Od koleżanki forumowej dostałam 3 piękne kanny,na które chorowałam od dawna,ale nie potrafię przechować przez zimę tych odmianowych.Wypróbuję jeszcze w ten sposób,że by obciąć łodygi i przechować w ziemi z donicą w całości.
jestem ciekawa twojego zdania, jak mój bałaganik na żywo zobaczysz chyba przy okazji odbioru parasola!...parę fajnych rzeczy jest, a parę do zrobienia, samo życie
trawki dzielę i wsadzam w różne miejsca, zwłaszcza moją, mniej pracy, a efekt jest
ściskam
i coś dla ciebie, czyli moja wiejska rabata, połączenie róż, lawendy, wiciokrzewów, firletek i sezonowo aksamitek; nad całością czuwa ostrokrzew
Na agre szłam z zamiarem zakupu tylko dwoch,ewentualnie trzech zurawek,a kupiłam pięć,3 trawy ozdobne,4 słonecznice,w prezencie urodzinowym dostałam czerwona anabelkę.
Dostałam 4 rozne szczepki pelargonii,mam nadzieję ,że przyjmą się jeszcze,ale pewnie trzeba będzie trzymać je przez zime w domu na parapecie.
Żywopłot z tuji Aureospicata
W centralnym punkcie jodła koreańska, ze skarpetą z żółtych kulistych berberysów.
Po bokach z prawej berberys Erecta (zielony), potem Buk 'Purple Fontain', potem kalina o pstrych liściach (odmiany nie pamiętam), następnie hortensja 'Pinky winky', dalej modrzew pendula szczepiony na pniu , kolejno perukowiec (bordowy).
Po lewej stronie od jodły: hortensja bukietowa (biało-różowa), potem weigela pstra (duży krzew), potem pęcherznica kalinolistna 'Diablo D'or', z tyłu wąska wiśnia 'Amanogawa', następnie rozplenica japońska, poniżej karłowa kalina, tawuła 'Gold Flame' , jodła hiszpańska 'Pinsapo keleris', przed nią jałowiec 'Tamariscifolia', z przodu azalie 'Kermesina', rożowe i białe wrzośce,. Przed bukiem weigela 'Monet', potem runianka japońska pstra, dalej trawy 'Red baron', liliowce o różowych i bordowych kwiatach, pomiędzy nimi jeżówki 'Summer Cream', z przodu żurawki o bordowo zielonych liściach i dąbrówka rozłogowa bordowa (pstra).
Witajcie po chwili przerwy i dziekuję za odwiedziny.
W sobotę i niedzielę była u nas agra,targi rolniczo ogrodnicze i przy okazji miałam spotkanie z forum ogrodniczego,a z ogrodowiska miło było mi gościć Anię i Bożenkę.Przy okazji wszystkie obkupiłyśmy się,bo ceny były atrakcyjne,a wybór w bylinach jak nigdy chyba kosztem iglaków i drzewek owocowych.
Galimatias musi odejść !
Czekam na nowy rozdział mojego ogrodu
Zaczęłam pisać pierwszą kartkę Jak skończę - rozpocznę nowy wątek Wtedy i podpis się znajdzie
Anitko, ile szerokości ma ta rabata? Piękna jest I czy Ty masz tam słońce? Bo na pierwszym planie to lawenda chyba, a ona lubi słoneczne stanowiska podobno.
A Kondziowa rabata świetna! Bardzo lubie kopytnik, ciesze się, że coraz więcej osób docenia jego piekno