Agato gdzie robisz rabatę różaną? Masz już jakiś plan? typy róż? Planuję zrobić u siebie przy tarasie i mam z nią zgryz.
Monitka, robię rabatę różaną właśnie przy tarasie. Dam kilka roboczych zdjęć, żebyś mogła się zorientować. Plan mniej więcej mam, tylko z większością bylin poczekam jak juz te róże będą na swoim miejscu. Robię to etapami bo oczywiście brak kasy nie pozwala kupić wszystko hurtem, a poza tym kilka róż, któe chcę mieć będzie do kupienia dopiero jesienią (i to w Niemczech!). A plan jest taki
Nie wiem czy cokolwiek z tego wyczytasz? W każdym razie róże mają byc różowe i białe i oczywiście najwyższe z tyłu - idące po dwóch metalowych obeliskach (takich fajnych, zardzewiałych) przez średnie, aż po okrywowe białe The Fairy. Ramę stanowią trzy różnej wielkości kule bukszpanu. Jedna ma dół do zasłonięcia i tak też się stanie. Część już jest, co mam nadzieję widać na zdjęciu. Żurawki z przodu stąd wypadną, ale na razie sobie siedzą bo ich miejsce jeszcze nie jest gotowe. W to miejsce przyjdzie Holcus Mollis.
Po drabinie idzie juz rambler biały, ale na kwiaty liczę dopiero w przyszłym roku. No i między różami już są albo będą byliny - szałwia, lawenda, gaura biała, firletka biała i trawy.
A tu kilka zdjęć fragmentów już istniejących, tylko pamiętaj, że to absolutnie robocza wersja więc nic nie jest jeszcze skończone i wygląda jak plac budowy!
Disiaj zakupiłam 3 kulki bukszpanowe do swojej rabaty cisowobukszpanowej. Mam na oku jescze stożek z cisa, kule duże z bukszpanu i kulę z cisa na pniu, ale tez podobnej wysokości jak te. Własciwie to zastanawiam sie jak to poukładac i co jescze dokupic.
Witam wszystkich cieplutko i oczywiście proszę o pomoc .
W związku z tym że moja rabatka z zawijaskiem z bukszpanu czeka do wiosny ,wzięłam się za inną przeróbkę a właściwie chcę stworzyć zupełnie coś nowego .Ale zacznę od początku .
Moj M nie lubi kwiatów więc mam z tym nie lada problem każdy wyżebrany kawałeczek ziemi próbuje wykorzystać na maksa ,ale nie mam dużo miejsca.
teraz mam do zagospodarowania taki oto pasek i właśnie tu proszę was o poradę jak te roślinki tam ułożyć
Mam już pare roślin które mogę tam wykorzystać ,ale jak trzeba mogę dokupić.
Na tą chwilę mam 5 bukszpanów ,ale już wiem że będzie ich mało ,jest trzmielina na pniu ,wierzba na pniu ,jedna róża i koniecznie w centrum ma być moja hortensja Pinky Winky
Teraz ustawienie jest zupełnie przypadkowe. Te jednoroczne begonie rosną tak z tyłu bo na początku dostałam tylko taki wąski pasek potem poszerzałam tak po kawałeczku , moje słodkie M do dziś udaje że nie zauważył a może zaczyna mu sie podobać ?
Ach i najważniejsze ten pasek będzie pociągnięty dalej więc można wziąć to pod uwagę żeby dalej była jakaś kontynuacja
Podpowiedzcie co dolega moim roślinkom. Szmaragdy:Czy to fytoftoroza, grzyb czy brak jakiś składników? Próbowałam już wszystkiego bez rezultatów. Mam takich kilka sztuk, reszta się trzyma. Kolejny problem z modrzewiem płaczącym. Niedawno posadzony i sądziłam, ze musi swoje odchorować ale normalnie żal na niego patrzeć. Stracił kolor, zrobił się żółtawy a igły - na końcach czerwono- brązowe. Co mu dolega?
Otrzymałam moje kule! Mimo że zamówiłam jedną w prawie największym z dostępnych rozmiarów, nie wygląda imponująco na rabacie Postanowiłam jednak zostawić te kulki i ich nie odsłyłać. Tak wyglądają w rogu tarasu pod dużym świerkiem Hoopsii (niestety pada deszcz i zdjęcia robiłam na szybko):
No co Ty, wyglądają świetnie Czy to są kule z Blomusa?
...takiego wypoczynku...,
...takiego slodkiego leniuchowania...,
i .... takiej beztroski... jak u mojego zucha Wam zycze...
spokojnej nocki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
...O! takie widoczki...bezcenne..
...to nasze plany na następne wakacje, Paryż obowiązkowo i...ocean...i szerokie plaże...butelka wina i ten cudowny ser...mniam...
...szkoda że dopiero za rok..
...Betysiu, proszę o więcej takich fotek...