Joasko, Abiko dziękuję serdecznie za wizytę, rozchodników okazałych mam pod dostatkiem, bo to jedne z ulubionych roślin mojej mamy, więc dostałabym w prezencie ile chcę w sumie to jakieś wyjście, lubię jak kwitną, tylko co do nich, żeby utrzymać efekt pełnej rabaty przez cały rok, trawy to chyba trochę za mało, muszę poprzeglądać jakieś kompozycje z rozchodnikami ?
Tess świetna myśl, zwłaszcza że dzisiaj dostałam bukszpany w prezencie jedną małą kulkę od mamy i spory krzaczor od sąsiadów, którzy stwierdzili, że im ten bukszpan tylko zawadza ale hakone u mnie nie ma nigdzie, jest nie do kupienia, więc muszę szukać innych rozwiązań, dzisiaj byłam z Monteverde w dwóch szkółkach i z carexów była jedna doniczka, którą oczywiście capnęłam
Moniko Ty u mnie, a ja przed chwilką szukałam Ciebie w Twoim wątku, co za telepatia też się zdecydowałam na bukszpany i przywiozłam trochę małych sadzonek od mamy, która jest mistrzynią w rozmnażaniu roślin
A poniżej kilka fotek z dzisiejszych zakupów, w szkółkach nie fotografowałyśmy, bo przez cały czas padało, mamy tylko zbiorowisko w samochodzie, a jutro już pokażę rośliny na swoich miejscach w ogrodzie
I na koniec, Ania robi zdjęcia roślinom pod swoim domem, a ja Ani
oczywiście od Ani nie wyszłam z gołymi rękami i zostałam czymś cudnym obdarowana, ale zdjęcie i opis jutro, jak już zabiorę się za wsadzanie
Dziewczęta a to moja pnąca Uetersen ma kolor mocnego różu,mam ich kilka w różnych cz.ogrodu i mają zawsze ten kolor a nawet jeszcze ciemniejszy.
R.Uetersen
Rosa Rosarium
Jakie widzę różnice ?Uetersen ma ciemniejsze liście i kwiat/kilka w bukiecie/ i długie ponad 2-3 m pędy a R.Rosarium jest bardziej parkowa ,pędy są często skierowane na boki ,jaśniejsze liście i kwiat w większych bukietach.Danusiu faktycznie piękna jest ta jasna róża ale napewno inne jest jej imię.
Potem doczytałam,jak poszłam na wcześniejsze strony.Szkoda ,że na tym forum nie można poprawiać wpisu na bieżąco.Pozdrawiam serdecznie.
Dzisiaj przyjechała do mnie Megi, przywiozła obiecaną Kotulę owłosioną wypiłyśmy kawuszkę i potem pojechałyśmy do OBI po korę przekompostowaną , kupiłyśmy też tam koszyki do cebulek i krokusy Sky Blue i Lady Killer, a następnie pojechałyśmy do Wójtowa i tam odwiedziłyśmy 2 centra ogrodnicze w każdym coś kupując tak wyglądał samochód po powrocie do domu Megi zmęczona ale szczęśliwa z racji zakupionych roślinek wróciła do domu Megi bardzo dziękuję za mile spędzony z Tobą dzień chodź deszczowy i w ogóle za wszystko
Aniu asc, mam! To Wieczernica szczawiówka (Acronicta rumicis).
Ta kolorowa gąsienica po przepoczwarzeniu się nie będzie już tak kolorową. Będzie nocnym, szarym, niepozornym motylem, czyli ćmą!
Tu można ją obejrzeć:http://www.fotowilga.pl/displayimage.php?album=53&pos=4
tutaj jeszcze jeden widok, na rabatę hortensjową, docelowo będzie ich tutaj rosnąć 11, brakuje jeszcze 3 sztuk, czekam na umówioną dostawę ale zastanawiam się, czy ciągnąć bukszpanowy mini żywopłocik widoczny w rogu zdjęcia, czy wprowadzić nowe rośliny, żeby zakryć doły horti, bukszpan też to w końcu zrobi, tylko ten czas ?
Hej! Fajna ta rabata hortensjowa ja pociągnełabym bukszpan do końca, trochę trzeba na efekt poczekać ale za to potem jest pięknie!!!
Tess jeszcze nie są kulkami, bo je w tym roku jeszcze ostro nie cięłam. Mam miniaturową laurowiśnię gajo o kulistym pokroju, zamierzm ją formować w kule
Dzięki, tak się domyslałam U Evchen własnie taką polecałaś.
Choć na zdjeciach nie zlokalizowałam
Miłego dnia
Tess laurowiśnia gajo, rosną 4 szt obok siebie. Jedną wzięłam w kółeczko.
W ubiegłym roku miały może 15 cm, w tym ponad 30-40 cm. Ponieważ już się fajnie zaaklimatyzowały w przyszłym roku mocno je pociacham