Aniu witam Cie kochana!!!!!
co do rozyczki hmmmmm.... pnaca, tegoroczna ( wiosenna) z golymi korzeniami zakupiona...juz ok 1.5m, 5 silnych pedow, kwiatki jak z aksamitu w kolorze ciemnego rozu, milion platkow ( zdjecie przeklamane sloncem )...kwiaty do 10 dni sie utrzymuja mimo moich spartanskich warunkow ( 30c i +)...noz cudna jest ale przepraszam, nazwy brak ...ale za to pamietam jedno, zakupilam bo to roza z Polski byla, jak zobaczylam w sklepie "de Pologne"...noz serce szybciej bic zaczelo i juz w koszyku byla... tak wiec na pewno ona tutejsza tz "wasiejsza" ....
Wczoraj po południu i w nocy lało u nas i nawet burza była. Nareszcie podlało i może znajdę czas by zacząć sadzić cebulki tulipanów, żeby było na co czekać ...
Aniu , ale te zabezpieczenia to chyba tylko dla zupełnie młodych pędów ? Czy przycinałaś już kwitnących róże? Chyba nie.... No nie wiem może też u siebie zastosuję miłego dnia M
Wiesz dlaczego ?Bo komuś się zawsze lepiej doradzi niż sobie.Wiecznie jest jakaś niepewność czy to na pewno będzie dobrze itd...
Dzięki Aniu mam już teraz pojęcie jak to wygląda z firletką .Miskant olbrzymi musi być gdzie indziej został posadzony,zeby się nie zmarnował jak spartina prerjowa ,uschła przy t ))))))
Mam tego miskanta w innym miejscu i zastanawiam się czy na pewno to te same trawy.Ta druga ma mniejsze kwiatostany te wiechy .
Zgadzam się w 100% gratuluję nagrody ... donica idealnie pasuje
....Anula a trzmielina na pniu w tej szarej donicy przezimowała ? ... ja swoją kuleczkę bukszpanową też przesadzę do gruntu, bo mi szkoda jej stracić ... i spoglądam jeszcze na schody u Ciebie i wejście ... to cudnie te bukszpany wyglądają , tak elegancko , obraniają się same... pozdrawiam
Dziewczyny, Justi, Martek, Enya, Irenko, Gabrielo, Aniu asc, Marzeno i Bogdziu - dzięki za odwiedziny i miłe słowa
Marzenko, każda z nas może wziąć udział w Kongresie lawendzie przy/pod murkiem tarasu zrobię fotkę
Enya, te widoczne góry przy przejrzystym powietrzu to Tatry- Ania asc już napisała...
Gabriela, ławeczka ma takie sobie otoczenie- za nią jest już bardzo sucho, więc nie robię zbyt wielu fotek...
Tatry widoczne niekiedy z mojego ogrodu jeszcze raz daję... z przyjemnością
i jeszcze widok na najbliższą okolicę - wzniesienie Lubinki
A to już nowa część ogrodu ziołowego (nadal "w budowie").
Roślinki naprawdę piękne (i niektóre bardzo zaskakujące!!!) ale niestety - takich fajnych edukacyjnych etykietek nie ma jeszcze....
Przesadziłam jedną hortensje do tyłu ,chciałabym wkomponować tam bukszpan ,mam dwa ale lepiej będą wyglądały trzy ,ale dziewczyny nie mogę sobie z tym poradzić
Jak to wszystko tam posadzić ,ile tych roślin żeby nie było za dużo ani za mało
Dojdą jeszcze trawki Morning Light przed hortensje i w prawy róg jakaś wyższa.
Przed żurawki może mały szpalerek z bukszpanu?
Dla porównania jeszcze pokaże poprzednie nasadzenie
Jak ja wam zazdroszczę tego zmysłu -patrzysz i widzisz i wiesz
Wiecie co nie wiem jaki będzie finał ,ale wiem że na pewno będzie ładniej
Mnie się to ustawienie podoba
Tylko bym przeniosła hosty koło siebie żeby zrobić z nich mocnijeszy akcent (tylko podzieliłabym je tak żeby trzy z nich zrobić)- przeniosłabym wszytko na prawą stronę. A z lewj jak chesz mieć kącik bukszapnowy to możesz dosadzić jeszcze tego jednego bukszpana dużego którego zdjęcie wrzuciłaś. I to wszytko wykończyć żurawkami. I już. Zdecydowanie wystraczy roślin. Napewno nie jest za mało a jeszcze troszkę a zacznie ich się robić za dużo i ilościowo i gatunkowo - zwłaszcze że chcesz tam zmieścic jeszcze kawałek trawnika.
Etykiety mocno edukacyjne Znaczenie słowa fistuły musiałam ustalić przy użyciu Słownika Języka PolskiegoTo rodzaj owrzodzenia występującego w głęboko położonych obszarach ciała; przetoka