Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Amatorka rozpoczyna przygodę ogrodową - proszę o rady 13:13, 06 wrz 2012

Do góry
Monia_B napisał(a)
no i posadziłam dwie żurawki, jeszcze muszę chyba dokupić.
Pasują czy nie ??
może czymś innym podsadzić

Moni witaj
Zgubiłam do ciebie linka ale teraz znowu zagladam i ...
mnie tu brakuje trzeciego cisa na pniu i takiej oto kompozycji (zdj. Wieloszki)

Jak w morde strzelił dla ciebie ta rabata,
Dosadz jeszcze jednego cisa a między nimi wsadz jakies bordowe/czerwone żurawki albo miniarutki berberysów bordowe.
Te zurawki co są teraz sa za balde , nie pasują mi za bardzo.
moje zdanie: 3 cisy -a pomiedzy coś czerwono bordowego. konwalniki możesz zostawić.
Wichrowe wzgórze 13:06, 06 wrz 2012

Do góry
to róża Colette. W zależności od pogody może mieć mniej lub bardziej intensywne wybarwienie. Ogólnie bardzo dobra odmiana i faktycznie jest u mnie pnąca, bo dobrze zimuje i nie wymarza.

Monico, faktycznie zachwycająca jest i zbiera dobre opinie ale gdzie ją dostać w ilościach 3 szt.?
To jesienne zabarwienie liści też (oprócz kwiatu) przekonuje mnie do niej.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:59, 06 wrz 2012

Do góry
Zasadziłam jeszcze (oczarowana oczywiście rabatą Danusi) trzy Umbrelki przy bocznej dróżce. Cudnie będzie jak już te korony się im powiększą

Ten pas pod wisienkami jest bardzo długi i chciałabym tutaj zasadzić coś, co szybko pokryje korę.
Najlepszy pomysł na jaki wpadłam to chyba Pachysandra.
Zimozielona, szybka i elegancka.
Będę ją przycinać jak wyjdzie na drózkę.
Jak myślicie?

Nawet mój wiecznie niezadowolony z ogrodu Małż był zachwycony drzewkami
Wichrowe wzgórze 12:51, 06 wrz 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Taki śliczny złocień-margaretka mi zakwitł. Na razie pierwszym kwiatem, ale jest sporo pąków. Szkoda, że jest wrażliwy na mróz.Kiedyś miałam już tę bylinkę, ale nie przezimowała.

Lubię też jeżówki

i kupiona tydzień temu

Jeśli ktoś lubi pomponikowy kształt kwiatów róż, to polecam odmianę Pomponella - wspaniała róza

Wszystkie piękne trudno się pogodzić z myślą,że nie wszystkie można mieć.
Taka sobie rabatka pod oknem 12:51, 06 wrz 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
A i kule bym dała albo bukspzanowe albo cisowe...

a to na pniu to jakie drzewko?

Gosia i ty piszesz ze nie masz melodii?????? dziewczyno świetne te projekty

tylko co wybrac??????

ja to sobie zmierze ile faktycznie tam jest miejsca moze da rade po trzy kulki
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:50, 06 wrz 2012

Do góry
Relacja moich prac

Zasadziłam trzy brzózki Doorenbosy i podsadziłam carexem Frosted curls.
Krzaczory (m.in. perukowce) wywożę gdzie indziej.
Zrąbałąm (przy pomocy jednego pana) pół górki, ale mam jeszcze z nią dużo pracy.
Jeszcze trochę skrócić, wyrównać, wywieźć ziemię i wiosną wybudować ścianki z kostki brukowej - jako podwyższenie rabaty.
Będą nawiązywać do pozostałych "donic" granitowych.

Nie wiem jeszcze co zasadzić do tej podwyższonej rabaty - chyba najchętniej trawy jakieś.
Nie wiem też czy ten pas z brzózkami + kamyki od drenażu wysypać ładnym, szarym żwirkiem.
A może jakąś roślinką?
No, nie wiem - cała zima na myślenie

Zrobi mi się pod tymi brzózkami dużo miejsca, nawet na hamak zagracający teraz taras, albo ławeczkę jakąś.
Acha, puściłam też na siatkę bluszcz Hedera.

