Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem

noemi 20:42, 14 mar 2012

Aniu właśnie przeczytałam , że rośliny cebulowe - "nawozimy saletrą wapniową (0,3 kg/10 m2) lub saletrzakiem (0,20 kg/10m2) zaraz po ukazaniu się roślin oraz po 2-3 kolejnych tygodniach"... azofoska też jest ok ... swoje podsypie, bo coś tam wychodzi , ale jakoś nieśmiało jeszcze... a w zeszłym sezonie sadziłam w trawie to bardzo mało ich wzeszło ... teraz im pomogę
Joanka 20:45, 14 mar 2012

Widzisz Aniu, a tak sie bałaś o krokusy Pięknie wyłażą.

Ja do wszystkiego stosowałam azofoskę. Myślę, że z nawożeniem można jeszcze troszkę poczekać.
ircia 20:47, 14 mar 2012

Nigdy nie myślałam, żeby nawozić cebulowe Dobrze, że jest Ogrodowisko, bo ciągle się czegoś uczę
ana_art 20:51, 14 mar 2012

No widzicie kochani, każdy robi inaczeJ
Marzenko u Was wiosna wcześniej, na podlasiu zawsze jest dwu tygodniowe opóźnienie więc póki co poczekam jeszcze
Zbysiu to się okaże co z tego sadzenia wyjdzie
Szczerze powiedziawszy to ja bym chciala już cos porobić, póki co siedzę, gapie się w projekt i duuuumam od czego zacząć... W sobotę zrobie porządki bo pogoda ma być ładna, wygrabie trawnik i jak mi się uda wyznacze rabaty sznurkiem żeby zobaczyć jak to będzie w realu a nie tylko na papierze. Może wówczas będzie mi coś łatwiej zaplanować (?) Może wybiore się do szkółki popytać o cisy na ekrany bo chyba od nich zacznę.
ana_art 21:00, 14 mar 2012

no właśnie cisy one chyba są moja miłością
na pierwszy ogień chciałabym zrobic to miejsce

W tym miejscu mam zaplanowane 3 bukszpanowe stożki, chciałabym zeby były większe (tylko nie wiem czy nie bedą zaduże) takie 1,5, 1 i 1 metr ale nigdzie takich nie widziala,ba wogóle żadnych nie widzialam u siebie na zadupiu . Dzisiaj dostalam ofertę na cisy kule na pniu, kule i stożki. Umre chyba przez nie.... kule na pniu napewno biore w projekcie mam 5szt, nad kulami narazie dumam no i ten stożek... nie mam w projekcie cisowego i nie wiem co zrobić... ten z oferty jest duuuuży 175cm (i tylko taki) więc w to miejsce raczej za wielki.. no chyba że zamiast 3 będą dwa (?)
ana_art 21:03, 14 mar 2012

noemi napisał(a)
Aniu właśnie przeczytałam , że rośliny cebulowe - "nawozimy saletrą wapniową (0,3 kg/10 m2) lub saletrzakiem (0,20 kg/10m2) zaraz po ukazaniu się roślin oraz po 2-3 kolejnych tygodniach"... azofoska też jest ok ... swoje podsypie, bo coś tam wychodzi , ale jakoś nieśmiało jeszcze... a w zeszłym sezonie sadziłam w trawie to bardzo mało ich wzeszło ... teraz im pomogę

Magda stwierdzenie jak rosliny się pojawia pewnie dotyczy momentu kiedy juz je widać? bo te moje to póki co z lupą trzeba szukać tulipany odkryłam przegrzebując kore
ana_art 21:06, 14 mar 2012

Joanka napisał(a)
Widzisz Aniu, a tak sie bałaś o krokusy Pięknie wyłażą.

Ja do wszystkiego stosowałam azofoskę. Myślę, że z nawożeniem można jeszcze troszkę poczekać.

Asienko wiesz jak się ucieszyłam kurcze dobrze że najbliżsi sąsiedzi jeszcze nie mieszkają bo jeszcze po karetke z psychiatryka by po mnie przysłali
taka maluuusia rzecz a tak cieszy
noemi 21:32, 14 mar 2012

ana_art napisał(a)

Magda stwierdzenie jak rosliny się pojawia pewnie dotyczy momentu kiedy juz je widać? bo te moje to póki co z lupą trzeba szukać tulipany odkryłam przegrzebując kore

To jeszcze trzeba zaczekać ...ale dolistnie można jak się już listki pojawią...
Bogdzia 21:40, 14 mar 2012

Ja kupuję specjalny nawóz do cebulowych ale azofoska taniej wyjdzie.
Sebek 22:36, 14 mar 2012

Aniu - trzy stożki byłyby najlepsze, ale skoro nie ma to trudno - tamten wg mnie jest za duży. Chyba, żebyś kupiła te w Obi lub Ikei - bo na pewno wszystkie idento nie są... Chyba, że jakoś stożki z cisa dasz same - i będziesz ciąć...