Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

AniaDS 18:06, 16 paź 2012

U nas też pada. Rano jeszcze było sucho, myślałam, że jak odrobię sesję w przedszkolu, to skoczę na ogród, ale ni ma jak.
Może jutro, chociaż teraz mnie znów będzie termin z obróbką zdjęc gonił.
eliza3 18:17, 16 paź 2012

Karolinko, to prawie tyle ile u mnie, a mnie się wydawało, że Twój ogród jest dużo większy niż mój. Może z góry trzeba popatrzeć ?
popcorn 18:22, 16 paź 2012

Ania u nas od rana pada - przynajmniej podlewanie cisów mnie ominęło Nadal mam rozbudowane plany co do prac ogrodowych, ale albo ciemno albo leje Może urlop wezmę? Wyobrażam sobie minę szefa - na prace ogrodowe
Ela - rób koniecznie, z okien inaczej wygląda, kształt rabat łatwiej skorygować... No i łatwiej porównać "przed" i "po". A najlepiej zobaczyć na żywo, bo trudno sobie wyobrazić jak to "naprawdę" wygląda... Co masz w awatarku - czosnek jakiś?

pozdrawiam!!
grembosia 19:40, 16 paź 2012

popcarol napisał(a)
A hosty w donicy mam i ja

Jezu, jakie one jeszcze piękne, moje już zupełnie żółte. W ogóle fajna odmiana.
Dzięki Ci Karola, jesteś bardzo pomocna. Róże rzeczywiście niedrogie i Twoje zapewnienie o rzetelności sprzedawcy bardzo mi ułatwiły wybór.
A na taką ławeczkę jak Twoja to na wiosnę się skuszę
Agacia 19:58, 16 paź 2012

Karolina, super są takie 'całościowe' zdjęcia. Dużo zdjęć, więc mam dużo wrażeń Co mi się od razu nasunęło:
- już chciałam pisać, że obcięłabym trawnik, ale przeczytałam, że masz instalacje... ale mimo wszystko, jeśli gdzieś jeszcze jest opcja wyciachania trawnika (może na jakieś płytko korzeniące się rośliny??) to ja bym to zrobiła. Tym bardziej, że żeby trawnik naprawdę zdobił ogród i był ładnym tłem dla rabat to (o dziwo hehe) trzeba się nieźle przy nim nalatać i to systematycznie, po co Ci ta bieda? A jeszcze u Was ta glina. Poza tym wiem, że jeden wakacyjny wyjazd może mocno pokrzyżować szyki Jeśli się da to tnij!
- wyrównałabym linie rabat czyli omawiane już kanciki i ogólnie, żeby taki 'konkretny' kształt miały Chociaż wiem, że Ty nie z tych co pod linijkę
- mnogość różnych gatunków mnie przeraża, ale wiem, że się znasz i masz wizję - i o to chodzi
- przy tarasie może jakieś formy pienne?
- ten róg przy kominku do reku bym zaokrągliła (w sensie na rabatę kosztem trawy), i symetrycznie tam gdzie trampolina, jeśli się da
- rabata kwaśna super!
- pod garażem, przy tej ławeczce, może jakieś ciurkadełko? Pewnie z garażu bez problemu podciągniesz prąd...
- poletko żurawkowe - fajny pomysł
- róg tarasu od wschodu - coś mi nie gra z kształtem tej rabaty z cisami
- na wprost tarasu może jakieś wyższe trawy? Wyobraź sobie, Ty leżysz na leżaczku, a one powiewają delikatnie na wietrze i tak...szuuuumią
- i na koniec pytanie: co to za czarne roślinki na prawo od tarasu, przy kulach z bukszpanu? fajne!

kasik778 20:51, 16 paź 2012

Karola a jak ci te wszystkie trawy zimują, bo najbardziej się boję, że nakupuję traw i po zimie śladu po nich nie będzie...
ewalm 21:14, 16 paź 2012

Karolina, piękną masz tę hostę w donicy. I z ławeczka fajnie się komponuje.
Kurcze, chciałabym taką kiedyś mieć.
bacowa 22:39, 16 paź 2012

popcarol napisał(a)

Róg działki z lewej strony, przed różami nie skończyłam sadzić mozgi (zabrakło sadzonek);

Karola no to mnie rozbawiłaś ," zabrakło sadzonek " ,czy mam ci przysłaś troche ? ???????

fotki z góry fajne ale chyba coś przegapiłam bo nigdzie nie widzć twojego ciurkadełka z kamienia .
pozdrawiam
bacowa 23:15, 16 paź 2012

popcarol napisał(a)

Trawki? Najbliżej domu rozplenice japońskie (ale hameln, trochę za niskie, docelowo mają być trzcinniki Karl Foester, ale nie mogę ich nigdzie kupić...) niżej mozga trzcinowata, przy bukszpanach ostnica.

trzcinnik jest na trawki .pl .albo poczekaj do wiosny to ci wyśle od siebie .
beta 08:06, 17 paź 2012

popcarol napisał(a)
A hosty w donicy mam i ja

ale cudne

ale to są dwie odmiany czy jedna?