Dziś miałem dzień z sekatorem i odkryłem, że moja kalina ukorzeniła sobie 3 pędy. Sadzonki nie są może olbrzymie, ale może ktoś chce?
Niestety z powodu czasowego lenistwa (wstyd się przyznać) nie mam fotki z pełni kwitnienia, ale tak zapowiadała kwitnienie w tym roku:
Miałam taka kalinę,, przez pierwszy rok była sliczna w drugim coraz gorzej wygladała,, gałązki jakies zdrewniałe listki co raz mniejsze a kwiatki nikłe Nie wiem co sie stało Wykopałam ją i niczego nie zauwazyłam w ziemi ani na korzeniach Po przesadzeniu juz nie doszła do siebie .Rosła w pełnym słońcu ,pewnie to było przyczyna ,podlewałam ją codziennie wiec sucho nie miała Jakąs przyczyna byc jednak musiała .Ładne drzewko
Ewo Pszczółko, w tym roku gwiazdami jesiennymi w ogródku warzywnymi są astry , zdetronizowały aksamitki
]
Wspaniałe widoki, nie tylko ten z astrami, ale cytuję, bo chyba najbardziej mnie zachwycił, w dodatku jest nowy i jednorazowy. I co ja widzę - sporo żółci i pomarańczu mamy w tym roku, aksamitki, liliowce, nagietki, świetnie.
Krysiu jak ładnie trawy u Ciebie bujnęły!! I jaka limka!!!
Kolejna inspiracja z tujkami Danica - podobają mi się
Od Borbetki:
PS wczoraj byłam w trawkach, nie kupiłam Ci niestety piórkówek/roplenic... były po 8 a nie po 5 zł i bardzo przebrane... oddam Ci pieniazki jak sie zobaczymy, chyba ze na konto Ci przelac?
pozdrowka!!
Alez ładny ten tytoń, a ja w tym roku nie miałam to sie u Ciebie napatrzę
A proszę i nie krępuj się wąchaj )))))))
Pozdrawiam Ewo
Dzień dobry.
Marcia nie znam tego Twojego "Tytonia" a jest b. piękny i kusi mnie zapachem, co to za roślina, czy to z nasion, czy rozsady, i jak się nazywa, i czy zimuje.
Też mam takie funkie białe ale też nie znam niestety nazwy, natomiast rozrosły się ponad miarę, lubią nawóz w każdej postaci
Pozdrawiam
Bogusławie drogi to są jednoroczne tytonie ozdobne.Są różnej wysokości ten tu konkretny zielony jest średniego wzrostu jakieś może ma 50 cm jest z nasionek można kupić wiosną gotowe sadzonki Kolory są różnie chyba tylko niebieskiego i pomarańczowego nie ma
Na 220 stronie przytula się bordowy wyższy egzemplarz,który po zeszłorocznym kwitnieniu wysiał się sam
Jeszcze gdzieś wcześniej na froncie jest różowy niższy .Pachną sobie jak otwierają kielichy.W słońcu tytoń ma zamknięte i opuszczone w dół [/quote
Serdeczne dzięki, u Ciebie jak zwykle pięknie, za bramą robota im się pali w rękach, ale kiedyś w końcu skończą i będzie pięknie.
Jak dżdżownice kalifornijskie ...))))))
Basiu ja przychodzę z pytaniem o winogrona.Co ja z tym wszystkim teraz mam czynić?
Sadzonka z tamtego roku Ajwasz się nazywa jak dobrze zapamiętałam.Mam gdzieś zapisane
Wszystko mnie interesuje począwszy od tego co to za plamy do cięcia Bardzo cię proszę o pomoc to moje pierwsze winogrono ,owoców nie miały,a powinny już ?To ich drugie lato u mnie
o zrobiłam zdjęcia zwidłowanego "kawałka".
W sumie dużo pracy mnie to kosztowało. Ziemia twarda jak diabli. Dopiero gdy juz miałam prawie całą zdartą darń spadł deszcz i trochę zmiękczył ziemię. Podlewanie nic nie dawało. Oto efekty
A tutaj widać przedłużony skalniak. Kany tam nie będzie, tak samo jak i trzmieliny. Kana czeka na przymrozki i wykopanie, a trzmielina na przesadzenie
Wszystko przede mną.
Rzadko robię zdjęcia temu zakątkowi bo i mało się w tym sezonie tu dzieje.Przekwitają lilie to zwykle w jednorocznych siła i bylinach,ale jednych i drugich w tym roku tu mało.Po prawej stronie jest kawałeczek nowego biedaczka za 5 zł może da radę przezimować ...?
Cudne to zestawienie i ten zakątek
Dlaczego tak rzadko go pokazujesz?
To jest dowód na to,że bardzo staram się żeby żadna z roślinek ,którą miałam szczęście dostać w podarunku nie zginęła w moim ogrodzie.
Zawilec przyjechał w liczbie dwóch sadzonek kurierem wiosną zeszłego roku .Były to okazałe wielkie liście jeszcze wtedy.Nie włożyłam ich od razu do ziemi już dziś nie pamiętam czemu,ale po jakimś czasie jak zajrzałam wszystko zwiędło.Posadziłam jednak obie sadzonki.Nie wiele w konsekwencji po nich zostało.Trzeba było działać szybko ...;(
Po zimie długo było pusto już straciłam nadzieję ,ale wiedząc ,że ta roślinka lubi się panoszyć wykopałam to miejsce w którym miała być i zmieniłam na jaśniejsze.I o to efekt.
Zawilec nosi imię "Tyna"
hej hej hello, po baaardzo długiej przerwie w pisaniu (nie czytaniu!!) powracam, żeby się zameldować
Bylismy z malutkim w Gdańsku u baaaardzo miłej i wspaniałej okulistki. No cóż powiedziała że maly ma klasycznie zatkany kanalik. Pokazała jak prawidłowo masować, a jeśli po 4 tygodniach nie pomoże to niestety zabieg...
Jeśli chodzi o mój ogród, to zabrałam się za zdzieranie darni z kawałka działki, gdzie miałam bałagan po zrobieniu kanalizacji.
Na ostatnim zdjęciu widać płyty chodnikowe podtrzymujące skalniak. Juz ich nie ma, teraz jest tam przedłużony skalniak. Zrobie zdjęcia to wrzucę. Kawałek jest już zdarty z trawy, przewidłowany, teraz muszę go tylko przegrabić i sasiać trawę. Jednak nie chcę żeby tam była tylko trawa. Chciałabym coś tam wsadzić, może jakiegoś świerka, np. serba nanę. Miałam różne pomysły, ale nie wiem na co się zdecydować. Mam tam szambo i chciałabym je zakryć. Jednym z pomysłów bylo kupienie pompy takiej dekoracyjnej, ale czy to dobry pomysł?????????
To jest ukochane miejsce dzieci, z brzozą pożyteczną. Część paproci musieliśmy usunąć, reszta nieco zmizerniała, ale wiosną naprawdę pięknie stoją na baczność i kuszą swoją zieloną gęstwiną....
A to widok na część rabaty, w stronę zachodnią:
Jak widać nie ma wielkich różnic kolorystycznych w żywopłocie. Widać na pierwszy rzut oka, że to różne gatunki, ale nie ma tego zdecydowanego kontrastu żółty/zielony/niebieski.