Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:31, 21 kwi 2022

Do góry
Hakonki w miejscu:
W moim małym ogródeczku II 19:28, 21 kwi 2022

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Ta rabata wiosenna jest przepiękna
Zachwyciłam się też wspaniałymi ciasteczkami i dekoracjami świątecznymi Ciągle nas zaskakujesz pomysłowością i pracowitością
Dziękuję muszę coś sobie wymyślać, teraz jest gorzej bo jakieś przeziębienie mnie dopadło i nie mogę pracować w ogrodzie. Jutro może pączków usmażę , chyba że się ociepli to wreszcie poszaleję w ogrodzie.

W moim małym ogródeczku II 19:23, 21 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)
Dorotko, jakie misterne i piękne te pierniczki, jesteś mega utalentowana, podziwiam szczerze.
A co do wiosny, teraz widzę ile ty masz kwiecia i ile odmian, warto chodzić tam i upajać się zapachem.
Coś niedomagasz, to życzę zdrówka
Dziękuję za pochwały ja cierpliwa jestem, to sobie coś tam dłubię, a jak tym mogę sprawić przyjemność wnukom to mnie to bardzo cieszy.
Chodzę po tym moim ogródku i upajam się zapachem hiacyntów, one i żonkile teraz najmocniej pachną.

W moim małym ogródeczku II 19:18, 21 kwi 2022

Do góry
Basieksp napisał(a)

Śliczne te pierwiosnki dekoracje świąteczne też, szczególnie białe pisanki no i szybkiego powrotu do zdrowia życzę Tobie i wnukom
Dziękuję ślicznie, te pierwsze kwiatuszki cieszą bardziej. Nie zważają na zerowe temperatury w nocy tylko rosną i kwitną.

Małymi krokami-Ogród Wioli 18:23, 21 kwi 2022

Do góry
Posadziłam ciemierniki w deszczu niech pada,jak się ociepli to roślinki wystrzelą ...

Za rok ciemierniki będą ładnie świecić z daleka... za chwilę zakwitną tulipanki EE, będzie ładny duecik

Jeszcze kwitną

Znalazłam takiego kwiatuszka to chyba fiołek ,śliczny

Kiedy zrobi się ciepło to czeka mnie plewienie,normalnie wszystkie rabaty zachwaszczone, chwaściorom zimno nie przeszkadza.
Migawki z ogródka 17:55, 21 kwi 2022

Do góry
W stroju galowym przerwa na pomyślenie

A to część mojej dzisiejszej roboty, wymagająca znacznego wysiłku umysłowego. O fizycznym nie wspominając
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:28, 21 kwi 2022

Do góry
Dzień dobry,
Miesiąc temu użyłem aeratora elektrycznego, który trochę ponakłuwał ale głównie posłużył do wygrabienia suchej trawy i pozostałości po zimie. Zaraz po rozsypałem saletrę wapniowo-amonową 20g na m2 przy użyciu siewnika ręcznego i dobrze podlałem. Niestety chyba popaliłem trawę bo wyszły żółte plamy. Na zdjęciach widać że popalona trawa jest do linii drzew, gdzie była glina i rok temu wymieszałem ją z czarnoziemem i założyłem trawnik (kwiecień 2021). Za drzewami jest ziemia bez nasypu gdzie trawa dużo lepiej rośnie i nie pali się po nawożeniu więc chyba nie chodzi o nierówne sypanie nawozu. W tej części gliniastej podejrzewam że nawóz nie wchłania się za dobrze bo po dużych opadach są w niektórych miejscach lekkie kałuże. Co mogę zrobić? Wyposażyłem się w ręczny aerator rurkowy Magnusson i mógłbym porobić dziurki i posypać piaskiem, żeby trochę rozluźnić? Trawnik ma rok i miesiąc temu już przejechałem go tym aeratorem elektrycznym, który jednak bardziej wygrabił niż mocno podziurkował czy na razie odpuścić? Przetestowałem na kawałku trawnika tego Magnussona to ciężko idzie ale na kilka cm wchodzi w ziemię.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:27, 21 kwi 2022

Do góry
Cała rabata jest taaaka duża
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:22, 21 kwi 2022

Do góry
Pierwsza przymiarka. Kupiłam za mało seslerii . Suche oraz puste doniczki to red baron. Reszta - seslerii. Ogólny plan - maja być plamy. Co Wy na to?
Małymi krokami-Ogród Wioli 17:22, 21 kwi 2022

Do góry
Klaudyna napisał(a)

I to jest werbena tak ? One nie mają takich bardziej postrzępionych tych listeczkow?

Nie to są siewki ciemierników.

Tu masz fotkę z siewkami werbeny, narazie maciupkie
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 15:37, 21 kwi 2022

Do góry
Lilak, który ma 2 różne kolory kwiatów. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Przesadziłam ciemierników z donic do ziemi, tam gdzie ładnie rosną. Oby te też tak pięknie rosły. W donicach było im ciężko i marniały. Nie wiem dlaczego... jeszcze muszę doczytać jak je pielęgnować żeby cudne były. Miało być 4 a posadziłam 7!!!

Dziś otworzyłam swoje dalie, tzn jedno opakowanie - a tam życia pełno! Zatem dziś albo jutro sadzę dalie do donic. Muszę już.

Za drzwiami do ogrodu... 15:23, 21 kwi 2022

Do góry
Agatorku Kompozycja świąteczna jest zielono- złota, zając na zdjęciu wyszedł jakiś ciemny, ale jest zielony
W ogrodzie kolorów przybywa, czekam na tulipany.

Ogród w dolinie 15:03, 21 kwi 2022

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
My to już całkiem święta na luzaka, aż nie powiem

Powiedz, powiedz

Graby już za chwilę

Ogród w dolinie 15:02, 21 kwi 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)
To o wiele zdrowsze podejście. Choć nie powiem żebym w święta się zdrowo odżywiała. Ale też lubię bez przymusu i bez przesady. Nie przepadam za gotowaniem.

Gosiu, wiadomo, że można sobie pofolgować w Święta Ja szczerze nie lubię gotować ale jeść coś trzeba

Buk Rohanii dopiero taki

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 15:00, 21 kwi 2022

Do góry
Poczyniłam pierwsze w zyciu zamówienie roslin w sklepie internetowym. No i wlasnie dzisaj rośliny przyszły...
Pan kurier wypakował niewielką paczuszkę i pożegnał sie ładnie, a ja gromko zawołałam "a gdzie reszta?!". Okazało sie, że reszty nie ma. W tej małej paczusi jest 29 doniczek . No niby była informacja na stronie, jaki jest rozmiar doniczki, ale przykładowa sadzonka zdecydowanie nie wygląda, jak te które dostałam... No nie pomyślałam, że taka duża o tej porze roku byc nie może... Mea kulpa...
Tak, że ten... To moje pierwsze i zarazem ostatnie zamówienie internetowe .
In plus: zamówienie spakowane wczoraj, przyszło dzisiaj. Zapakowane bardzo dobrze, żadnych uszkodzeń. Opis na każdej doniczce.
Całość paczusi i hakonka w towarzystwie telefonu - dla porównania:

Ogród w dolinie 14:59, 21 kwi 2022

Do góry
Milka napisał(a)

I u nas takoż samo, Alleluja.
Były gry i smichy i spacerwowanie po ogrodzie, ten przymus pzry stole wszyscy źle znosimy

Bo i też muszę iść w tym kierunku Irenko

Duży grujecznik startuje a małe na razie się rozkręcają

Ogród w dolinie 14:57, 21 kwi 2022

Do góry
Dragonka napisał(a)
Asiu,szczerze podziwiam zdolności krawieckie..ja odziedziczyłam starego łucznika od babci, która nadal uparcie twierdzi, że to bardzo dobra maszyna jest i namawia mnie ciągle, żebym się nauczyła. Jedyne co umiałam, to przejechać igłą po paznokciach nie mówiąc już o zszyciu czegokolwiek co nie było w linii prostej. Normalnie zazdraszczam ( ale pozytywnie) Myślisz, że taki antytalent jak jak tez potrafi się nauczyć proste rzeczy obszywać? Bardzo bym chciała umieć..

Basiu, najtrudniej jest zacząć Można spróbować od ćwiczeń np..szycia w linii prostej różnymi ściegami, potem po łuku itp, taka zabawa Potem można spróbować np. poszewkę uszyć korzystając z tutoriali na YouTube, jest tego sporo.

Jak Ci się uda usiąść i zacząć to na pewno dasz radę Trzymam kciuki

Startuje Olsza czarna Aurea, rośnie już na swoim miejscu, jest bardzo małym patyczkiem na tle tych dużych drzew.

Ogród w dolinie 14:53, 21 kwi 2022

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Też należę do grupy minimalizującej kulinarne działania w okresie świątecznym. Od wielu lat gotuję wielki gar żuru, a do tego jest zimny bufet. Każdy sobie nakłada wedle swojej woli. Nie ma żadnego biesiadowania przy stole (mnie ono okrutnie męczy). Wybraliśmy święty (s)pokój i możliwość oddawania się temu, co lubimy najbardziej.
Deszczu życzę i ciepła.

Szczerze nie lubię biesiadowania przy stole ale jakoś dotąd nie znalazłam optimum dla własnych świąt, może dlatego,.że wciąż czegoś nie wypada albo wypada. Życzę iansie spełniły, wczoraj był deszcz a dziś jest ciepło

Irysy

Funkie Praynig Hands na gankowej
Ogród w dolinie 14:50, 21 kwi 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Asiu, ja też bojkotuję nadmiernie kulinarny wymiar świąt, w mojej rodzinie bardzo skromnie, z tym czujemy się wspaniale, stwarzając sobie przestrzeń na znacznie ciekawsze rzeczy. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich "wybryków" krawieckich. I wiosnę piękną witam w Twoim ogrodzie, choć chłodno. Pozdrawiam, Asiu!

Następnie Święta może też zbojkotuję

Marta, dziś jest pięknie, miałam przymusowe "wolne" więc obchód zrobiłam

Ogród w dolinie 14:44, 21 kwi 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ja też w tym roku zbojkotowalamntylko śniadanie było reszta luz.

Odnośnie szycia. Najważniejsze w szyciu jest wybór kroju, później dobrze skroić.
Co do mi ilimetra potem łatwo się szyję. Trochę szyję teraz kiedyś dużo.

Pozdrawiam

Bardzo byłam zadowolona z bojkotu

Krój to wiadomo, że ważny jest Nie na wszystkich dobrze leży ten sam krój

Ta trzmielinę dostaliśmy ale muszę ją gdzieś stąd przesadzić, bo brzydka jest, chyba nie służy jej moje bagienko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies