Obejrzałam dosadzenia i montaż ciurkadełka , jest ślicznie, jak tworzyliście ogród to ten kącik brzozowo wrzosowy najbardziej mi się podobał i widzę,że się nie pomyliłam jutro też wpadnępozdrowienia dla całej ekipy no i oczywiście dla Zdzisława
Ależ pożoga, niesłychane!
Pozdrawiam U mnie też dziś deszczowo, ale czasu nie tracę i nadżemowałam starannie, spiżarka się zapełnia. A jak się rozjaśni -niedługo mam nadzieję - ruszam ogarnąć działeczkę bo zarosła i nieporządek. Już się cieszę na miły efekt i satysfakcję odczuwaną także kręgosłupem ; )
Hej Weroniko!
Spiżarka u mnie w tym roku coś słaba! Jak na razie, kilka słoiczków dżemu z wiśni ogrodowych.
W przerwach jak nie pada też ogarniam chwasty,dzisiaj trzy pełne wiadra wyrwałam.A poza tym ogólnie ;tu przyciąć, tam obskubać! jak to na działeczce zawsze się praca znajdzie! Pozdrawiam
Ta magnolia mnie zachwyciła i to bardzo. Liście miała jak rh a kwiaty wielkie jak ... np ... ludzka głowa, akurat widać tam jakąś panią to można porównać
Gosiu no więc tak, mogę podzielić się:
gęsiówką kaukaską - kwitnie bardzo wcześnie
sasanką
liliowcem wczesnym
orlikiem
dzwonkiem skupionym
goździkiem
no i piwoniami, zawilcami i liatrą
Zuza fanie że zajrzałaś do mnie, zapraszam częściej Ja też mam trochę nasadzone - chaotycznie i niezbyt ładnie. Poprostu tego nie pokazuję jako całości Akurat te rabaty, które obsadzam (a walczę już z ogrodem jakieś 3 lata...a dopiero tegoroczne nasadzenia dały fajniejszy efekt) były praktycznie puste, rosły tam byliny które łatwiej wyeksmitować Także błedów nie uniknęłam
Irenko dziękuję za pochwałę kulkowania Co do rozmnażania to jakoś tak mam że żal mi wyrzucić tego co ucinam i tak eksperymentuję Raz się uda a raz nie
Tak wierzbowe liście zjada
że i z nami nie pogada,
a ja chciałam spytac z rana
czemu w futro jest ubrana?
Czy pot z czoła jej nie leci
kiedy słonko mocno świeci?
i czy moda teraz taka
by miec futro jak u ssaka?
Na jabłonce moja pani
gąsienice w siatce siedzą
nie wiem czy sa uwięzione
bo spokojnie liście jedzą.
Świat się zmienia moja pani
trzeba by sie dostosowac
więc sie bardzo zastanawiam
jakby się pokolorowac.
I tak plotą rózne baje
lepsze futro czy kolory?
Może w ciapki , może w kropki
jakie by tu wybrac wzory?
Tak się bardzo zagadały
że sikorki nie widziały
a ptak obie wziął do dzioba
no i było po rozmowach.
PS
wiele gąsienic ma fałszywą głowę na odwloku, często z ,,oczami" większymi od prawdziwych oczu. Na zdjeciu poniżej gąsienica prawdziwą głowę ma na lisciu i nie przestaje jeśc w czasie gdy falszywa glowa jest wzniesiona do góry i ma odstraszac intruza. A intruzem byłam ja poniewaz z bardzo bliska robiłam zdjęcia.Gdy gąsienice nie są niepokojone trzymają sie liścia całym swoim cialem.
Bo widziałam proszę pani
jakieś cudo między nami
kolorowo malowane
całe w wzorki jest przybrane.
Boki ładne , kolorowe
ale czy to dla niej zdrowe?
Każdy ptak sójka czy sowa
będzie chciał cudo sprobowac.
Każdy sie zainteresuje
jak cudo takie smakuje.
No i jeszcze proszę pani
grzbiet pokryty szczecinkami.