 2012

Do góry
Dziękuję Ci za odwiedziny To miłe Żurawki moje są bardziej jasno zielone niż żółte...sąsiadom kojarzy się z sałatą ... pytali czy będą mogli się poczęstować
Przedogródek - nie mam planu...tzn. projekt mam, ale chce go trochę przerobić , chce mieć kulki bukszpanowe ... dużo kulek.... ale w pierwszej kolejności poprawiamy drewutnie, chce ją przemalować na szaro i zmieniamy dach na większy i kolor taki jak na szeregówce, żeby pasowało... nie wiem, że wcześniej na to nie wpadłam, dopiero ogrodowisko otworzyło mi oczy
... i po tej akcji zajmę się roślinami

... dzisiaj u nas słonecznie, ale tak wieje, że uciekłam z ogródka... chciałam kordylinę wystawić, żeby się hartowała ...mój M śmiał się ze mnie, że na spacer wychodzę z roślinką ...
Ogród przy zabytkowej willi 22:42, 10 mar 2012

Do góry
Sharlee napisał(a)
Bardzo proszę:

Sharlee dzięki za fotkę
Piekny dom, piękne wnętrza, czas na piękny ogród
Czekamy na projekt
Pozdrawiam
Ogród w lesie - moje miejsce na ziemi 22:31, 10 mar 2012

Do góry
Witaj, wpadam z rewizytą. Bardzo ładny projekt i ogród na wiosnę na pewno już będzie wyglądał super. Podoba mi się pomysł z placem zabaw dla dzieci, muszę namówić męża na coś podobnego, mój synek uwielbia się wspinać, byłby w siódmym niebie. Będę zaglądać do Ciebie, jestem ciekawa wiosny w ogrodzie.
Mój nietypowy hiszpański ogródek 16:33, 10 mar 2012

Do góry
Witam

Bardzo dziękuję za miłe powitanie i pierwsze podpowiedzi.
Dzisiaj zrobiłam kilka zdjęć ogródka i tarasu abyście mogli zobaczyć jak to wygląda... Ogródek jest dość wąski i niekształtny. Słońce mam w ogrodzie od rana do godz. 14 max. Taras natomiast jest prawie zawsze w cieniu z wyjątkiem małego kawałka, który z rana jest lekko oświetlony.

Już kupiłam worek białych kamyczków i rzuciłam kilka na ziemię żeby zobaczyć jak by to wyglądało. Muszę przyznać, że efekt chyba będzie całkiem fajny. Zastanawiam się tylko czy wielkość kamyczków jest odpowiednia czy może są za małe...

Następny problem to rozplanowanie...
Warzywniak - myślałam, żeby go zrobić w tej najwęższej części ogródka, która jest dobrze oświetlona, a dla warzyw/owoców to chyba bardzo dobrze. Zrobiłabym w poprzek, jak podpowiada Danusia... może powinnam zrobić dwie-trzy wysokości (usypać z ziemi i zabezpieczyć, trzonkami drewna żeby ziemia się nie obsuwała?) Potem jako tło dać coś pnącego, potem pomidory, potem...? i z samego brzegu truskawki? Można tak?

Stół i krzesła - myślałam żeby wysypać kamyczkami białymi całą część między schodami (trawe i kafle) tak aby powstała jedna całość... zrobiłam szybki projekt w programie paint
I to samo z miejscem na dwa leżaki... kącik na sieste

Roślinki?! Teraz już wiem, że na pewno będę chciała Hibiskusa! Prześliczny

Nie za bardzo też wiem co zrobić z tarasem, który jest wąski i zacieniony... może ławko huśtawka w kącie , a za ławeczką kratka i na niej coś pnącego... a na długość mogłabym donice ułożyć z różymi ziołami ale obawiam się, że nie będą miały wystarcząjąco światła...

Czekam na wasze komentarze i pozdrawiam bardzo gorąco!!!

Miniaturowy ogródek 23:57, 09 mar 2012

Do góry
Gabik, dawno mnie u Ciebie nie było, a tu taaaaaakie zmiany
Kolejny świetny projekt powstał. Teraz tylko wypatrywać wiosny i marzenia przemieniać w czyny.
Powodzenia

Nie mogę się już doczekać efektu końcowego.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:45, 09 mar 2012

Do góry
Ech..ja też chce na takie warsztaty.... i takie ozdoby świateczne...
A Danuś kiedy zaczynasz jakiś nowy projekt? Będzie może fotorelacja?? Po Ogrodzie z lustrem nabrałam apetytu na następne
Koszt założenia 300 m2 ogrodu 19:51, 09 mar 2012

Do góry
Żeby dowiedzieć się ile roślin pomieści Twój ogród powinien być sporządzony projekt, a do tego lista roślin z podaniem ich ilości.