Czy ja mam te brzózki przywiązać do palików czy same dadzą radę?
Kwiatki i rabatki u Elizy 12:34, 06 wrz 2012

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)

Tarasik-śliczny...pięknie kwitną jesienne kwiaty...serdecznie pozdrawiam {odpowiedziałam u siebie}.

Dziękuję za szybką odpowiedź, dla Ciebie moja fuksja.

Śliczna,żal ją stracić...jeżeli jest nieduża to można postawić na parapecie i czekać z nią do wiosny.

Fuksja tegoroczna, młoda, ale w dużej donicy, parapet by nie wytrzymał, pozostaje podłoga...nie miała baba kłopotu kupiła sobie fuksję
Taka sobie rabatka pod oknem 12:34, 06 wrz 2012

Do góry
Można tez po prostu zrobic rozrzucone kulki bukszpanowe różnych rozmiarów, dac gdzie nie gdzie jakies delikatne trawki i jako cos wyższego np.: prunus cistena (szczepiona kula)

Wichrowe wzgórze 12:31, 06 wrz 2012

Do góry
Monic napisał(a)

Wariacje na temat Williama Morrisa - ładnie kwitnie w tym roku

Jak najwięcej takich wariacji Monic

Nie ma sprawy, Martuś

Poprostu cudna !!!!!!!!!!!1
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:30, 06 wrz 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Dzisiaj pracowałem I to dość dużo - głównie na froncie Dostałem natchnienia

Ostatnie spojrzenie na kosmosy

I żurawki

Zrobiło się ciemno i lepsiejszego zdjęcia nie mam, ale teraz jest tak - widok z okna

Jak widać kosmosy zaorane, zniknęły przypalone żurawki. Potem posadziłem sadzonki żurawek key lime pie, bo dobrze rosną na słońcu. Jednak weszło więcej niż miałem i zrobiłem jeszcze 5 sadzonek - jak się przyjmą - ba - przezimują to będzie cud Najwyżej zrobię wiosną nowe
W sobotę przywiozę trawki od Madżenki i może uda mi się kupić jeszcze żurawki - myślałem o odmianie marmelade. Pasuje mi tu jakoś pomarańczowy. No i one chyba dobrze rosną na słońcu?
Aha - wyściółkowałem ziemię własnym....kompostem. Ostatnio przerzuciłem pryzmę i pojawiło się coś podobnego do ziemi - uznałem, że to może być to Tylko koloru czarnego to nie ma

eeeeeeeeeeeeee Sebus...chlopie...no CUDNIASCIE!!!!!!!!!
alez zmiana od tego co pamietam jeszcze przed nowa aranzacja ale teraz to juz wogole wszystko nabralo i ksztaltow, kolorow....no cudnie!!!!

p.s
ja tez uwielbiam kosmosy....mam je wszedzie ...chyba moje najulubiensze....
macham!!!!!!!!!
buzka!!!!
Kwiatki i rabatki u Elizy 12:27, 06 wrz 2012

Do góry
eliza3 napisał(a)

Tarasik-śliczny...pięknie kwitną jesienne kwiaty...serdecznie pozdrawiam {odpowiedziałam u siebie}.

Śliczna,żal ją stracić...jeżeli jest nieduża to można postawić na parapecie i czekać z nią do wiosny.
Wichrowe wzgórze 12:27, 06 wrz 2012

Do góry
Monic napisał(a)
Dzisiaj pokażę różę, której imienia nie znam, bo kupiona dawno jako bezimienna i wciaż nie potrafię jej zidentyfikować. Kwitnie bardzo długo - kwiaty utrzymują się ponad 3-4tygodnie. Przy przekwitaniu nie opadają płatki, tylko powoli tracą kolor i zasuszają się na krzewie. Jest niziutka, ma ciemnozielone, błyszczące liście, bardzo zdrowa. Kwitnie obficie bukiecikami ciemnorózowych kwiatów w odcieniu lekko łososiowym, czasami czerwonawym. Kwiaty są średniej wielkości, mocno wypełnione, takie trochę starodawne w formie. Może ktoś rozpoznaje??

Monic te płatki cięte w serce i opis przypominają mi moją Raubritter .Jeśli pozwolisz to dla porównania a potem ją wykasujemy.

