A to prawie zakończona rabata z wiśniami umbra - nie chwaląc się jedna z ładniejszych u mnie Dziękuję Magnolio!!!
A "prawie" zakończona, bo brakuje mi tam werbeny, która będzie królować z miskantami, jak lawenda przekwitnie...
Miały być małe trawki pomiędzy bukszpanami i lawendą, a jest trzmielina płożąca "emerald gaiety", a pod wiśniami miskanty "Morning Light". Tak to jakoś wyjszło
Wow drogaśnie bardzo!
Wybór widać jakiś tam jest , ale ceny masakra, opłaca się umówić i jechać razem gdzies dalej po rośliny Tylko że ja na takie wyprawy dopiero w przyszłym roku sie piszę, po tanie rośliny to nawet na dolny śląsk się opłaca jechać! Bo przecież ogrodowiskowe ilości i tak zrekompensują koszty benzyny.
Trzmieliny Dopiero co je przycinałam, a już fryzurki rozwichrzone lekko Dwie skrajne miały być jesienią przesadzone, bo za mało tam miejsca dla 3szt., ale Madżenka zawiązała komitet "ratujmy trzmieliny przed przesadzeniem" no i na razie są... Berberys po prawej źle zniósł przesadzenie i wymaga wymiany na nowszy model
Sylllwia zdecydowanie wrzosy mają to COŚ.... dla mnie - kolor
Danusiu oczywiście, że jesteś trendy - a kto, jak nie Ty ? Ale dzięki Tobie my też mamy kawałek Wielkiego Świata ogrodniczego w naszych skromnych ogródkach
Joasia obiecane zdjęcia - wprawdzie mam poślizg 12-godzinny, ale jak wczoraj wieczorem 3 godziny postałam przy desce do prasowania, to już nie miałam siły na wstawianie zdjęć.
Dopiero teraz zauważyłam, że nie wyszły mi zbliżenia liści miskantów - Gracillimus ma jeden biały pasek w środku liścia/źdźbła, a M.L. pasek w środku plus cieniuteńkie jasne obrzeża. Z oddali różnica jest taka, że M.L. ma jaśniejszy odcień zieleni.
Miskant "Morning Light"
No jak to nie Tylko w mojej miejscowości rośnie kilka w tym jedna już ogromna. Jakaś moda się zrobiła i wiele ludzi sadzi to drzewo.
No właśnie chciałam napisać, że i ja widziałam araukarię w Ustce. Rośnie już kilka lat.
W ogrodzie moich rodziców też rośnie. Została przywieziona z Holandii. Jednakże w tym roku z powodu mrozów i braku śniegu przymarzła pomimo okrycia. Część gałęzi jest brązowa, ale rośnie dalej.
W programie o ogrodzie warzywnym Monty Dona są nie tylko porady dotyczące uprawy ale i przepisy na proste dania z tego, co w ogrodzie urośnie.
Zaskakujący w prostocie i wyjątkowo smaczny okazał się przepis na pieczone pomidory.
Formę, w której będą pieczone należy posmarować dobrą oliwą, ułożyć ciasno przecięte na pół pomidory. Po wierzchu też pochlapać je oliwą, posypać solą, wrzucić na nie pokrojone ząbki czosnku, na wierzch położyć kilka gałązek świeżego tymianku i na 45 minut do nagrzanego piekarnika.
Podane z miękkim pieczywem, np. ciabattą, dobrą bułką stanowi samodzielne danie, nic więcej nie trzeba, te pomidory są tak pyszne.
Obawiałam się, że powstało za dużo "wody" , ale to złudzenie, wszystko się wyssie pieczywem
Betysiu,za słoneczko dziękuję serdecznie.Brakuje mi go ostatnio. A u Ciebie grzeje,jak czytam.
No i ciutkę czasu odzyskałaś..... cieszę się z Twych odwiedzin, siadaj, kochana,kawusię wspólną wypijemy,Wybacz,że ciastem nie częstuję tylko swojskim razowcem z masłem i .... z czym wolisz z twarożkiem ,czy z wędliną?
Ciasto dopiero w planie,a że jesień,to będzie pewnie jabłecznik.Ale to dopiero wieczorkiem.
Miłego dnia!
Betysiu, Basiu,
Mam nadzieję, że zdążyłyście się poczęstować
Zerwane dwa dni temu jeszcze twardawe, teraz rozsiewają aromat na cały pokój
Wracam do obowiązków, bo jeszcze gruszki w occie trzeba do słoików przełożyć, a potem sprawy nieogrodowe.
Mam nadzieję, że pogoda na weekend się poprawi, bo jutro miało być roboczo na działce, a w niedzielę w gości na pieczone kiełbaski na ognisku
no i posadziłam dwie żurawki, jeszcze muszę chyba dokupić.
Pasują czy nie ??
może czymś innym podsadzić
Moni witaj
Zgubiłam do ciebie linka ale teraz znowu zagladam i ...
mnie tu brakuje trzeciego cisa na pniu i takiej oto kompozycji (zdj. Wieloszki)
Jak w morde strzelił dla ciebie ta rabata,
Dosadz jeszcze jednego cisa a między nimi wsadz jakies bordowe/czerwone żurawki albo miniarutki berberysów bordowe.
Te zurawki co są teraz sa za balde , nie pasują mi za bardzo.
moje zdanie: 3 cisy -a pomiedzy coś czerwono bordowego. konwalniki możesz zostawić.
hej dzięki bardzo mi sie podoba ta rabata ale mam na nią miejsce pod oknem w kuchni więc chyba tam zrobię
boję się tylko o trzmieliny bo u mnie coś przemarzają te co mam i długo później odbijają
a na trzeciego cisa nie mam tam już miejsca posadziłam je tak jak okna są ale zmienię nasadzenia pod nimi i myślałam żeby dać jeszcze coś za nimi. może jakieś trawy
potrzebuję waszych rad i pomocy
drzewka posadzone
mam jeszcze do odnowienia kotwice i muszę ją wkomponować w swój krajobraz przed domem
musi jeszcze do mnie zjechać ze szczecina
na razie wygląda tak
chce ja tutaj na przodzie
a na razie rabata wygląda tak
cisa chce jeszcze jakimiś małymi kulkami podsadzić
tam w rogu chce jakieś trawy
a na reszte nie mam pomysłu jakie rośliny dawać
mam jeszcze do wsadzenia rh
dawać go tu gdzieś?? nie wiem
ee..tam, ja też mieszkałam na budowie, na betonie, ale podłoga grzała. To były czasy
normalnie spadłam z fotela u mnie podłoga również grzeje (nie mam grzejników) natomiast dom mam przystosowany na pobyt ludzi i nie trzeba mi współczuć. U mnie warunki mieszkaniowe na średnim poziomie - wszystko ok.
zobrazuję pojecie "na budowie"
i druga stona - nie zabudowana, jeszcze wszystko przed nami
i tyły, podczas picia porannej kawy jest juz na co popatrzeć
Mój nowy powojniczek na nowym rozchodniku
i mój "stary" Polish spiry t pieknie wciąż kwitnie
Moniko, czy znasz nazwę tego nowego, ja mam takiego samego ale dostałem bez nazwy.a stary pięknie obsypany. Pozdrawiam Cię serdecznie.