Tak, bo trzeba uatrakcyjnić sterylne formy iglaste, które są bardzo ładne i zadbane, ale koloru brakuje i kształtu, choćby to nawet miał być inny kolor zieleni.
Jak dorzucisz choćby nasze popularne na forum Limelighty to od razu bedzie cudowniej.
Lipiec -miesiąc panny Anny.
A gdzie Anny?
Przesadzają kanny?
A może dziewanny?
W wannach je mają?
Pięknie się kłaniają!
I różne kolory mają!
Żółty,błękit,biały,
I jeszcze róż wspaniały!
I jeszcze w komplecie-
fiołkowy odcień kwiecia!
No to będzie idealnie, ja też czasem eksperymentuję żeby zobaczyć czy lepiej, ale okazuje się że po staremu jednak.
Przyznam, że bonsai wyszedł bosko i te obsadzenia. Jesteś mistrzem perfekcji.
A co byś powiedział na jeden kolor kwiatków zamiast na przemian? Albo białe albo czerwone. Byłby efekt jak z Citronelką? Ale mieszam Ci w ogrodzie
Nie mieszasz Danusiu to ja namieszałem. Były posadzone niecierpki tylko białe ale było jakoś smutno więc pomieszałem.Czerwone będą jutro posadzone bo są kupione i czekają.Też jestem zwolennikiem jednakowych kolorów a nie "dyskoteki" Pozdrawiam
Sebek myślałam między innymi o robinii umbraculifera, ale nie wiem czy nie umarznie. Piękna jest.
Ależ nigdy w życiu, nie sadź, to chwast i marznie, Wypada pół korony i już po drzewie.
Już dawno się przekonałam że nie warto. Bardzo późno puszcza liście, strasznie śmieci jesienią, a byle przymrozek i liście wiszą smętnie, jest kruche - łamie się podczas burzy i wymarza. Poza tym rośnie strasznie, a cięcie tych gałęzi może bardzo poważnie zranić nasze ręcę. Wiem, bo miałam z tym przygodę. Wbrew pozorom nie jest wcale małe, korona nie cięta potem jest nie do ogarnięcia.
Lepiej klon posadzić, albo wiśnie tę co ja mam, też Umbraculifera
Takie działanie mi się podoba, ładne świerki, ładne zdjęcie = sukcesss
Sukces osiągnę jak już będą sobie siedziały w ziemi Na jutro zamówiłam ziemię a na piątek zapowiada się wielkie sadzenie.
Powiem , że jak je zobaczyłam to musiałam usiąść na wózku przeznaczonym na rośliny bo aż mi się słabo z emocji zrobiło.
A w głowie tylko głosy mówiące do Ciebie - weź mnie, weź mnie
Sukces osiągnę jak już będą sobie siedziały w ziemi Na jutro zamówiłam ziemię a na piątek zapowiada się wielkie sadzenie.
Powiem , że jak je zobaczyłam to musiałam usiąść na wózku przeznaczonym na rośliny bo aż mi się słabo z emocji zrobiło.
A w głowie tylko głosy mówiące do Ciebie - weź mnie, weź mnie
Tam, co chciałaś dać Conica w pasku wąskim to ja bym posadziła żywopłocik z liściastych, jeden gatunek. Figury w żwirku zbytnio rzucają się w oczy i przytłaczająco jest ( Ten kamień nieco za bardzo widoczny.
Zobacz u mnie są figury, ale trawy wyglądają zza nich.
Te linie w ogrodzie - no nie ma się czego czepiać i komplikować. Trzeba zainwestować w nowe rośliny a nie ruszaj wcale kostki.
Ja bym także dosadziła oczywiście hortensji pasem całym, kul z bukszpanu i czerwonolistne drzewa.
Może byc też dereń Elegantissima oraz lawenda i oczywiście miskanty. O tym wcześniej nie pomyślałam.
Ok a powiedz mi jeszcze żeby w przyszłości były takie piękne te kule jak zdjęciach powyżej to jak należy przycinać młode sadzonki po całości czy tylko od góry i kiedy???
Sadzisz 3-4 szt do jednej doniczki i przycinasz w kulkę od razu. Potem postępujesz zgodnie z kalendarzem uprawy bukszpanu. Docinasz delikatnie dwa razy w roku conajmniej.
Te duże kulki sadziłam od razu takie wielkie. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/5-uprawa-bukszpanow