Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I

Sebek 23:16, 13 lip 2011

I znowu nie zgadłem
gaby3003 23:35, 13 lip 2011

gardenarium napisał(a)

udało sie
a co powiesz o tym egzemplarzu.....

No, wygląda na taką samą odmianę. Masz taki?

dzięki Twoim zdjęciom zwróciłam uwagę na ten egzemplarz u nas w szkółce - w Kościerzyniezostało jeszcze kilka egzemplarzy mogę je przechwycić
w poniedziałek tam będę....

Przechwycaj, a jak po polskiemu się nazywa to cudeńko?

Jaśminowiec 'Belle Etoile'
Philadelphus 'Belle Etoile'
ana_art 08:36, 14 lip 2011

Danusiu jaki masz bluszcz u siebie w ogrodzie?
Gardenarium 09:02, 14 lip 2011

ana_art napisał(a)
Danusiu jaki masz bluszcz u siebie w ogrodzie?

Ten bluszcz mam z odzysku, dostałam od klientki bo kazała wykarczować. Sadzonki tego bluszczu można pobierać - szkoda, że nie powiedziałaś podczas Święta Róż, a ja nawet zapomniałam naciąć... w tym "ferworze walki" jaka szkoda, ale dla chętnych - nie ma sprawy tylko trzeba odebrać. On ma bardzo wielkie liście, podejrzewam, że to jakaś odmiana, ale nie wiem jaka.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 09:06, 14 lip 2011

Odnośnie jaśminowca, znalazłam stronkę wg której oznacza, że są to dwa różne jaśminowce. Ciekawe, który ładniej pachnie http://www.botanica.org.uk/Plants/Ornamental/philadelphus.html

opis Sybille wg automatu tłumaczącego
"Często nie widać w tych dniach, niestety wydaje się być jednym z tych zapomnianych odmian, które powinny myślę, że być szerzej sadzone z pięknym pachnące kwiaty białe z purpurowymi centrum barwione na wyginając oddziałów."

I Belle...

"Ten tradycyjny krzewów liściastych jest sprawiedliwie słynie słodkie pachnące kwiaty białe w czerwcu i lipcu. 2m wysokości, 2,3 m szerokości. Twardych śliwek po kwitnieniu najlepsze wyniki."

Wkleiłam tak jak tłumaczyło, przepraszam za styl.

Lecę do roboty

Instagram Ogrodowiska
Jola 14:21, 14 lip 2011

Witam wszystkich bardzo serdecznie
Czytam i czytam tak z ukrycia, podziwiam ogrody, aż w końcu postanowiłam się ujawnić
Nie wiem gdzie jest miejsce do powitań, więc postanowiłam napisać post w pięknym ogrodzie u założycielki tej cudownej i bardzo pomocnej strony.
W tym roku kończymy z mężem budowę domu i od przyszłego roku zaczynam tworzyć ogród. Już teraz czytam Pani cenne rady, aby odpowiednio się do tego przygotować.
Pani Danusiu jest Pani dla mnie ( i wiem, że nie tylko dla mnie) wzorem do naśladowania.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie, Jola
Sebek 14:24, 14 lip 2011

Witamy Cię Jolu serdecznie.

Zapraszam do założenia własnego wątku właśnie w tym dziale
Gardenarium 14:32, 14 lip 2011

Jolu witaj u mnie, po prostu witamy się we własnym ogrodzie. Ale u mnie też można, jeśli nie masz wątku.
Zatem zapraszamy do pokazania swojego ogrodu, nawet jeśli miałaby to być tylko jedna donica
Przyjmiemy każdego, któ zechce upiększać swój ogród i postaramy się w tym pomóc

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:34, 14 lip 2011

Byłam dziś na różnych spotkaniach i pojechałam po oprysk na bukszpany i przy okazji Wiesia poprosiła o kwiatki. Byłam w centrum u nas na rondzie w Pęcicach ("Twój Ogród"). Nawet niezłe są tam teraz kwiatki, a szczególnie urzekły mnie hortensje. Zobaczcie jaki mają kolor

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 18:47, 14 lip 2011

No i poszukiwana "Ayesha" jest normalna i na pniu

A tu coś, czego nie widziałam do tej pory: taki oto hibiskus o ciemnych liściach

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies