Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :)

nawigatorka 14:43, 11 cze 2015

magnolia napisał(a)

Ja bym je rozsadziła wiosną, albo wczesna jesienią- widzę że jak sa za gęsto to marnieją te w co sa w środku. Chyba że masz rząd czy dwa rzędy i moga sobie lawendy rozchodzić się na boki i z boków maja dostęp światła i przewiewu.
Ale w scisku łatwiej łapia grzyba, maja strasznie dużą konkurencję, łatwiej wysychają- ciężko mają.
Skoro jeszcze młode masz, warto to zrobić.
Ciecie w półkule- każda osobno jest bardziej efektowne- najładniejsze wg mnie sa już kilkuletnie poduchy, każda osobna.

Bardzo dziękuję za odpowiedz. mam w pojedyńczych rzędach i juz nachodzą kwiatami na pobliską ścianę - z kwiatam mają z 1 metr średnicy. Zobaczę jak wyglądaja same krzewy po ścięciu kwiatów. Pozdrawiam
amelia_b 22:10, 11 cze 2015

Konieczki napisał(a)

Róże to chyba nie u Gochy

Masz racje Konieczko pomyliłam się , tutaj wpadam dla traw i cudnej lawendy . Mam tylko nadzieje że mi wybaczycie i autorka wątku także. Taka mała gafa na początku , w sumie to gafa olbrzymia, ale obiecuje że to się więcej nie powtórzy , Pozdrawiam
Konieczki 23:49, 11 cze 2015

Gocha a jaka masz rozplenice w donicach (nie jest to chyba hamelen - bo ta do 1m rośnie, obstawiam little bunny lub moudry)?
A Stipe to którą byś polecała do moich trytonów?
Całuski
popcorn 10:51, 12 cze 2015

Gosia:

http://www.fly4free.pl/forum/cebu-pacific-filipiny-od-373php-30pln,231,74331&start=0
Konieczki 10:55, 12 cze 2015

A Te tylko latają żeby Was ktoś nie nazwał latawice

Ps. A tak szczezrze to takich wakacji Wam zazdroszczę
popcorn 12:10, 12 cze 2015

hahaha, mogę być i latawicą, co mi tam
Gosia, dzisiaj u mnie pani pierwszy raz sprząta Ja sobie pracuję, a dom coraz czystszy! ale wypas
Konieczki 12:29, 12 cze 2015

No i jeszcze jej sprzatają.... marzenie, ale dorzyję kiedyś takiej chwili. Powiedzcie mi kiedy ja mam sprzątac jak wczoraj z ogrodu wróciłam o 21 (nie leżałam tam bynajmniej na leżaczku) Udaję z nie widze bałaganu
Tess 12:36, 12 cze 2015

Konieczki napisał(a)
Powiedzcie mi kiedy ja mam sprzątac jak wczoraj z ogrodu wróciłam o 21 (nie leżałam tam bynajmniej na leżaczku) Udaję z nie widze bałaganu

Zimą, jak ja Od wiosny do jesieni "ogarniam" dom. Zimą odgruzowuję
abiko 12:53, 12 cze 2015

Gosia lawenda wymiata! No dobra, do Magnoliowej jeszcze ciut ciut, ale wiesz.. coś musisz mieć gorzej Jak to zakwitnie.. ach.. już czekam.

Widzę, że masz to samo z carexami co ja..jakoś chyba mnie nie lubią.

Jeśli pozwolisz to napiszę u Ciebie Magnoli - bo bywa, że żurawki od niej te piękne, zjadły opuchlaki i się popłakałam
malkul 12:54, 12 cze 2015

hihihi Karolcia, rozwalasz mnie! wzięłaś jednak Paniąja też latawicą być mogę
dzięki za pamięć

Konieczki- no jest zcego zazdrościć jeśli się ma duszę szwędacza. ja mam taką i mój Emuś też
jeśli chodzi o stopię to my wszyscy mamy jedna odmianę
Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima
nie zimuje raczej (choć już mi przezimowała kolejną zimę bo i zimy łagodne)
ale się wysiewa mocno i można sobie tez kupić nasionka wysiać w lutym i czekać a w maju w grunt już podrośniętą

nie wiem o które donice pytasz ale we wszystkich mam zwykłą rozplenice bezodmianową rośnie spora

Amelia-wybaczone wpadaj częściej jak się podoba

Magnolia- no wiesz że ja uwielbiam ten kwadrat lawendy u Ciebie i mimo, żeś ja pokrzywdziła z leksza to za rok będzie tylko piękniej.
i może dojdą kolejne śliczne punkty i nam pokażesz więcej
twoja babka ładna moje się średnio zbierają, drażnią mnie z leksza, pójdę w pole i poszukam wielkiej zwykłej baby

wiesz co dziś wymyśliłam- że dokupię jeszcze jednego hakuree i dam bardziej z przodu gabionku będą dwa sobie rosły

Madzia-musze zdążyć na twoje zawilce, bardzo je lubię. urocze są

Alex- ty nie rozmyślaj o czarownicach bo urodzisz przedwcześnie

bdan- dzięki za info i linka, postaram się wpaść ale nie obiecuję

Ensata- ja jestem łobuz, pale piję prowokuję biję , krzyczę chrypię i wsjo
żarcik tylko popalam i czasem krzyczę

Katiia-lepiej w bólu się ze mną nie łącz bo u mnie w ogrodzie coraz gorzej

Nawigatorko- jarzmianki parę dostałam od dziewczyn z O. a resztę kupiłam to Allegro sklep.:cebule CEBULE.PL Jan Wiśniewski Rzeczycka 26 04-940 Warszawa, http://www.swiatcebul.pl/ pod postacią kłącz.

Pszczółko- czasem w konsekwencji ciężko wytrwać ale jak potem siądę i spojrzę obiektywnie na mój ogród to rozumiem że taki jest dla nas najpiękniejszy i im mniej tym więcej
u nas tez ostatnio sucho na wiór, trawnik skiepszczał całkiem ale dziś od rana mu "robimy dobrze".

EwaG- (z racji choćby twej profesji )przecież wiesz że masz wiele do powiedzenia (czyt. podpowiedzenia jak ulepszyć , upiększyć) i chętnie Cię zawsze wysłucham. także nawołuję: proszę częściej i śmielej

Babka- nic lawendzie nie daję, i myślę że to cała tajemnica

Marzenka-
myślę że to jednak sie u mnie jakiś grzyb panoszy bo i inne rośliny kiepściejąmus pryskać

siakowa-oddychasz? bo będzie nowa porcja zdjęć

Jazz- zbudź się

Sebuś- melduj sie jak będziesz jechała (tak z dzień wcześniej co bym wymuskała)

Ewa- proszek do pieczenia za radą Beatki rozsypałam ale nic on tam dla mrówek, już w cynamon się nie bawiłam bo by mi za raz ciasto wyszło na progu ale nabyłam jakiś środek z Targeta i poszły precz w ciągu sekund 5.

Dla wszystkich całuski