Jeśli ogród ma 300 m to jakieś 150 m2 zajmie trawnik, nie wiem czy odejdzie jakiś placyk, czy altana.

Na rośliny pozostanie około 100 m2.

Wkleję listę roślin z jednego z ostatnich ogrodów o podobnej powierzchni, które projektowałam, to zobaczysz co tam weszło.

Spis roślin do ogrodu
Lp. Nazwa łacińska Nazwa polska Liczba sztuk
DRZEWA IGLASTE
1 Tsuga canadensis choina kanadyjska 8
2 Picea omorika świerk serbski 7
DRZEWA LIŚCIASTE
3 Acer palmatum klon palmowy 1
4 Ginkgo biloba `Pendula` miłorzab dwuklapowy odm. o przewisających gałązkach 1
5 Liquidambar styraciflua ambrowiec balsamiczny 1
6 Prunus cerasifera `Nigra` śliwa wiśniowa odm. o purpurowych liściach 1
7 Prunus serrulata `Kiku Shidare Sakura` wiśnia piłkowana odm. o różowych kwiatach 1
KRZEWY IGLASTE
8 Buxus lub Taxus stożek bukszpan lub cis stożek 3
9 Taxus baccata `Elegantissima` cis pospolity odm. o żółtych gałązkach 26
10 Taxus baccata żywopłoty cis pospolity żywopłoty 38
11 Taxus kula na pniu cis kula na pniu 5
12 Thuja occidentalis `Smaragd` żywotnik zachodni odm. kolumnowa 10
KRZEWY LIŚCIASTE
13 Buxus sempervirens kula bukszpan wieczniezielony kula 22
14 Buxus sempervirens kula żółta bukszpan wieczniezielony kula żółta 3
15 Euonymus fortunei `Emerald`n Gold` trzmielina Fortune`a odm. o żłótych listkach 40
16 Hydrangea paniculata `Limelight` hortensja bukietowa odm. o białych kwiatach 19
17 Hydrangea paniculata `Silver Dollar` hortensja bukietowa odm. o białych kwiatach 4
18 Paeonia peonia 3
19 Vaccicnium corymbosum borówka wysoka 6
BYLINY
20 Heuchera żurawka odm. o różowych liściach 30
21 Hosta funkia 6
22 Hosta `Sum & Substance` funkia odm. o dużych żółtych liściach 10
23 Iris irys odm. o niebieskich kwiatach 7
24 Iris irys odm. o białych kwiatach 9
25 Lavandula angustifolia lawenda wąskolistna 11
ROŚLINY WRZOSOWATE
26 Erica carnea wrzosiec krwisty odm. o bordowych kwiatach 35
27 Erica carnea wrzosiec krwisty odm. o żółtych gałązkach 30
28 Rhododendron różanecznik odm. o różowych kwiatach 6
29 Rhododendron różanecznik 8
30 Rhododendron yakushimanum różanecznik Yakushima 10
TRAWY
31 Carex turzyca 21
32 Miscanthus sinensis miskant chiński 3
33 Miscanthus sinensis `Variegatus` miskant chiński `Variegatus` 3
34 Miscanthus sinensis `Zebrinus` miskant chiński `Zebrinus` 7
ROŚLINY CEBULOWE
35 Crocus krokus 180
36 Narcissus narcyz 20
37 Tulipa tulipan odm. o różowych kwiatach 60
PNĄCZA
38 Hedera helix bluszcz pospolity 11
DONICE Z ROŚLINAMI
39 Donice z roślinami 7
TRAWNIK
40 Trawnik 130 m2

Koszt założenia 300 m2 ogrodu 19:44, 09 mar 2012

Do góry
Moni - pokaż ten projekt (bo z tego co pamiętam już jest) i zdjęcia w realu, bo śnieg też już stopniał - bo roślin możesz zmieścić tysiące na takiej powierzchni - wszystko zależy co to jest
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies