Wracam do pracy do kamieniołomów Dzięki za uwagi.
U mnie pętelek jeszcze nie widziałam. Muszę poszukać.
Jeszcze wkleję moje berberysy (tak dla kontroli), co już chyba jesień czują, bo zaczęły się przebarwiać. W tym tempie to chyba je w stanie bezlistnym posadzę, he he.
a jak młode im rosną to tworzą takie pętelki? Moim najpierw robią się pętelki, a potem jak się koniec listka uwolni to sterczy jak jeż. Może Twoje faktycznie gniecione są
tutaj to widać:
Zrobiłam jeszcze trochę zakupów, dzis wyznaczyłam rabate. Wklejam zdjecie. Zobaczcie i moze ktos cos by poprzestawiał, aby było lepiej. Jutro przekopie rabate i bede sadzic. Wzdłuż tarasu będzie zywopłocik z bukszpanu, pytanie czy nie pociągnąc go tez wdłuż sciany z oknem-czy to juz za duzo ?
Rabata bez tej kordyliny w tle
miała byc prostokątna, ale jednak zdecydowałam, ze bedzie zaokrąglona tu z lewej strony, dzis szpadelkiem wykroiłam linie rabaty. Wszystko ma byc podsadzone zrawkami.
ja jestem obok Danusi
też zapraszam i ze swej strony piszę się na oglądanie pozostałych, pobliskich ogrodów!
co do dnia postaram się dostosować, póki co nie mam planów na najbliższy czas....
teraz hortensje królują, więc jest co podziwiać
Już prawie widać rzekę, ale coś mi jeden meander nie wyszedł
Dopiero jak wysypałam kamyczki to mi się ukazał. Muszę go złagodzić, bo nieładnie wygląda. Nie wiem jak ja to zmierzyłam.
I została jeszcze strasznie żmudna robota zbierania najdrobniejszych kamyczków z samej włókniny i płukanie ich, bo są strasznie zamulone.
To jest całkiem niezły pomysł.
Myślę jeszcze czy może nie ustawić jednak tych stożków w 1 rodzaju roślin- w żurawkach. Wtedy te 2 stożki stałyby jak stoją tylko ciut szerszej, a trzeci miedzy nimi lekko z przodu. Łapiesz?
Czy dobrze zrozumiałam?
To te czarne kółka.
Bo jedna róża 'Heritage to tez jest już poza polem z ostróżkami i obok byłby ten jeden ze stożków.
No żurawek to ja potrzebuję w hurtowych ilościach niestety ale już się przekonałam, że w ilości siła.
Tu i tak w tym roku nie dam rady (raczej finansowo) posadzić.
Znalazłam w moich okolicach gościa, który "produkuje" żurawki (tzn. rozmawiałam z jego ojcem, który nie miał przy sobie nr telefonu - jakas nadzieja jest)
Bodziszek bardzo ładny i można go sadzić w słońcu - fajnie, jest alternatywa
Ale jak pisałam wyżej - to do przemyślenia na przyszły rok
Wg mnie tak jest lepiej. To nic że róza wchodzi w różne 'strefy', ale teraz te bukszpany ładnie 'podbijają' rysunek z plam roslin.
Witam Was moi Drodzy po dłuższej przerwie.Tęskniłam Była to również przerwa od ogródka, w konsekwencji czego obecnie walczymy z gigantyczną ilością chwastów w tym przede wszystkim z szalenie ekspansywanym powojnikiem polnym - jak to zobaczyłam to mało się nie popłakałam oraz z nornicami, które podkopały znaczną ilość roślin m.in. uśmierciły nam jednego świerka serbskiego
A najładniejsza rabata w naszym ogródeczku w tej chwili prezentuje się tak - już trochę uprzątnięta, ale jeszcze sporo pracy wymaga. W tym właśnie momencie kurier przyniósł nożyce szpalerowe J.Bentley'a ze sklepu ogrodowiska paczka pięknie zapakowana dziękuję Danusiu za ekspresową przesyłkę nie pozostaje nam nic innego jak zabrać się wreszcie za kulkowanie ostatnim rzutem na taśmę prawdę mówiąc aż się boję nie wiem od czego zacząć