Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje początki w ogrodzie 22:44, 31 lip 2012

Do góry

Petunie tydzień po wsadzeniu
Borówcowy raj 22:43, 31 lip 2012

Do góry
vesper napisał(a)

Kulkowo:

Borbetko, mnie zachwyciły Twoje kulki tujowe i dlatego wczoraj posadziłam je u siebie w ogródku. Przystrzyżone wyglądają naprawdę elegancko. Stąd moje pytanie, jak o nie dbasz? Przeczytałam już, że robisz oprysk profilaktyczny, możesz napisać coś więcej, np. w jakim terminie i czym? Ja mam największe sukcesy w zasuszaniu roślin, stąd taka dociekliwość

Im bardziej odkrywasz przed nami swój ogród, tym piękniejszy mi się wydaje. Pokazuj więcej takich zakątków, bo jest się czym inspirować!

I jeszcze jedno pytanie, czy instrukcja cięcia cisa, to z książki "Przycinanie drzew i krzewów" Steve Bradley?

Pozdrawiam!

Vesper - kulki tujowe mają ok. 8 lat chyba (nigdy nie wiem) i w tym roku były cięte pierwszy raz. Te w sadzie sadziłam później i one jeszcze nie muszą być. Jestem bardzo zadowolona z tego jak wyglądają, bo po zimie było kiepsko. Zawsze i tak po opadach śniegu zimą latam z miotłą i otrząsam śnieg z nich. Nawiozłam je i ładnie się zagęściły, chociaż niektóre są łyse z boków lub dołu - zależy czy mają wystarczającą ilość słońca. Oprysk profilaktyczny robię na przełomie maja/czerwca i proszę o to ogrodnika, bo nie mam spalinowego opryskiwacza. Ten opryskiwacz ma taką dmuchawę, że w każdy zakamarek preparat dojdzie. Wolę zapłacić i mieć spokój. Potem jak widzę jakieś szkodniki to sama opryskam. Ogrodnik zawsze daje preparat Magus na przędziorki i jakiś przeciwgrzybowy, zmienia ten ostatni różnorako, ale zawsze jest to przeciwgrzybowy. Odpukać przez te lata tylko róże okrywowe, których już nie mam miały grzyba, reszta nie.
"Zasuszanie roślin" ? Ja jestem mistrzem w zasuszaniu domowych, dlatego prawie wcale ich nie mam ha, ha. W ogrodzie mam system nawodnienia z własnej studni, który "odpalam" kiedy chcę. Nie mam automatyki i mam to szczęście (i nie, bo są krety), że ziemia jest zawsze wilgotna. W tym roku podlewałam dwa razy tylko.
Vesper - masz pytania - chętnie pomogę, jeśli będę umiała, a ta książka to Denis Retournard "Cięcie i formowanie roślin".

Borbetko, dziękuję za odpowiedź i chęć pomocy Ja podlewanie to jeszcze mogę opanować, ale z pielęgnacją gorzej. Muszę dużo czytać i się uczyć, jednak im więcej mam roślin, tym bardziej mi się chce. Na szczęście jest literatura fachowa (dzięki za namiar!), w którą pomalutku się zaopatruje, a i forum jest skarbnicą wiedzy i doświadczeń nie do przecenienia!

A czy przed zimą zasilasz czymś specjalnym swoje iglaste?

Pozdrawiam!

Niczym specjalnym nie zasilam. A może powinnam? Ostatnio marzną mi cosik i brązowe igły mają wiosną. Muszę się wgłębić w forum i douczyć. Dzięki Vesper.
Moje początki w ogrodzie 22:42, 31 lip 2012

Do góry

A to moje clematisy
W ogródku Ani 22:42, 31 lip 2012

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Aniu obie mamy rozwary. To naprawdę fajne byliny. Mam jeszcze oprócz białego, niebieskiego, także fioletowego. Muszę kupić jeszcze różowego. Ostnica fajna, szkoda że jednorczna. Jest taka zwiewna.

Bożenko też bardzo uwielbiam rozwar, sam się rozsiewa i można go spodkać tam gdzie najmniej się go spodziewamy, ale i tak co drugi rok zaopatruję się w nasiona odmiany Astra o kwiatach półpełnych, w kolorze białym i niebieskim.

Ogród... reni 22:42, 31 lip 2012

Do góry

Ogród u stóp klasztoru 22:41, 31 lip 2012

Do góry
[quote
Nie da się ot tak "przelecieć" przez Twój ogród. Za dużo roślin i układów miłych memu oku.
U mnie sadźce z nawłocią - świetny duet. Ciekawe, co zwycięży? A i werbena obok i rudbekie.

Co to są naparstnice bylinowe? Naprawdę?

Ewka sadźce u mnie też obok nawłoci. a nawłoć po prostu nie dopuszczam do wysiewu nasion i wcale
nie ekspansywna .
rabata angielska , mniej więcej, ma te same gatunki u mnie co i u ciebie ......może kiedyś się skusisz żeby zobaczyć u mnie w realu ... zapraszam

a na koniec naparstnice bylinowe dla ciebie obok sadźce jeszcze bez kwiatów

a z drugiej strony świetny wypełniacz - gipsówka

a tak swoją drogą uważam je za atrakcyjniejsze od naparstnic purpurowych i ten niesamowity kremowo - beżowy kolor
trochę podobne do pustynników
Moje zmagania ogrodowe 22:38, 31 lip 2012

Do góry
Amethyst Myst

Mysteria (wygląda najsłabiej ze wszystkich)

Żuraweczka Golden zebra

Podobno nowość - rozchodnik Xenox, mi przypomina trochę Matronę

Jeszcze dwóch nie ma, ale chyba nie zgrałam z aparatu, jutro to zrobię
Dolina Tęczy 22:37, 31 lip 2012

Do góry
I jeszcze tylko szybciutko kilka zdjęć z MAMINEGO ogrodu i spadam spaaać

Kocham wieś
Moje poletko 22:36, 31 lip 2012

Do góry
Dziś cukierkowo-różowo

Mój mały raj na ziemi :) 22:35, 31 lip 2012

Do góry
anula_wn napisał(a)

Anula BAAAAJKA!!!!!! Jejuuu, ja też już takie chcę1!! Obłędnie to wygląda...no i te różaneczniki, do których wzdycham nieustannie
Moje zmagania ogrodowe 22:31, 31 lip 2012

Do góry
Cd
Carnival

Peach Flambe

Rave on

Sashay

Dolina Tęczy 22:31, 31 lip 2012

Do góry
Ogródek Hanusi po zimie 22:30, 31 lip 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)

Weroniko, nic teraz nie napiszę, bo mi słów zabrakło

mnie też!
Haniu, miłego odpoczynku

wow, aż usiadlam (bo zaglądam z doskoku)!! Piękny portret -toż to nasza Hania jak żywa
Mój ogród w cieniu drzew 22:30, 31 lip 2012

Do góry
Gosia dziękuję za odwiedzinki

Filip cieszę się, że zaglądnąłeś do mnie no i dziękuję za wszystkie rady i słowa pocieszenia apropo liściastych Tak naprawdę na jesień i w przyszłym sezonie przekonamy się, czy damy radę z tymi liśćmi i czy uda nam się utrzymać trawnik w tej "parkowej" części.

Jeśli chodzi o rabatę jajo to dziś posadziłam jeszcze te dwie choiny z tyłu Chyba jednak nie będę tam dokładać jeszcze żurawek, ewentualnie funkie o których piszesz. Co do skarpy, to jeszcze ciągle nie zdecydowałam co na niej posadzić, ale to już w przyszłym sezonie niestety. Oczywiście rozważę roslinki, o których wspominasz

Póki co przed wyjazdem wakacyjnym udało się nam zrobić nowy taras i schodki dzielące skarpę, więc wklejam zdjęcia

nasz stary taras ( prowizorka czyli drewniane palety połączone ze sobą ):

i teraz :

Od razu zaczęłam mysleć, czym by go tu obsadzić, ale szybko zostałam sprowadzona na ziemię przez mojego M. więc póki co będzie trawka ...

pozdrowionka dla podglądających
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 22:29, 31 lip 2012

Do góry
seliza napisał(a)

Ławeczka!

uCH...AŻ JEKNĘŁAM NA TEN WIDOK!!!!
Jest cudna i idealnie wpasowala się w przeznaczone miejsce!! ojej, jak zazdroszczę!!
Dolina Tęczy 22:28, 31 lip 2012

Do góry
A tu ogród mojej BABCI, od której mam spoooro roślin w swoim ogrodzie - marzą mi się takie kwiatowe łany

Ogródek vesper - pomożecie? 22:27, 31 lip 2012

Do góry
vesper napisał(a)

super ! zestawienie ogrodowiskowe
Rajski ogród Ani 22:24, 31 lip 2012

Do góry
Zakwitła mi budleja, teraz czekam na motylki, bo jak do tej poty to gościł tylko jakiś ciem

Mój kawałek raju II 22:20, 31 lip 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

No, no, no Aniu przepiękne te Twoje różyczki i clematisy też, u mnie clematisy wszystkie przemarzły, muszę od nowa je kupować.

Aniu u mnie 2 lata temu jeden podmarzł, ale odbił i teraz ładnie wypuszcza, oczywiście przesadziłam go w inne miejsce, to on ale u niektórych od dołu zaczynają listki schnąć, boję się czy to nie jakiś grzyb, wiesz teraz mokro, właśnie pada kapuśniaczek

A ja już wiem, że moje całkowicie zmarzły bo ani jeden nie wypuścił listka zielonego, a z grzybem u swoich dasz sobie radę, znasz wiele sposobów, żeby go zwalczyć
U nas narazie nie pada tylko się ochłodziło.
Mój ogrodowy azyl 22:19, 31 lip 2012

Do góry
AgnieszkaB napisał(a)

Ewelinko to rabata na której widac hortensje debolistną .

Dzięki, moja rośnie od niedawna, jakaś biedna na razie, ale te hortensje podobają mi się nawet bez kwiatów, liście mają taki ciekawy kształt
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies