Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród na glinie 16:05, 12 cze 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Też myślałam o szałwii.

A moje pelargonie dopiero wczoraj wylądowały w gruncie. Biedne cierpiały już w tych doniczkach. Może teraz im będzie lepiej.

Szałwia jest fajna. Długo kwitnie i powtarza kwitnienie. Lubię ją. Pelargonie ładnie się rozrosną na rabacie. Moja stipa na przykład wzięła się mocno dopiero na rabacie. Aż w szoku jestem.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 12:54, 12 cze 2015

Do góry
hihihi Karolcia, rozwalasz mnie! wzięłaś jednak Paniąja też latawicą być mogę
dzięki za pamięć

Konieczki- no jest zcego zazdrościć jeśli się ma duszę szwędacza. ja mam taką i mój Emuś też
jeśli chodzi o stopię to my wszyscy mamy jedna odmianę
Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima
nie zimuje raczej (choć już mi przezimowała kolejną zimę bo i zimy łagodne)
ale się wysiewa mocno i można sobie tez kupić nasionka wysiać w lutym i czekać a w maju w grunt już podrośniętą

nie wiem o które donice pytasz ale we wszystkich mam zwykłą rozplenice bezodmianową rośnie spora

Amelia-wybaczone wpadaj częściej jak się podoba

Magnolia- no wiesz że ja uwielbiam ten kwadrat lawendy u Ciebie i mimo, żeś ja pokrzywdziła z leksza to za rok będzie tylko piękniej.
i może dojdą kolejne śliczne punkty i nam pokażesz więcej
twoja babka ładna moje się średnio zbierają, drażnią mnie z leksza, pójdę w pole i poszukam wielkiej zwykłej baby

wiesz co dziś wymyśliłam- że dokupię jeszcze jednego hakuree i dam bardziej z przodu gabionku będą dwa sobie rosły

Madzia-musze zdążyć na twoje zawilce, bardzo je lubię. urocze są

Alex- ty nie rozmyślaj o czarownicach bo urodzisz przedwcześnie

bdan- dzięki za info i linka, postaram się wpaść ale nie obiecuję

Ensata- ja jestem łobuz, pale piję prowokuję biję , krzyczę chrypię i wsjo
żarcik tylko popalam i czasem krzyczę

Katiia-lepiej w bólu się ze mną nie łącz bo u mnie w ogrodzie coraz gorzej

Nawigatorko- jarzmianki parę dostałam od dziewczyn z O. a resztę kupiłam to Allegro sklep.:cebule CEBULE.PL Jan Wiśniewski Rzeczycka 26 04-940 Warszawa, http://www.swiatcebul.pl/ pod postacią kłącz.

Pszczółko- czasem w konsekwencji ciężko wytrwać ale jak potem siądę i spojrzę obiektywnie na mój ogród to rozumiem że taki jest dla nas najpiękniejszy i im mniej tym więcej
u nas tez ostatnio sucho na wiór, trawnik skiepszczał całkiem ale dziś od rana mu "robimy dobrze".

EwaG- (z racji choćby twej profesji )przecież wiesz że masz wiele do powiedzenia (czyt. podpowiedzenia jak ulepszyć , upiększyć) i chętnie Cię zawsze wysłucham. także nawołuję: proszę częściej i śmielej

Babka- nic lawendzie nie daję, i myślę że to cała tajemnica

Marzenka-
myślę że to jednak sie u mnie jakiś grzyb panoszy bo i inne rośliny kiepściejąmus pryskać

siakowa-oddychasz? bo będzie nowa porcja zdjęć

Jazz- zbudź się

Sebuś- melduj sie jak będziesz jechała (tak z dzień wcześniej co bym wymuskała)

Ewa- proszek do pieczenia za radą Beatki rozsypałam ale nic on tam dla mrówek, już w cynamon się nie bawiłam bo by mi za raz ciasto wyszło na progu ale nabyłam jakiś środek z Targeta i poszły precz w ciągu sekund 5.

Dla wszystkich całuski

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 08:21, 12 cze 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To już tylko wspomnienia, ale przyznam ładnie było. Teraz jakieś fatum, u wszystkich jest a u mnie nie.

Z mojego skromnego doświadczenia mogę powiedzieć, że ten carex doskonale zimuje na wyniesionych rabatach. Zimą raczej sucho lubi. Sieje się bardzo. Najlepiej u mnie rośnie (i stipa) na wrzosowisku, gdzie rabata jest wyniesiona (nie ma zastoin wody), ziemia sypka, przewiewna, szybko przesychająca, żyzna i...kwaśna.
Ogród niby nowoczesny ale... 22:43, 11 cze 2015

Do góry
Duży szpak starał się być szybszy od małych szpaczków
Niestety...chyba byl remis.

i moja stipa...co się rozsiala jak szalona

lawenda tuż, tuż

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:37, 11 cze 2015

Do góry
jalos napisał(a)
piękne masz te kępki lawendy.
Moja juz od 2 miesięcy dusi się w 6-paku z obi ...

Posadziłaś trawki?
czy ty też kupowałaś buchananii?

U mnie mały progres - zaczęłam sadzić

Aguś to sadź lawendę przy tarasieTeraz najładniej mi kwitnie, a zeszłoroczna już prawie

Stipa jeszcze nie posadzona.Rozplenice, które już miałam ciągle czekająPiwonie też

A te brązowe dostałam od przyjaciółki i też czekają.Posadzić nie problem, tylko trzeba im przygotować rabaty, zdjąć darńA czasu mało na wszystko

Widziałam te piękne szałwie u Ciebie tylko nie zdążyłam się wpisać .
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 22:24, 11 cze 2015

Do góry
Zielona już, już A wiesz, że stipa od Ciebie piękna jest? Mała ale piękna. Jutro zrobię Ci fotę
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 08:56, 11 cze 2015

Do góry
jalos napisał(a)

Magnolio co to za drzewka z tyłu - te 2 kulki?
Lawendy cudne - a przy okazji małe pytanie - z jakimi trawami można połączyć lawendy, pewnie z wieloma, ale tak w Twojej opinii to co się najlepiej komponuje z lawendą?

mnie razie bardzo że te w srodku małe do tych z brzegu i wydaje mi się że cały efekt wyszedł. Ale to właśnie po przesadzeniu wiosnennym- rozsadzałam żeby rzadziej były i odchorowały trochę. Teraz slinie się do lawedowiska Gosi.

Z tyłu te kulki tylko z dal;eka wygladaja na kulki- to mowy płaczące- moja rodzina uwielbia owoce, więc była konieczność zasadzenia owocowych. No to są takie. Jak sie zestarzeja, będą b. ładne, teraz takie średnie raczej są.

Do lawend można sporo traw dobrac, zależy jaka masz powierzchnię i jaki cel.
Nie polecam za wysokich traw rozkładajacych się, bo lawenda bardzo źle znosi cokolwiek leżącego na niej. Dlatego pasuja trawy niskie- kostrzewy- np, sina ( wtedy wyjdzie szaro- fiopletowa rabata), owcza ( tylko dzielić je trzeba co 2-3 lata dla odmłodzenia), może być carex montana, carex bronze form ( tylko ok 50 cm od siebie z lawendą), stipa Pony Tails ( tez nie za blisko siebie), seslerie- skalna, heuflera, turzyca cienista, stipa capitata, może rosplenica Little Bunny czy inna miniatura rosplenicy

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:53, 11 cze 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

za wiele rzeczy
- za to że inaczej wyglądaja o kazdej porze dnia
- za to że maja inny niz wszytskie drzewa kolor zieleni a młode przyrosty bordowe włącznie z młodymi gałązkami i liśćmi
- za to że sa tak azurowe i tak pieknie powiewają...jak stipa
- za to że podobno mają piekny zapach jak liście spadną
- za to że maja tak cieniutkie liscie że przepuszczają promienie
- za to że kosztowały 12 zł

mają w sobie taką zwiewność i delikatność że się nie da ich nie kochać...

Właśnie u Asi Navigatorki zastanawiałam się nad fenomem grujecznika.
Dzięki za tyle argumentów.
Jeszcze tylko napisz, że nie rośnie wielki - to pójdę i raz jeszcze go obejrzę ( woim centrum ogrodniczym stoi taki w ciemnym zapomnianym kącie -przedarłam się przez gąszcz do niego, ale mnie za serducho niechycił)
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:29, 11 cze 2015

Do góry
jalos napisał(a)

za co je kochasz - ankietę robię

za wiele rzeczy
- za to że inaczej wyglądaja o kazdej porze dnia
- za to że maja inny niz wszytskie drzewa kolor zieleni a młode przyrosty bordowe włącznie z młodymi gałązkami i liśćmi
- za to że sa tak azurowe i tak pieknie powiewają...jak stipa
- za to że podobno mają piekny zapach jak liście spadną
- za to że maja tak cieniutkie liscie że przepuszczają promienie
- za to że kosztowały 12 zł

mają w sobie taką zwiewność i delikatność że się nie da ich nie kochać...
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:14, 10 cze 2015

Do góry
Marzena......ta stipa....te róże .....ya szałwia.....ta.....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:37, 10 cze 2015

Do góry
Przepiękne kompozycje różane. Bajka.

Stipa potwór! Marzenko czy ty ją czymś nawozisz?
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 20:56, 10 cze 2015

Do góry
Stipa olbrzymzeszłoroczna czy tegoroczna?i chyba nie z siewu?
U BusyBee w ogródku... 20:50, 10 cze 2015

Do góry
JoannA napisał(a)

Asiu
Szałwia to ta fioletowa. Różowe i białe ostrogowiec, stipa, żółta chyba dziewanna.

Aaaa ostrogowiec - to to co u Ciebie właśnie kwitnie...Tak??
U BusyBee w ogródku... 20:48, 10 cze 2015

Do góry
BusyBee napisał(a)

Boooże jaka cuuudna ta pierwsza fotka dzięki Kasiu! a caradonna to ta fioletowa? a co to jest to różowe??

Asiu
Szałwia to ta fioletowa. Różowe i białe ostrogowiec, stipa, żółta chyba dziewanna.
W Gąszczu u Tess 17:33, 10 cze 2015

Do góry
Podjęłam kolejną próbę uzyskania trawiastej ścieżki - zasiałam trawę Już wzeszła.

A to niewypał - miała być tojeść ciemnopurpurowa ze stipą. Stipa marna, tojeść marna. No i podobno nie zimuje, o czym się dowiedziałam dopiero po zakupie. To skutek omijania niektórych ogrodów. Ale jestem zdecydowana ją płacić

Czosnek dęty, którym jestem zachwycona. Dumam nad tym, gdzie u mnie zamieszka. Bo na razie mieszka za płotkiem

Ogród niby nowoczesny ale... 14:45, 10 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Ze stipą? One wielkie rosną, to stipa ino w nóżkach będzie.

piszą, że 70-100cm kłamią?
Ogród niby nowoczesny ale... 14:24, 10 cze 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

Zawilce nie wiem z czym...na razie same Może ze stipą?? Bo mam jej jeszcze dużo...może z seslerią jesienną...może z drżączką?? Miskanta ML też mam

Ze stipą? One wielkie rosną, to stipa ino w nóżkach będzie.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 12:53, 10 cze 2015

Do góry
I stipa i 2 kolory ostrogowca dla Jankosi

koniec
Ogród na glinie 12:01, 10 cze 2015

Do góry
moja stipa z siewu
nasiona od Agi bleebla dostałam
dobrze że wogóle coś przeżyło, bo po kilkakrotnym lądowaniu na podłodze nie rosła
teraz już widać że rośnie
muszę ją gdzieś posadzić w gruncie

W Kruklandii 09:55, 10 cze 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Czytam, że stipa ledwo zipie??
One tak mają...Idą chyba najpierw w korzeń a potem odbijają. Zauważyłam to u siebie. Zostaw na razie i nic nie rób.

Gdzież bym śmiała coś im robić????!!!!???!!!!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies