Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 23:27, 20 lip 2016

Efffa napisał(a)

nooo, ale pewnie jej nie chodziło o te olbrzymy z przedpłocia

bo wtedy jeszcze nie myślałam, że takie radykalne zmiany będę wprowadzać w życie.
lindsay80 23:30, 20 lip 2016

MirellaB napisał(a)

Asia posadziłam wiele odmian jeżówek i żadne tak nie mają, no chyba, że za chwilę będą tak wyglądały.
Myślałam, że więdną

Obserwuj, ale chyba nie ma się czym martwić.

Nie odpowiedziałam o szałwii i lawendzie.
Ja szałwię ścinałam ze 2 tygodnie temu, już zaczyna kwitnąć, choć nie tak obficie jak za pierwszym razem.
Z Vivą nie mam doświadczenia, ale chyba kojarzę, że też zakwitnie tylko znacznie słabiej.
Moja VIva, jeszcze na szczęście trochę pocieszy oczy, jeszcze nie przekwita.
lindsay80 23:33, 20 lip 2016

Iwk4 napisał(a)

Wydaje mi się, ze tej szałwii jest za dużo. Zbyt monotonnie posadzona, na przemian. Ja bym zostawiła kilka dosłownie krzaczków posadzonych w nieprzewidywalny sposób...

Iwonko, dziękuję, że chciało Ci się pobawić w rysowanie.
Kiedyś już taki pomysł na nieregularne nasadzenia na przedpłociu był, nawet sobie przystawiałam rośliny w doniczkach w różnych konfiguracjach, ale jakoś mi to nie grało, to jest jednak wąski pasek bo ma 85 cm i niewiele można pokombinować, żeby to miało ręce i nogi, raczej usunę całą szałwię.
lindsay80 23:35, 20 lip 2016

_Martini_ napisał(a)

Doskonale Cię rozumiem. Sama dwa razy przesadzałam kilkadziesiąt buksików, lawendę i trzmielinę. Ogólny look jest ważniejszy niż konieczność przesadzania. Trzmielina na swojej drugiej miejscówce nadal mnie irytuje, tylko jeszcze nie wiem co Z nią zrobic, bo sporo tego mam.

A my właśnie z M zdecydowalismy się na stół szklany. Mamy szkoło na tarasie i jest bezproblemowy. Mamy też drewniany stoł, ktory ciagle wymaga renowacji, szlifowanie, malowanie itp. Wybrany przez nas stół bedzie albo w kolorze mlecznym albo szarym.

To nie pierwsze przesadzanie i zapewnie nie ostatnie w moim ogrodzie, już przestałam podchodzić do tego jak do jeża, tylko zmieniam do momentu aż osiągnę zadowolenie.

Ja na tą chwilę też najbardziej skłaniam się do wersji, że blat będzie szklany.
lindsay80 23:37, 20 lip 2016

Efffa napisał(a)
Ja jestem za szkłem ale nie takim gołym tylko podklejonym od dołu czymś grafitowym

przezroczystego też nie chcę.
lindsay80 23:39, 20 lip 2016

MirellaB napisał(a)
Jeżeli szałwii jeszcze nie zlikwidowałaś to ja jestem za szałwią. Same trawy hmmmm to mało, ale wiesz ja lubię na bogato

jeszcze nie zlikwidowałam tylko się oswajam z decyzją, niech ona chociaż dokończy kwitnienie.
Jak sadziłam, to też myślałam, że będzie fajnym wypełniaczem, a okazało się, że zdominowała to miejsce i wydaje mi się, że chaos wprowadziła.
Ale o gustach się nie dyskutuje, zawsze będą zwolennicy i przeciwnicy jakiegoś rozwiązania.
lindsay80 23:41, 20 lip 2016

ren133 napisał(a)

Ja tam też nie wiem jak on to chce zrobić ale jak wymyślił to niech działa

Twój stolik będzie we wgłebniku, pewnie zależy Wam żeby stał zawsze w tym samym miejscu i był masywny, u mnie inne założenia, dlatego myślę o czymś lżejszym.
lindsay80 23:42, 20 lip 2016

nawigatorka napisał(a)

Hehe a juz sie cieszyla

Myślę, że mimo wszystko będą powody do radości
lindsay80 23:44, 20 lip 2016

ren133 napisał(a)

Hi hi hi hi hi ...

Niezależnie od pory dnia, sąsiedzi pewnie i tak będą pukali się w czoło i mówili, że wariatka - tylko czy mnie to obchodzi, nieeeee
lindsay80 23:49, 20 lip 2016

Po 10 deszczowych dniach mieliśmy dziś największe koszenie trawnika ever!
eM znienawidził trawnik do reszty, już mi zaczął przemeblowywać ogródek i planować gdzie zrobimy rabaty zamiast trawnika.
Tak sam od siebie

Nasza rozmowa:

On: Trzeba zlikwidować część trawnika i rabaty zrobić.
Ja: Będziemy musieli dużo kory kupić.
On: To nic, na paliwo do kosiarki więcej wyjdzie niż na ta korę.
Ja: I jakieś rośliny dokupić.
On: A policzyłaś ile wydajemy na nawozy do trawnika?
itd....

A rok temu o każdy centymetr trawnika walczył jak lew

Taka oto sytuacja