Kwiatki i rabatki u Elizy 12:23, 06 wrz 2012

Do góry

Ogrodomania Oli 12:19, 06 wrz 2012

Do góry
Olu
-po pierwsze jak coś będziesz chciała wyrzucić ja przygarnę!!! mam duży i pusty narazie ogród bo zaczynam swoją ogrodową przygodę. Dlatego zazdroszczę tym którzy choć od kilku lat mają zagospodarowane ogrody. A poza tym u mnie faza dalszej budowy więc jeszcze kilka lat potrwa zanim będę mogła mieć prawdziwy ogród
-po drugie chciałabym z góry zobaczyć Twoją rabatę kamienistą, bo coś takiego stworzyć muszę u siebie na szambie- tak jak Ty z dużych kamienii (trochę ich mam). Ciągle zastanawiam się jak ona u mnie ma wyglądać Więc szukam natchnienia....
- po trzecie- zachwycający masz ogród i pomysł Sebka z najazdem jest znakomity. A wymieniać rośliny zawsze będziesz, bo całą przyjemnością robi się zmiany Więc przebudowuj swój ogród a my będziemy podziwiać.

Taka sobie rabatka pod oknem 12:19, 06 wrz 2012

Do góry
A i kule bym dała albo bukspzanowe albo cisowe...

W cieniu - zacieniona 12:17, 06 wrz 2012

Do góry

Niezawodne fuksje.

Witam, masz piękne fuksje... piękne... czy możesz mi powiedzieć jak je przechowujesz przez zimę? Mnie nigdy się nie udaje, zawsze jak przyniosę do domu ( a tu muszę je przechować) to gubią najpierw pączki i kwiatki , potem listki i pomimo podlewania nie przetrzymują zimy.
Mam piękną fuksję i tak bym chciała, aby przeżyła zimę.
Pozdrawiam.
Jesienią zabieram do domu i przechowuję w piwnicy z okienkiem.Fuksje kwitną sobie a ja podlewam je bardzo delikatnie aż do zgubienia listków.W marcu lub w lutym przynoszę do domu i zaczynam intensywne podlewanie.Czekam do maja,kiedy ustąpią przymrozki i dopiero wtedy wystawiam.W tym roku trochę je zmroziło i odbiły ponownie.

No, własnie, tajemnicą jest chyba ta piwnica, ja takowej nie posiadam, wiec próbuje je przechować w chłodnym pokoju, słabo mi to idzie, ale jeszcze raz w tym roku spróbuję, jeśli się nie uda to będę je traktować jako jednoroczne, cóż nie można mieć wszystkiego Pozdrawiam
Mój jesienny ogród 12:13, 06 wrz 2012

Do góry
Aniu ,wudzialem Twojego Ambrowca tylko zapomniałem o nim napisać. Będziesz miała piękne drzewko, bezproblemowe, trochę przemarzać będzie ale wielką wole przeżycia i więcej odrasta niż marznie. Podobno wyrasta z tego po kilku latach. Przebarwia się od pomarańczy przez amarant do buraka liście są do końca listopada jak przychodzą duże mrozy. całą zimę można oglądać piękną korę. gdy będzie starszy to całą będzie miał owoce w kształcie kasztanków podobne do platanowych. Mój ma 1,80 i jest najpiękniejszym drzewem na działce o listkach w kształcie gwiazdek, trichę przyćmiewają go moje czerwone dęby ale są większe od niego.Dobru wybór. Co do Mai to przesadziłaś chciałbym chociaż jakieś fajne spotkanie jesienne zrobić, ale jeszcze nie teraz.
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 12:04, 06 wrz 2012

Do góry
Sebku, tak to był Wredei

Dla poszukujących...

Jakby ktoś szukał miłorzęba Mariken - mają takie cuda po 49 zł... dopiero dzisiaj dostałam fotkę (real), pytałam w sobotę... ehh...kupiłam gdzie indziej, połowę drożej, a kuleczka 1/4 tej na fotce

może ktoś skorzysta?

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:03, 06 wrz 2012

Do góry
Jakby ktoś szukał miłorzęba Mariken - mają takie cuda po 49 zł... dopiero dzisiaj dostałam fotkę (real), pytałam w sobotę... ehh...

user pelagia_pl
aukcja:
link

Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 12:02, 06 wrz 2012

Do góry
Skoro ma być słonecznie.....

Samych miłych chwil z rodziną i przyjaciółmi!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies