Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:52, 27 lip 2012

Do góry
Evchen napisał(a)
Danusiu, ja z innym pytaniem, ale nie wiem gdzie je umieścić - czy robić osobny wątek, czy mogę zapytać Ciebie tutaj?... W razie czego bardzo proszę o przeniesienie pytania w odpowiednie miejsce
Kupiliśmy tuje kolumnowe na żywopłot, chciałabym żeby był gęsty, zwarty. Źródła podają, że należy je sadzić co 60-70mm... wydaje mi się, że to trochę za duże odległości, ale może się mylę?.. Czytałam z kolei, żeby nie sadzić za ciasno, bo zdziczeją...
Jaki odstęp zachować pomiędzy roślinami, żeby żywopłot był zwarty, a wygląd roślin na tym nie ucierpiał?

Będę wdzięczna za odpowiedź

Jeśli to tuje Smaragd to 60 cm to jest dobra odległość
Mallwinkowo 09:37, 27 lip 2012

Do góry
nie miałam pomysłu co tu zrobic ale po lekturze forum wymyśliłam sobie coś takiego:

tu w cześci stolikowej jeszcze prace trwają:

będzie nowa trawka i troche zamierzam przestawic huśtawkę.

Ogród amatora - proszę o pomoc 09:24, 27 lip 2012

Do góry
Ogrody Tematyczne Hortulus w Dobrzycy - niedaleko Koszalina, zostały założone w 1992 roku. Ich realizacja wciąż trwa. Obecnie do zwiedzania dostępnych jest 28 różnych ogrodów tematycznych. Łącznie zgromadzonych jest ponad 6 tysięcy gatunków i odmian roślin. Powierzchnia ogrodów to ponad 4 ha.
Ogrody zostały wielokrotnie nagrodzone, m.in. przez Polską Organizację Turystyczną w konkursie "Turystyczny Produkt Roku" oraz zajął I miejsce jako "Najlepszy Produkt Turystyczny Pomorza Środkowego"

Spacer po ogrodach był dla mnie cudownym doświadczeniem. Nie sposób opisać i przedstawić każdy jego zakątek, ale byłam nim na prawdę oczarowana.
Dość dużą grupę stanowią tutaj ogrody pobudzające różne zmysły min.
wzroku - czyli ogrody barw tj.

OGRÓD PURPURY I OGNIA - w stylu śródziemnomorskim
W ogrodzie tym dominują barwy i odcienie czerwieni od purpurowo-szkarłatnej kwiatów, poprzez przytłumione czerwone kolory gliny, terakoty, ściany muru, amfor i donic oraz ścieżek aż do zgaszonych czerwono-brązowych źdźbeł traw i liści rozchodnika.

NIEBIESKO - ŻÓŁTY - romantyczny
Niebieski we wszystkich odcieniach jest kolorem nieba i wody. Symbolizuje czystość, przepych, dostojeństwo, uspokaja, chłodzi a równocześnie nastraja optymistycznie.
Żółty zaś to kolor słońca. Ogrzewa i czyni kolor niebieski przyjaznym. Daje radość.

ŻÓŁTO - POMARAŃCZOWY - w stylu wiejskim

Ten ogród tonie w barwach słońca. Połączenie tych barw w równych proporcjach to płomień ognia dający ciepło i dużo radości. Nastraja bardzo pozytywnie.
Jest promienny i pełen życia. Jest połączeniem naturalnej wikliny, kamienia, gliny i drewna.

Kolejną grupę stanowią ogrody pobudzające zmysły węchu - to ogrody zapachu
Spacerując po nich należy choć na chwilę zatrzymać się zamknąć oczy i odetchnąć pełną piersią, a błogi zapach wypełnia powoli całe ciało, cudowne uczucie

OGRÓD HERBARIUM- ziołowy węzłowy
Trzy gatunki ziół: tymianek, ożanka, santolina przybierają kształt węzła-ciągłej zaplecionej linii w postaci niskich żywopłotów wpisanych w również niski obwódkowy symetryczny żywopłot z bukszpanu.

Kolejnym ogrodem o którym warto wspomnieć jest

OGRÓD JAPOŃSKO - klasyczny
Wywarł na mnie ogromne wrażenie

Do niezwykłych zakątków zależy zaliczyć
OGRÓD LEŚNY
Cudowne rzeźby szyszki, żołędzie nawet ławka, wszystkie wykonane z drewna. Każdy najmniejszy szczegół tej leśnej aranżacji przykuł moją uwagę - nawet śpiący na pniu krasnal

A o to inne zakątki naszej ogrodowej wycieczki

Ogrody są jak obrazy ciągle malowane, zmieniają się w zależności od pory roku i zapraszają nas do siebie, kuszą barwami, zapachem ...

Dla odmiany czas na zmiany... 09:23, 27 lip 2012

Do góry
Teresko, na tym planie widać

rabata jet teraz po lewej stronie tak jak patrzysz, a po prawej nie ma nic, wymiary niemal identyczne, tylko że więcej cienia

zdjęcia w realu dopiero jutro, bo małż aparat zabrał-z córka na koncert do stolicy pojechał, i siedzę jak na szpilkach
Miało być inaczej 09:18, 27 lip 2012

Do góry
No, to dzisiaj zapowiada się gorący dzień.... jest dziewiąta, a już żar leje się z nieba. Pozdrawiam i łączę się duchowo ze wszystkimi, którzy muszą dzisiaj pracować i życzę udanego odpoczynku tym, co mają dzisiaj wolnePrzesyłam Wam trochę chłodku na dzisiejszy dzień

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:17, 27 lip 2012

Do góry
Danusiu, ja z innym pytaniem, ale nie wiem gdzie je umieścić - czy robić osobny wątek, czy mogę zapytać Ciebie tutaj?... W razie czego bardzo proszę o przeniesienie pytania w odpowiednie miejsce
Kupiliśmy tuje kolumnowe na żywopłot, chciałabym żeby był gęsty, zwarty. Źródła podają, że należy je sadzić co 60-70mm... wydaje mi się, że to trochę za duże odległości, ale może się mylę?.. Czytałam z kolei, żeby nie sadzić za ciasno, bo zdziczeją...
Jaki odstęp zachować pomiędzy roślinami, żeby żywopłot był zwarty, a wygląd roślin na tym nie ucierpiał?

Będę wdzięczna za odpowiedź
Mój mały raj na ziemi :) 08:43, 27 lip 2012

Do góry
z pozdrowieniami i życzeniami miłego dnia
fotka Aleksa, który gdziekolwiek by nie był czyje się świetnie, o ile jest ze mną
Mój mały raj na ziemi :) 08:42, 27 lip 2012

Do góry
a to mój piękny imieninowy bukiet
Mój mały raj na ziemi :) 08:40, 27 lip 2012

Do góry
przed wyjazdem na wakacje ścięłam lilie, bo było mi szkoda, że będą kwitły, a ja nie będę widziała..... więc kwitną mi tutaj od tygodnia i pachną obłędnie ! mam kawałek swojego raju ze sobą

Mallwinkowo 08:31, 27 lip 2012

Do góry
a teraz chciałam Wam pokazać drugą strone mojego podwórka
tak było w 2007

a tak było w 2009 r

a tak było w czerwcu 2012

Chcę mieć piękny ogród....... i to jest mój problem 08:24, 27 lip 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prawa strona mi nie wyszła, ale wszystkie rabaty należy poszerzyć żeby zmieścić niższe piętro.

ale fajnie

a teraz Dorotko to już z górki
ogrodoweimpresjejolki 08:16, 27 lip 2012

Do góry
Jolu,Mam nadzieję,że już sytuacja opanowana i jesteś w domu ....podkurowana.
Zdrowia życzę!
Diamentowy ogród 07:45, 27 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

a co to?

A to chyba araukaria

Dzięki Ana Masz rację
Diamentowy ogród 07:38, 27 lip 2012

Do góry
Ana napisał(a)

Co to?

to chyba laurowiśnia, ale na 100% nie powiem...albo laur

No właśnie sama nie wiem. Wydawało mi się, że ta roślina ma liście mniejsze i bardziej mięsiste niż laurowiśnia...
Szczerze mówiąc, to takie trochę jak rh
Ogródek Hanusi po zimie 07:25, 27 lip 2012

Do góry
Moniko!Wczoraj faktycznie był ruch u mnie jak na Marszałkowskiej.Miło mi było,bo nie spodziewałam się aż tylu odwiedzających.A i w domu nie pobyczyłam się......
Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
Też dziś muszę podlać co nieco, może będzie ciut lżej z temperaturą,ale na deszcz raczej nie liczę.
A i sąsiadka nie podlewa z tej strony, bo ma trawnik.......
Odpoczywaj,rzadko kiedy miałam wolne od dzieci ,jak były małe.
Miłego dnia!

Ogród Marty 07:22, 27 lip 2012

Do góry
Marta napisał(a)

Wiesz co .. te twoje kule są cudne.. ja też bardzo takie lubię i chciałabym, mieć ich wiecęj ale brak mi konsekwencji.. Masz piekne kule i z bukszpanów i z tawuły, a ten bluszcz na ścianie.. zazdroszczę !
Z jakiej części Polski jestes - jakoś nie dopatrzyłam sie tej informacji u Ciebie? Pozdrawiam piątkowo
Mallwinkowo 07:14, 27 lip 2012

Do góry
wstawiam wczorajsze zaległe zdjęcia.
trawka posiana, kora rozsypana(trzeba jeszcze dosypac ale to juz po nasadzeniach końcowych, bo chcę coś jeszcze posadzić za bukszpanami, tylko jeszcze nie wiem co)

tu jeszcze do usyunięcia 2 tuje (mówię na nie niebieskie, nie wiem jak sie nazywają i musze dokupić 5 szt takich jakie tam juz rosną, by tworzyły ładny rządek aż do orzecha.

próbna lampa zamontowana, kolejna bedzie przed bukszpanami.

rządek tawułek i berberysów

Dwa światy 06:47, 27 lip 2012

Do góry
Aniu M ,Aniu W,Marto dziękuję moimi hortensjami\\
Dwa światy 02:05, 27 lip 2012

Do góry
Haniu wszystkiego co najlepsze w życiu życzę
Zielony Punkt - ogród Finki 02:00, 27 lip 2012

Do góry
Gratuluję 100 stronki, czekam na następne, również ciekawe
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies