Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 23:43, 21 lip 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Zazdroszczę Iwonko tego słonka Ja już go dawno nie widziałem ale podobno od czwartku u mnie ma być lepiej czyli bez deszczu
Pięknie Ci się zagęściły rabaty, kolorowo na nich tak jak lubię Oczu nie mogę oderwać od nowego trawnika, soczysta zieleń
Widzę że ML zakupiłaś Ja w tym roku odtworzyłem cała kolekcję ale jak mi znowu padną to już więcej w nie nie inwestuję

Zieleń trawnika, to zasługa trzech rzeczy: nawozu, deszczu i koszenia
Deszcz chyba najważniejszą rolę odegrał. Rok temu z podlewaniem nie dawałam rady i usychał. Teraz cieszy oczy. Rok drugiemu nierówny...

Dziś u mnie było bardzo gorąco i słonecznie. Uciekliśmy do wychłodzonego domu, jak termometr pokazał 30 stopni
Rabaty w drugim sezonie ładnie wyglądają. Najgorzej wyglądają młodziki, tam trzeba czekać na efekt ...

ML w sobotę przywiozła mi Ewa. Cudny okaz i bardzo mnie ucieszył. Już posadziłam za Red Baronem. Jeszcze jednego muszę dokupić. Mam w innym miejscu, ale nie będę go ruszać, by upały go nie zmarnowały
Tylko u mnie w szkółkach nie widziałam
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:38, 21 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ja miałam kiedyś skarpę przy tarasie. Woda mi ciągle ściekała po niej. Więc zrobiliśmy donice - murek, w środku wyłożyłam jeszcze styropianem z myślą o zimie i teraz jest ok.
Jaki masz rodzaj ziemi? Troszkę wyglæda, jak jasny piasek zmieszany z gliną
A taras z jakiej masz strony?

Ziemia klasa VI - piach...
Taras południe i zachód z tyły domu.
Ogródek Iwony II 23:35, 21 lip 2016

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Jaki porzadeczek w ogrodzie, na rabatach.Brawo!!
Jeżówki śliczne.
Ale kusisz tą śliczną Ascot ,oj, oj - cudna jest

Aniu, zielsko u mnie też rośnie. Teraz mam gościa i się nim zajmuję, więc w ogrodzie tylko siedzimy pod parasolem, kawkę i zimne koktajle pijemy i podziwiamy. A zielsko sobie rośnie, oj, rośnie
Jutro się z nim rozprawię w kamyczkach...

Ascot śliczna jest, a dziś mi się śnił łan różowych róż w takim pastelowym odcieniu...
Sadziłam przy tarasie. Do rana strasznie się zmęczyłam tym przemeblowaniem.
Najwięcej mam jeżówek tych zwykłych, one się rozsiewają łatwo. Do tych gatunkowych jeszcze nie dorosłam... to znaczy jeszcze nie byłam na etapie zakupu ...
Ogródek Iwony II 23:19, 21 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Te babeczki robią furorę na spotkaniach. Mistrzynią w ich wykonaniu jest Beatka (LyraBea). Po spotkaniu zostały tylko dwie. I dzieci je skonsumowały, hi, hi
Jak widziałam na fotkach, jakie ciasta Beatka potrafi wyczarować i udekorować, to ona powinna otworzyć cukiernię
Były też czekoladowe. Poszły w mig

Dziękuję dobra kobieto z informację. Już biegnę do odpowiedniego wątku się zaprzyjaźnić

Zdjęcia z Twojego ogródka jak zawsze oglądałam z wielką przyjemnością
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 23:13, 21 lip 2016

Do góry
Ja miałam kiedyś skarpę przy tarasie. Woda mi ciągle ściekała po niej. Więc zrobiliśmy donice - murek, w środku wyłożyłam jeszcze styropianem z myślą o zimie i teraz jest ok.
Jaki masz rodzaj ziemi? Troszkę wyglæda, jak jasny piasek zmieszany z gliną
A taras z jakiej masz strony?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:59, 21 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Johanko, zielony link w podpisie oznacza, że link jest aktywny. Oznacza to tyle, że jeśli piszesz u kogoś na wątku, a często nam się zdarza, że się odwiedzamy na wątkach, mogę kliknąf w twój zielony podpis i przeniosę się do twojego wątku. Łatwo będzie odnaleźć twój wątek.

Ps. Był już pan od projektu? Pewnie będą linie proste? Ja je bardzo lubię.

Iwko, dziękuję Ci za szczegółowe objaśnienia. Teraz mam jasność.
Projekt robię sama i istotnie, linie będą proste. Mam tylko jeden punkt w ogrodzie, który nie będzie prosty, a lekko zwichnięty Romb taki trochę, ale ze skarpy.

Generalnie mój ogród jest jedną wielką nierównością. Spadek leci od prawego górnego rogu na projekcie do lewedo dolnego. Postanowiliśmy zatem zrobić go w wersji tarasowej. Na projekcie ciemniejszym zielonym po lewej stronie oddzieliłam górną, wyższą część ogrodu od dolnej. A oto klika fotek z ostatnich dwóch lat o tym, jak to wyglądało i jak się zmieniało:

Skarpa widoczna na dwóch ostatnich zdjęciach będzie poszerzona tak, aby zeszła do samego dołu, prawie do płotu.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:35, 21 lip 2016

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Dzień dobry!
...
A na razie jeszcze nikt mi tu nie napisał, dlaczego to takie ważne, aby podpis był zielony i z czego wynika, że nie mogę mieć dwóch wątków.
Te rzeczy wydają mi się w pierwszej chwili śmieszne, ale jak tyle osób o to pisze, to może ma to tu jakieś nadzwyczajne znaczenie.

Johanko, zielony link w podpisie oznacza, że link jest aktywny. Oznacza to tyle, że jeśli piszesz u kogoś na wątku, a często nam się zdarza, że się odwiedzamy na wątkach, mogę kliknąf w twój zielony podpis i przeniosę się do twojego wątku. Łatwo będzie odnaleźć twój wątek.
Druga sprawa, to dwa wątki. Wpisałam się do jednego, a potem weszłam do ciebie znowu i szukałam mojego wpisu i go nie znalazłam. Myślapam, że coś jest nie tak z postami, dopiero Danusia napisała, że są dwa wątki. Bez sensu tak, bo osoby odwiedzające gubią się w tematach. Raz czytają np. o nawadnianiu, inni np. o lawendzie. Ja się gubię. A ty nie?
Inna sprawa, to jeśli ktoś dokonuje wpisu, w powiadomieniach pojawia się tytuł wątku i ile było wpisów. Wtedy wiem, że coś nowego pojawiło się w wątku i tam wchodzę i czytam. I nie ma znaczenia wtedy, w jakim dziale jest wątek. Do każdego da się łatwo wejść w ten sposób
Wątek, to taki czasami pamiętnik połączony z fotkami, przemyeleniami, dobrymi radami.
Ja wolę jeden czytać, tematy nie umykają i ma się obraz całoeci

To tyle...
A teraz powiem, że fajnie zaczynacie od podstaw. Nawadnianie super sprawa Ja jeszcze nie mam. Latam z wężem po ogrodzie...
Kotek śliczny. Mam podobnego psotnika

Pozdrawiam

Ps. Był już pan od projektu? Pewnie będą linie proste? Ja je bardzo lubię.
Do raju daleko - u Ewy 10:20, 21 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Piękna jest twoja bylinowa. Prawdą jest, ze z rok trzeba czekać na efekt, aż wszystko ładne krzaczki zbuduje, korzonki zapuści
Ewa, mi się dziś śnił łan różowych róż w kolorze twojej lilii
Sadziłam przy tarasie. Do rana strasznie się zmęczyłam tym przemeblowaniem

Iwonko, Ty ciągle coś przesadzasz A tak Ładnie u Ciebie
Po roku widać na bylinowej co przetrwało, a co trzeba znowu dosadzić Masz kolorowe sny

Bardzo lubię połączenie werbeny z kichawcem

Moje małe królestwo 08:11, 21 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Te finanse czasami mogą wykończyć...
Tereniu, ciesz się tym, co już rośnie. Pod hortensjową sobie przygotujesz teren i na wiosnę kupisz hortki. Może uda ci się jesienią nawieźć rabatę obornikiem.

Iwonko mogą mogą, tym bardziej,że szyba wymieniona w sobotę w aucie wczoraj pękła sama i nie wiadomo czy uznają reklamację no ręce mi opadły
Rabatę już przygotowuję przekopuję trawę na to kładę karton,obornik i przykrywam ziemią.
Tu ma być ogród :) 07:38, 21 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Jakby co, powiesz, że się namyśliłaś i na rabatę w ogrodzie potrzebujesz
Edytka, jaki ty masz gatunek szałwii? Jakąś stojącą masz? Może byś mi nasionka zebrała? Moja się rozłazi i leży... pomiędzy...

Jaką ja mam szałwię, dobre pytanie.
Ta na przedpłociu z nasion odmiany Deep Blue, którą mam w ogrodzie, ale wyrosła inna niż macierzyste sadzonki.
Zaobserwowałam, że nawet różowa, która wysiała się na rabacie, nie rośnie różowa tylko fioletowa, mam siewki białej, ciekawe jakie one będą.

Jeśli będziesz chciała takiego popaprańca, to nie ma sprawy mogę nasionka zebrać.
A może chcesz po prostu siewki, mogę wysłać.
Ogród z rzeźbą 07:19, 21 lip 2016

Do góry
Ania, mam problem z liliowcami, gdzie przesadzić... Zainspirujesz mnie swoimi? Jak masz skomponowane?
Tu ma być ogród :) 07:09, 21 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Niezależnie od pory dnia, sąsiedzi pewnie i tak będą pukali się w czoło i mówili, że wariatka - tylko czy mnie to obchodzi, nieeeee

Jakby co, powiesz, że się namyśliłaś i na rabatę w ogrodzie potrzebujesz
Edytka, jaki ty masz gatunek szałwii? Jakąś stojącą masz? Może byś mi nasionka zebrała? Moja się rozłazi i leży... pomiędzy...
Moje małe królestwo 06:47, 21 lip 2016

Do góry
Te finanse czasami mogą wykończyć...
Tereniu, ciesz się tym, co już rośnie. Pod hortensjową sobie przygotujesz teren i na wiosnę kupisz hortki. Może uda ci się jesienią nawieźć rabatę obornikiem.
Tu ma być ogród :) 23:33, 20 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Wydaje mi się, ze tej szałwii jest za dużo. Zbyt monotonnie posadzona, na przemian. Ja bym zostawiła kilka dosłownie krzaczków posadzonych w nieprzewidywalny sposób...

Iwonko, dziękuję, że chciało Ci się pobawić w rysowanie.
Kiedyś już taki pomysł na nieregularne nasadzenia na przedpłociu był, nawet sobie przystawiałam rośliny w doniczkach w różnych konfiguracjach, ale jakoś mi to nie grało, to jest jednak wąski pasek bo ma 85 cm i niewiele można pokombinować, żeby to miało ręce i nogi, raczej usunę całą szałwię.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:31, 20 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Renia, a pismo obrazkowe? No nie żartuj

Iwonko
Najbardziej w tej chwili cieszą mnie hortensje Lime Lighte
Scięłam na tej rabacie przekwitnięte jarzmianki i naparstnice i teraz jest tak

Może powinnam przed hortki dać rozchodnika?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:03, 20 lip 2016

Do góry
Renia, a pismo obrazkowe? No nie żartuj
Do raju daleko - u Ewy 22:00, 20 lip 2016

Do góry
Piękna jest twoja bylinowa. Prawdą jest, ze z rok trzeba czekać na efekt, aż wszystko ładne krzaczki zbuduje, korzonki zapuści
Ewa, mi się dziś śnił łan różowych róż w kolorze twojej lilii
Sadziłam przy tarasie. Do rana strasznie się zmęczyłam tym przemeblowaniem
Tu ma być ogród :) 21:48, 20 lip 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Anita, brawo za odwagę
Ale jak już wcześniej napisałam coś wewnętrznie mnie ta szałwia gryzła, przewaga jej przeciwników, tylko mnie upewnia, żeby poszła out.

Wydaje mi się, ze tej szałwii jest za dużo. Zbyt monotonnie posadzona, na przemian. Ja bym zostawiła kilka dosłownie krzaczków posadzonych w nieprzewidywalny sposób...
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:10, 20 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Rosną na potęgę.

to super
u mnie ten ok dziwny jest
Do raju daleko - u Ewy 11:44, 20 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ma cudowny kolor. Mój ulubiony

Posadziłam 9 cebulek tych lilii. Rosną za magnolią Leonard Messel i są przez to w cieniu. Liczyłam, ze urosną wielkie i będzie je widać nad gałązkami. Teraz żeby je zobaczyć trzeba się przedrzeć przez krzewy Kolor też mi się podoba

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies